Gazi ve Şehitler Müzesi'ne miniklerin ziyareti!

Gazi ve Şehitler Müzesi'ne miniklerin ziyareti!

Geçtiğimiz ay yapılan açılıştan sonra Gazi ve Şehitler Müzesi ziyaretçi akınına uğruyor.

Gazi ve Şehitler Müzesi'ne miniklerin ziyareti!

Kars’ta restoran olarak kullanıldıktan sonra 5 yıldır da atıl durumda bırakılan Meçhul Asker Anıtı yanındaki binanın Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şube Başkanı Yüksel Öztürk’ün girişimleri ve Kars Valiliğinin destekleriyle onarıldıktan sonra 1 ay önce Şehitler ve Gaziler Müzesi olarak hizmete açılmasının ardından minik ziyaretçilerin akınına uğruyor.

Bülbül Mahallesinde madeni levhası üzerine madeni harflerle yazılı Meçhul Asker Anıtı yanındaki bulunan bina gerekli Kars Valiliğinin SODES projesi kapsamında amacına uygun şekilde kullanılması için Şehitler ve Gaziler müzesi olarak hizmete sokuldu.

Müzenin açılışı Vali Günay Özdemir, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kenan Kalay, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta ve dernek başkanlarının katılımıyla yapıldı.

Geçtiğimiz ay yapılan açılıştan sonra Gazi ve Şehitler Müzesi ziyaretçi akınına uğruyor. Özellikle de okullardan öğrenci grupları öğretmenleri nezaretinde müzeye getiriliyor. Ziyarete gelen öğrencileri Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şube Başkanı Kore gazisi Yüksel Öztürk karşılıyor. Öztürk, müzede yer alan fotoğraf sergisi ve diğer hizmetleri öğrencilere tek tek anlatıyor. Öğrencilerin sorularını da cevaplayan Öztürk, ecdadımızın tarihteki üstün başarılarını da anlatarak bilgilenmelerini sağlıyor. Minik öğrenciler en çok da Karslı şehit ve gazilerin fotoğraflarının yer aldığı bölüme ilgi gösteriyorlar. Burada da gerekli bilgileri alan öğrencilere daha sonra şehitlik ve gazilikle ilgili hazırlanan fotoğraf ve videolar izlettiriliyor.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kars Şube Başkanı Yüksel Öztürk, “Tarihinde hür ve bağımsız yaşama arzusundan vazgeçmeyen bu uğurda şehit ve gazi olmayı gurur kaynağı sayan aziz milletimiz, şehit ve gazilerimizin değerini daima bilmiş, onları büyük bir sevgiyle ve takdirle yad etmiştir. Gazi ve Şehitler Müzesi, aziz milletimizin gazi ve şehit yakınlarına olan sevgisinin ve onlara verdiği değerin en önemli simgelerindendir. Biliyoruz ki gazilerin hak ettiği saygınlığa yakışır imkan ve şartlara kavuşturulması ve aziz şehitlerimizin emaneti olan şehit yakınlarının sorunlarının çözümü için yoğun gayret gösteren devletimiz ve aziz milletimiz bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bizlerin yanında olacaktır. Bu güzel eserin Kars’a ve bizlere kazandırılmasında emeği geçen ve değerli desteklerini bizlerden esirgemeyen Sayın Valimiz Günay Özdemir başta olmak üzere Garnizon Komutanımıza, Belediye Başkanımıza, Vali Yardımcılarımıza, emeği geçen herkese şahsım ve gazi arkadaşlarım adına teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.”

BİR ZAMANLAR TÖREN ALANIYDI

Meçhul Asker Abidesinin olduğu bu bölgede eskiden milli bayramlar icra ediliyordu. Bayramlarda törenler burada yapılıyordu ve halka açıktı. Burası aynı zamanda da eskiden tabyaymış. At nalı şeklinde bir tabya yapılmıştır. Sonradan bu tabyalar tahrip olmuş. Osmanlı döneminde üçüncü Selim zamanında tekrar buralar yenilenmiş. Burada süvari birlikleri kalmış. Sonra burası Meçhul Asker Anıtı olarak hazırlanmış. Araştırmalara göre burada 14 askerimiz şehit olmuş ve bu askerlerin ismi tespit edilememiş. Bu abidenin adı şehitlerin isimlerinin tespit edilemediğinden dolayı Meçhul Asker Anıtı olarak konulmuş. 1972’de Kars Belediyesi burayı düzenleyerek halka açık bir alan yapmış öve törenlere açılmış.

BUZHANE OLARAK DA KULLANILMIŞ

Meçhul Asker Abidesi çevresi eskiden Buzhane olarak da kullanılmış. O yıllarda dev buz kütleleri burada muhafaza ediliyor ve suyun olmadığı zamanlarda kullanılıyormuş. Kars Çayı buraya çok yakın olduğu için kışın buzları kesiliyor ve buzhaneye konuluyormuş. Yazında o buzları serinlemek için vatandaşlara satıyorlarmış. Buzhane ismi de oradan kalmış.

GAZİ EVİNE 300 METRE MESAFEDE BULUNUYOR

Şehitler ve Gaziler Müzesi ile Gazi Evi’ne komşu oluyor. Aralarında sadece 300 metre mesafe var. Kars Çayı kıyısında, Meçhul Asker Anıtı çevresinde şehit yakınları ve gazilerin buluşmaları, dinlenmeleri ve tarihi yaşayıp yaşatmalarına olanak sağlanmış olacak. Gazi Evi de misafirhane olarak kullanılacak. Şehit ve gazi aileleri burada misafir edilecek. Gazi Evi’nde konaklayan aileler Gazi ve Şehitler Müzesi bahçesinde dinlenme imkanı bulabilecekler. kha

Önceki ve Sonraki Haberler