Gençlerin Kar Üzerinde At Tutkusu!

Gençlerin Kar Üzerinde At Tutkusu!

UZUN GEÇEN KIŞ AYLARINDA BİR ARAYA GELEN GENÇLER KEDİ ARALARINDA RAHVAN AT YARIŞLARI DÜZENLİYOR

Gençlerin Kar Üzerinde At Tutkusu!

-UZUN GEÇEN KIŞ AYLARINDA BİR ARAYA GELEN GENÇLER KEDİ ARALARINDA RAHVAN AT YARIŞLARI DÜZENLİYOR

-TÜRKÜLER EŞLİĞİNDE FAYTON GEZİLERİNİN DE DÜZENLENDİĞİ ATLI GÖSTERİLER KÖYLÜLERİN TEK EĞLENCESİ

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Taşdere köyünde bir araya gelen gençler kış mevsiminin yorucu işlerinden az da olsa kurtulmak için kar üstünde rahvan at yarışları düzenliyor. Atlarına binerek köyü tur atan gençlere at meraklısı yaşlılarda eşlik ediyor. Eski faytonla da gezintiye çıkan köylüler türküler eşliğinde hoşça vakit geçirmenin zevkini tadıyorlar.

İlçeye 30 kilometre mesafede bulunan 60 hane 300 nüfuslu Taşdere köyünde 100 adet at bulunuyor. Arazilerinin dağlık ve taşlık olması sebebiyle her evde at bulunan köyde gençlerin en büyük tutkusu ise ata binmek. Rahvan at yetiştiriciliğinin yaygın olduğu köyde gençlerin en büyük tutkusu at olunca atla ilgili etkinlikler düzenleniyor. Ağır ve uzun geçen kış mevsiminde düzenlenen atlı köy gezisi etkinliğine gençlerin yanında yaşlılarda ilgi gösteriyor. Eski yıllarda kullanılan faytonda devreye girince ortaya da renkli görüntüler çıkıyor. Karlı zemin üzerinde atlarıyla tur atan köylüler hem alkış topluyor hem de atlarının hamlıklarını üzerlerinden atmalarını sağlıyorlar. Faytonun sahibi Adnan Akbulak, kış mevsimi boyunca zaman zaman bu tür etkinlikler düzenlediklerini belirterek etkinliklerin oldukça keyifli geçtiğini ve herkesin mutlu olduğunu söyledi. Adnan Akbulak, “Şimdi biz geçmişten günümüze kadar gelen dedelerimizin geleneği olan binek atlarını gösterisini yapıyoruz. Dedemden kalma fayton var biz yaylı diyoruz. Şimdi onların gösterisini yapacağız. Birbirimizle yarış yaparız. Kış olduğunda geçler böyle atları biner, kar yağdığı zaman. Atlara biner böyle gençler arasında yarışlar yaparız. “ dedi.

Muhtar Yalçın Akbulak da, “Geçmişten günümüze kadar köylülerimiz ata çok meraklı olduğu için bu tür programlar yapıyoruz. Komşularımızın binek ve rahvan atları onlarla gösteri düzenliyoruz. Köyümüzün kış eğlencesi böyle olmakta. At binmek, sohbet, muhabbet olmakta. Kış ortamında büyüklerimizin sohbetiyle günlerimiz geçiyor. Tabi köy yeri olduğu için çok fazla değişik etkinliklerimiz yoktur.

Yakup Kılıç (45) ise ata çok meraklı olduğunu ifade ederek, “Ata binmeyi çok seviyorum. Atlarımız rahvan atı. Bu atlar uzun yolu çok severler. Uzun yolda arabalar bile bu atlara yetişemiyor.” diye konuştu.

At yarışlarını cep telefonlarının kameralarına kaydeden çocuklar ise at binmeye kendilerinin de meraklı olduğunu ve çok sevdiklerini belirttiler. kha

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan KARS MANŞET veya karsmanset.com sorumlu tutulamaz.

Önceki ve Sonraki Haberler