GAMP Konağı İlgi Odağı Oldu

GAMP Konağı İlgi Odağı Oldu

Kars'ta Kültür ve Turizm alanında bir tarih olan GAMP konağı ilgi odağı oldu.

1877-1914 süreleri arasında 40 yıllık Rus esaretinde ve Osmanlı-Rus Savaşı’nda kahramanlık göstererek Kars’ı Rus esaretinden kurtarmış komutanlardan birisi olan Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın konağı, karargah binası olarak kullanmıştır. Karargah binasını yaşatmak, sanatın ve kültürün başkenti olan Kars’a, yine sanat ve kültür evi kazandırmak adına restorasyonu 15 ayda bitirilen GAMP Sanat Galerisi Kars'ın özlenen sanat galerisi olarak hizmete girdi.

Bu doğrultuda konağın yapısal sorunlarının giderilmesi ve restorasyonu için “Kars Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Yapısal Güçlendirme, Elektrik ve Makine Projeleri Yapımı” işine yönelik gerekli ödenek Kars Valiliği tarafından Vali Rahmi Doğan’ın talimatlarıyla ve yakın takibi ile aktarıldı. 15 ay süren restorasyon ve onarım çalışması Kasım ayında tamamlanarak Kars Halkının hizmetine açıldı.

İçerisinde Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın bal mumundan yapılmış heykeli ve yine o döneme ait paşalardan biri olan Deli Halit Paşa ve bazı paşalara ait bal mumu heykelleri bulunmakta.

Bu görkemli sanat galerisini gezen yerli ve yabancı turistler gördükleri tarihi eserler ve bal mumu heykellere duydukları hayranlıkları dile getirerek, "Doğu'nun Uygar Kenti" olarak adlandırılan Kars'ta böylesi bir sanat galerisinin olmasının kendilerini adeta büyülediğini söylediler. 

gamp-konagi-ilgi-odagi-oldu-(1).jpggamp-konagi-ilgi-odagi-oldu-(2).jpggamp-konagi-ilgi-odagi-oldu-(3).jpggamp-konagi-ilgi-odagi-oldu-(4).jpggamp-konagi-ilgi-odagi-oldu-(5).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler