Fal bakan yandı!

Fal bakan yandı!

Polis, maddi beklentiyle kahve, tarot, su gibi fallara bakan kişileri gözaltına alacak. Kafeler bu konuda hiçbir tanıtım yapamayacak.

Kafe ve evlerdeki tarot ve kahve falına sıkı takip geliyor. Polis, evlerinde para karşılığı fal bakan kişileri gözaltına alacak. Kafelerdeki “Kahve sizden, falınıza bakmak bizden”, “Fala inanma, falsız kalma” gibi ilanlar adli soruşturma konusu olacak. İl emniyet müdürlükleri, sorumluluk bölgelerinde bulunan bazı kafe ve ikametlerde para karşılığında tarot ve kahve falına bakıldığı, bu durumun 677 Sayılı Tekke ve Zaviyeler Kanunu kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususunda tereddüde düştü. İllerden gelen talepleri değerlendiren Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tereddüde yol açan konuya açıklık getirdi. EGM'nin “Kahve, tarot falına bakmak suçtur” demesinden sonra polis para karşılığı fal bakan kişiler ve bakılan mekanları yakın takibe aldı.

ADLİ İŞLEM YAPILABİLİR

EGM'nin hazırladığı görüşte, 677 Sayılı Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Reddine ve Türbedarlıklar ile Bir Takım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun'un 1. Maddesi'nin ikinci fıkrasına atıfta bulunuldu. Resmi görüşte, “Anılan hükümde, açıkça gelecekten haber vermeye yönelik hizmet ifası yasaklandığı gibi falcılık namının kullanılması da açıkça yasaklanmış ve cezai yaptırım öngörülmüştür. Bu nedenlerle tarot ve kahve falı gibi faaliyetler kanun kapsamında değerlendirilebilir ve adli işlem yapılmasına engel bir durum bulunmaz” denildi.

İLAN ASILAMAYACAK

EGM'ningörüşü tarot ve kahve falınailişkin soruşturmalara ivme kazandırdı. Bundan sonra kafelere yapıştırılan, “Tarot falına bakılır”, “Fal için cafeyi unutma” gibi yazı, ilan ve broşürler soruşturma konusu olacak. Adli soruşturma kapsamında emniyette ifadeleri alınacak şüpheliler 677 Sayılı Kanuna muhalefet suçundan savcılığa sevk edebilecek.

2 ay 15 gün ceza verildi

Kahve ve tarot falına bakmak Ankara ve Adana'da dava konusu olmuştu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kızılay ve çevresinde faaliyet gösteren 14 kafenin işletmecisi ile buralarda başta kahve olmak üzere tarot ve su falına bakan falcılar hakkında en az 3 ay hapis cezası istemiyle kamu davası açmıştı. İddianamede, fal bakmanın suç oluşturması için ücret alınması gerektiği, ancak kafelerde fal bakılarak daha fazla müşteri çekildiği, bu şekilde gelir sağlandığı ifade edilmişti. Adana 4. Asliye Ceza Mahkemesi de telefon ya da internet üzerinden kahve ve telefon falına bakan Sevim Ş'ye 2 ay 15 gün hapis ile 375 TL idari para cezası vermişti.

nu.20121203091202..jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler