Gençlik ve Spor haberleri

Gençlik ve Spor haberleri

FUTBOLUN USTALARI ELAZIĞ'DA GENÇLERLE BULUŞTU

Gençlik ve Spor haberleri

FUTBOLUN USTALARI ELAZIĞ’DA GENÇLERLE BULUŞTU

Türk futbolunun usta isimleri Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği, Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki 13 ilde uygulanmakta olan, ‘Futbolun Ustaları Geleceğin Yıldızlarıyla Buluşuyor’ projesi kapsamında Elazığ’a gitti.

Türk futbol tarihine geçmiş sporcularımızdan, Avrupa gol kralı Tanju Çolak, Hami Mandıralı, Ali Gültekin, Hakan Ünsal, Ogün Temizkanoğlu, Semih Yuvakuran ve Hasan Vezir Elazığ’da gençlerle bir araya geldi.

Program gençlik merkezi üyeleri, amatör sporcular, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, yerel basın ve haber ajansı mensuplarının katıldığı 400 kişilik bir panel ile başladı.

Futbolun Ustaları Elazığ programına Atatürk Stadyumunda 3000 gencin izleyici olarak katıldığı bir futbol maçı ile devam edildi.

BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ; E-BİLET UYGULAMASI 400 BİNİ AŞTI

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç , Türkiye genelinde şu ana kadar 400 bini aşkın e bilet  satıldığını ama kart alıp da maça gitmeyenlerin sayısının yüksek olduğunu söyledi. Stat inşaatlarıyla ilgili olarak da ‘‘Yurdumuzun çeşitli yerlerinde devam inşaatlar var. Bunlar da inşallah en kısa zamanda bitecek’’dedi.

A Milli Takımının aldığı sonuçları değerlendiren  Bakan Çağatay Kılıç,”Şunu da unutmayalım; başarı kolay gelmiyor. Dolayısıyla burada yapılması gereken; yoğun bir tempoyla en kısa süre içerisinde başarıya nasıl ulaşabileceğimizin konuşulması ve analiz edilmesidir.”diye konuştu

Sokak olaylarını değerlendiren Bakan Çağatay Kılıç “Son günlerde yaşamış olduğumuz birtakım sokak olayları meydana geldi. Biz burada, diyalog ve birbirini tanıyan gençlerin çok daha az bu tip olayların içerisinde olacağını düşünüyoruz. Genç kardeşlerimiz bizim için değerlidir. Hükümet olarak irademiz ve dirayetimiz ortadadır” dedi

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç,  e-bilet alan taraftar sayısında artış görüldüğünü ama kart alıp da maça gitmeyenlerin sayısının yüksek olduğunu söyledi. a milli takımın aldığı sonuçlarla ilgili olarak da ‘‘ Başarı kolay gelmiyor. Dolayısıyla burada yapılması gereken; yoğun bir tempoyla en kısa süre içerisinde başarıya nasıl ulaşabileceğimizin konuşulması ve analiz edilmesidir’’ dedi.

Bir takım ziyaret ve incelemeler için Bursa’ya gelen Bakan Çağatay Kılıç Timsah Arena Stadyumu’nda yaptığı  inceleme sırasında  gazetecilerin sorularını cevapladı.

E-bilet sahibi taraftar sayısının  400 bini  geçtiğini belirten Bakan Çağatay Kılıç,”Daha az sayıda elektronik bilet satmış olan kulübümüz, daha fazla satmış kulübümüz var ancak şunu da görüyoruz; bazı durumlarda satılmış bilet sayısına bakıyorsunuz ama stada gelen seyirci arasında fark var. Kulüp olarak isim vermeyeceğim, 50 bin e-bilet satmış bir kulübün yaptığı maçta tribünlerde 10-15 bin kişi varsa o zaman başka şeyle alakalı olabilir, bunların da incelenmesi gerekir” diye konuştu.

Bakan Çağatay Kılıç, yürüttükleri çalışmaların en önemlilerinden birinin, sporda şiddeti engellemek olduğunu vurguladı. Bu durumdan herkesin rahatsız olduğunu bildiren Kılıç, şunları kaydetti:

“Baktığımız zaman, spor otoriteleriyle konuştuğumuz zaman, ortak akıl, ortak fikir olarak geldiğimiz nokta nedir? Hepimiz, spordaki şiddete karşıyız, spordaki şiddeti tasvip etmiyoruz. Bunların sebeplerini araştırıp konuşuyoruz ama kriter olarak ortaya koyduğumuzda ve söylem olarak ortaya çıktığımızda söylenecek tek şey var; şiddete karşıyız. Şiddeti önlemek için de yapmamız gereken bazı şeyler var. E-bilet de bunlardan biri. Bunlarla alakalı Futbol Federasyonunun yeni disiplin yönetmeliğinde yaptığı bazı değişiklikler oldu. Nasıl bir şey olacak, onu göreceğiz ama burada basınımıza da büyük görev düşüyor. Basınımızdan destek rica ediyorum. Sorunu çözmek için yapacağımız çalışmalara hep beraber bakmamız gerekiyor. Ortak olarak kabul ettiğimiz bir nokta var; statlarımızda şiddet istemiyoruz, hakaret ve küfür istemiyoruz, bunu açık açık söylüyoruz. Bunu söylüyorsak ona göre de hareket etmeliyiz. Dolayısıyla spor camiamızın hep beraber bu konunun üstesinden gelebileceğine inanıyorum. Zaman zaman bazı görüşmeler yapıyoruz, durumun nasıl olduğunu irdeliyoruz ama bu süreç devam ediyor. İnanıyorum ki önümüzdeki zaman içerisinde ailelerin stadyumlara geldiği bir dönem yaşarız.”dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesince inşaatına devam edilen stadyumda incelemelerde bulunan Bakan Çağatay Kılıç, bu tesisle ilgili çalışmaların güzel bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Kılıç, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve emeği geçen diğer yöneticilere teşekkür ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Stat inşaatıyla ilgili mimari bakımdan ve mühendislerin çalışmalarından dolayı birkaç gün önce ödül alındığını öğrendik. Kolonsuz bir stat olması önemli bir gelişme. Hiçbir kolonu olmayan stat biçiminde olacak. Ticaret alanlarıyla modern, uzun seneler hizmet verecek bir stat olacak. Buradaki çalışmalardan, mimariden, özelliklerden, bizim de inşaat safhasında olan TOKİ ile yaptığımız statlara, bu stattaki özellikleri katabiliriz. Ümit ediyorum ki kısa zamanda, hiçbir kaza olmadan, mart sonu gibi açılışını ilan etmiş olalım. Bursa’nın yeni stadı Bursa’ya hayırlı olsun. Burada centilmenlik ve fair play ile spor ruhuna yakışır şekilde ortaya konacak mücadelenin Bursa’yı başarılara götüreceğini ümit ediyoruz.”

Bir gazetecinin,  stadyum inşaatlarıyla ilgili sorusu üzerine  Türkiye  genelinde  25  tesisin yapımının sürdüğünü  hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç  şöyle konuştu:

“Samsun ve Trabzon’daki stadyumların yapımını gelecek yıl tamamlamayı hedefliyoruz. Kocaeli’ndeki stadın temelini üç hafta önce attık. Yurdumuzun çeşitli yerlerinde devam inşaatlar var. Bunlar da inşallah en kısa zamanda bitecek. Tahmin ediyorum ki önümüzdeki iki sene içinde bütün bu inşaatların neredeyse hepsi tamamlanmış ve hizmete girmiş olur” ifadesini kullandı.

Kılıç, stadyumlar konusunda yeni projelerle ilgili inşaat çalışmalarına kısa sürede başlanacağı bilgisini verdi.

MİLLİLERİN ELEME MAÇLARINDAKİ PERFORMANSI

Bir gazeteci,  A Milli Futbol Takımı’nın 2016 Avrupa Şampiyonası elemelerinde ilk üç maçta aldığı başarısız sonuçları hatırlatınca  beklenen, umulan, arzu edilen sonuçların alınamadığını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:

“Teknik heyetimizin, federasyonumuzun, sporcularımızın, herkesin, ‘Neden bu şekilde bir sonuç elde edildi, nasıl gidereceğiz?’ diye bir çalışma yaptığı kanaatindeyim. Bu sonuçları aldığımıza göre öz eleştiri yapmamız gerekiyor. Eleştiriden kastım şu; oynanan futbolun istediğimiz seviyede olmadığını görüyoruz. Yani burada tek bir unsuru herhangi bir şekilde ayırmanın bir anlamı yok. Demek ki burada toplu olarak eksiklik var. Herkesin, elini taşın altına koyup bunu daha iyi bir seviyeye taşıması gerekiyor. Burada futbolcularımızın da sorumluluğu var, teknik kadroların da sorumluluğu var. Teknik kadro derken sadece Milli Takım teknik kadrosunu değil, bütün kulüpleri kastediyorum. Çünkü Milli Takımda oynayan futbolcularımızın da geldiği kulüpler var. Oradaki performansları, ortaya koydukları çalışmalar doğrultusunda bu iş oluyor. İnanıyorum ki en kısa süre içerisinde soğukkanlılıkla bir analiz yapılarak, eksiğin nerede olduğu, nasıl geliştirilebileceği müzakere edilerek daha başarılı bir yola doğru gideriz. Şunu da unutmayalım; başarı kolay gelmiyor. Yoğun bir çalışmanın, temponun ve hepsinden önemlisi fedakarlığın sonucunda başarıya ulaşmak mümkün oluyor. Dolayısıyla burada yapılması gereken; yoğun bir tempoyla en kısa süre içerisinde başarıya nasıl ulaşabileceğimizin konuşulması ve analiz edilmesidir.”

Kılıç’ın inceleme gezisine, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan katıldı. Daha sonra Kılıç, Karaloğlu’nu Atatürk Caddesi’ndeki tarihi Valilik binasında ziyaret etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi tarihi belediye binasında ziyaretinde yaptığı konuşmada Spor yatırımlarının sadece bina, tesis olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Bakan Çağatay Kılıç, “Gençlerimiz, sporcularımız, amatör ruhla kendisini geliştirmek isteyen ve gelecekte ülkemizi uluslararası manada temsil edecek olan kardeşlerimizin bu tesislerden en iyi şekilde faydalanıp hazırlanmaları için bunları fırsat olarak görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Gençlere kendilerini geliştirebileceği imkanlar sunulması bakımından Gençlik Merkezlerinin yaygınlaştırılması konusunda çok ciddi hamleler yaptıklarını bildiren Kılıç, şöyle devam etti:

“Bu hamleye devam edeceğiz. Farklı yerlerde de yeni Gençlik Merkezlerinin, bunlar hem mimari hem de yapısı açısından farklı özellikleri olan, gençlerimize her yönüyle ufuk açabilecek, destek verebilecek, kendilerini geliştirebilmek için fırsat verebilecek imkanlar olabilmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz ve devam edeceğiz. Gençlikle ilgili farklı çalışmalarımız var. Kendileri için önemli eğitim programları da bakanlığımızın görev alanı içerisinde yer alan unsurlar. Kredi ve Yurtlar Kurumumuz ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İnşaatı devam eden yurtlarımız var, bunları en kısa sürede hizmete açacağız, öğrenci kardeşlerimizin hizmetine sunulacak. Barınma konusunda büyük bir rahatlık getirecek. Dolayısıyla genel çalışmalarımız içerisinde kamp çalışmalarımız da oluyor.”

“TECRÜBE PAYLAŞIMI KONUSUNDA YOĞUN BİR ÇALIŞMAMIZ VAR”

Bakan Çağatay Kılıç, başarı için gençlerin birbirini tanıması gerektiğine değindi. İzinsiz gösterileri hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, şunları kaydetti:

“Son günlerde yaşamış olduğumuz birtakım sokak olayları meydana geldi. Biz burada, diyalog ve birbirini tanıyan gençlerin çok daha az bu tip olayların içerisinde olacağını düşünüyoruz. Çünkü genç kardeşlerimiz bizim için değerlidir. Hükümet olarak irademiz ve dirayetimiz ortadadır. Bu konuda herhangi bir sitemimiz ve farklı bir düşüncemiz yok ama aynı zamanda gençlerimizin birbirini daha çok koruması, ülkemizin bölgelerinin, farklı yörelerinin, şehirlerinin kültürel mirasını, bu kültürel mirasın, geleneklerin içerisinde sadece bir unsur yok, farklı gelenek ve göreneklerimizin de birbirimiz tarafından bilinmesi gerekiyor. Çok genç yaşta birbirlerini tanırlarsa ileriki yaşta birbirlerini anlamaları daha kolay olur. Bu nedenle Gençlik Merkezlerine büyük önem veriyoruz. Ayrıca tecrübe paylaşımı konusunda yoğun bir çalışmamız var. Bununla ilgili yakında yerel yöneticilerimizden de destek alacağız. Onların da tecrübelerini, genç kardeşlerimizle paylaşmalarını isteyeceğiz. Şu ana kadar sporcu ve sanatçılarımızla bunu yaptık. Şimdi bunun kapsamını daha da genişletip, örneğin doktorlarla, belediye başkanlarımızla, valilerle, farklı hayatın içerisinden gelen iş adamlarımız, siyasetçiler, bunların hepsini bir yapı içerisinde Gençlik Merkezlerimizde bir araya getirmeyi planlıyoruz.”

Daha sonra Altepe, Bakan Çağatay Kılıç’a Bursa işi Osmanlı kılıcı verdi. Gençlik ve Spor Bakanımıza ziyaretinde, Vali Münir Karaloğlu ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan eşlik etti.

Ziyaretinin ardından Atatürk Spor Salonu’na geçen Bakan Çağatay Kılıç, bir süre Kulüplerarası Tekvando Türkiye Şampiyonası müsabakalarını izledi. Türkiye Tekvando Federasyonu Başkanı Metin Şahin, Bakan Çağatay Kılıç’a tekvando kıyafeti (dobok) takdim etti. Bakan Çağatay Kılıç şampiyonada dereceye giren sporculara ödüllerini verdi.

MİLLİ ESKRİMCİMİZ MEKSİKA’DA GÜMÜŞ MADALYA KAZANDI

Eskrim Stallite Turnuvası’nda büyükler bayan Flöre dalında ülkemizi temsil eden Milli sporcumuz İrem Karamete, gösterdiği başarılı performans sonrasında gümüş madalyaya uzandı.

Milli sporcumuz İrem Karamete, Meksika’da tamamlanan Eskrim Stallite Turnuvası’nda büyük bir başarıya adını yazdırarak, gümüş madalyanın sahibi oldu.

Meksika’nın Cancun kentinin 15-16 Ekim tarihlerinde kapılarını araladığı Eskrim Stallite Turnuvası’nda ter döken Millilerimiz ülkemizi başarıyla temsil ederek, bayrağımızı dalgalandırmanın onurunu yaşıyor.

Çıktığı zorlu karşılaşmalarda rakiplerini bir bir eleyerek finale çıkma başarısı gösteren Milli sporcumuz,  Meksikalı Nataly Mıchel ile karşı karşıya geldi. Milli eskrimcimiz İrem Karamete, finalden galip gelemeyince turnuvayı ikinci sırada noktaladı ve gümüş madalya kazandı.

 “Elde Edilen Başarı Sayısında Ciddi Bir Artış Yaşanıyor”

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Meksika’da gümüş madalya kazanma başarısı gösteren Milli eskrimcimiz İrem Karamete için tebrik mesajı yayımladı.

Bakan Çağatay Kılıç’ın tebrik mesajı şöyle:

 “Son yıllarda Millilerimizin uluslararası spor organizasyonlarında elde etmiş olduğu başarıların sayısında ciddi bir artış yaşandığına tanıklık ediyoruz. Bu başarılara bir yenisi de Meksika’da düzenlenen Eskrim Stallite Turnuvası’ndan geldi. Milli eskrimcimiz İrem Karamete, rakiplerine karşı üstün bir performans göstererek gümüş madalya kazandı. Başta İrem olmak üzere bayrağımızı uluslararası arenada dalgalandıran tüm sporcularımızı tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.”

USTA FUTBOLCULAR, BU KEZ DE MARDİNLİ GENÇLERLE BULUŞTU

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın hayata geçirdiği Futbolun Ustaları, Geleceğin Yıldızlarıyla Buluşuyor Projesi kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde spor faaliyetlerine devam eden usta futbolcular, Mardinli gençlerle bir araya geldi.

Çözüm sürecinin yansımalarına katkıda bulunabilmek, gençler arasında eşit koşulları sağlamak ve amatör futbolcuların spor geleceklerine yardımcı olabilmek amacıyla başlatılan proje kapsamında, usta futbolcular misafir oldukları kentlerde çeşitli spor faaliyetlerine katılarak tecrübelerini paylaşıyor.

Mardin’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliklere Tanju Çolak, Hami Mandıralı, Hasan Şaş, Hakan Ünsal, Ogün Temizkanoğlu, Ali Gültiken ve Semih Yuvakuran katıldı.

 “Her Kentte Büyük Bir Misafirperverlikle Karşılandık”

Futbolcular, kentin çeşitli noktalarında bölge halkıyla sohbet ettikten sonra, 21 Kasım Şehir Stadı’nda düzenlenen maçta Mardinli gençlerle karşılaştı. Karşılaşma 4-4’lük skorla sonuçlanırken, müsabakanın ardından maçı takip eden çocuklara futbol topu dağıtıldı.

Tanju Çolak, karşılaşmaya gösterilen ilgiden büyük onur duyduğunu ifade ederek, “Projeye başladığımız ilk dönemlerde bu derece bir ilgiyle karşılaşacağımızı tahmin edemiyordu. Ama günler gösterdi ki misafir olduğumuz her kentte büyük bir misafirperverlikle karşılandık. Bu da doğru adımlar attığımızın bir göstergesi” dedi.

Bölgeye koşa koşa ve coşa coşa geldiklerini dile getiren Çolak, “Gençlerin gözlerindeki mutluluğu görmek inanın bizler için çok önemli bir husus. Ayrıca bu ilgi, bizi de oldukça motive ediyor” şeklinde konuştu.

SÜMEYYE AKKUŞ’TAN GÜMÜŞ MADALYA

Judoda olimpiyatlara gidecek sporcuları belirleyen ve dünya sıralamasına puan veren Özbekistan Grand Prix’nde, kadınlar 48 kiloda Sümeyye Akkuş gümüş madalya kazandı.

Judoda yıllık takvimin en önemli buluşmalarından sayılan Grand Prix serisinin Özbekistan ayağına Türkiye gümüş madalya ile başladı. Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen Grand Prix’nin ilk gününde milli sporcumuz Sümeyye Akkuş gümüş madalya kazandı. Taşkent’te Ebru Şahin ise beşinci oldu.

42 ülkeden 282 judocunun yarıştığı organizasyonda 48 kiloda tatamiye çıkan Sümeyye, sırasıyla Brezilyalı, İsrailli ve Moğol rakiplerini geçerek finalist oldu. Yarı finalde dünya dokuz numarası Moğol rakibini eleyen Sümeyye, altın madalya mücadelesinde Londra Olimpiyatı üçüncüsü Belçikalı Charline van Snick ile karşılaştı.

Altın Puan’da Yenildi

Türk judocu maçın başında ceza ile geri düşmesine rağmen rakibine ceza aldırıp, maçı ‘Altın Puan’a taşıdı. Altın puanda, 52. saniye geride kalırken, rakibinin yaptığı tekniği önleyemeyen Sümeyye, yuko puanıyla düştü ve maçı kaybetti.

Zorlu rakiplerin arasından sıyrılıp, Taşkent’te ikincilik kürsüsüne çıkan milli judocu, dünya sıralaması adına kritik puanlar kazandı. 180 puan alan Sümeyye, 21. sırada gittiği Taşkent’ten dünya 15 numarası olarak ayrılacak.

Ebru Final Biletini Kaçırdı

Taşkent Grand Prix’de 48 kilodaki diğer sporcu Ebru Şahin, yarı final maçını kazansaydı, judo dünyası 48 kiloda ‘Türkiye Finali’ izleyecekti ancak olmadı.

Geçen hafta Astana’da düzenlenen Grand Prix’de bronz madalya kazanan Ebru Şahin, iyi performansını Taşkent’e de taşıdı. Sırasıyla Brezilyalı ve İtalyan rakiplerini eleyen Ebru, yarı finalde Belçikalı Charline van Snick’i geçemedi. Ardından bronz madalya maçında Rus Irina Dolgova ile karşılaşan Ebru, rakibine ippon ile kaybetti ve beşinci sırada kaldı. Bu beşincilikle 60 puanı hanesine yazdıran Ebru, yeni güncellenecek sıralamada 26. basamaktan daha da yukarı tırmanacak ve ilk 20 içine girecek.

Taşkent Grand Prix’de müsabakalar cumartesi günü sona erecek. Yarın erkekler 73 kiloda Hasan Vanlıoğlu ve Bayram Ceylan mindere çıkacak. Cumartesi günü ise erkeklerde 90 kiloda Batuhan Efemgil, 100 kiloda Ali Erdoğan, +100 kiloda Burak Serbest ve Feyyaz Yazıcı ile kadınlarda +78 kiloda Gülşah Kocatürk yarışacak.

Taşkent Grand Prix’inde müsabakalar cumartesi günü sona erecek. Judo Milli Takımı, Taşkent Grand Prix’nin ardından 30 Ekim’de başlayacak Abu Dabi Grand Slam için hazırlıklara start verecek.

Bakan Çağatay Kılıç, Sümeyye Akkuş’u tebrik etti

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Taşkent’te düzenlenen ‘Özbekistan Grand Prix’inde gümüş madalya kazanan Sümeyye Akkuş için tebrik mesajı yayımladı.

Bakan Çağatay Kılıç’ın tebrik mesajı şöyle:

 “Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen ‘Özbekistan Grand Prix’inde 48 kiloda mücadele ederek gümüş madalya kazanan Sümeyye Akkuş’u ve bu başarıda emeği olan herkesi tebrik ediyorum. Sporun birçok dalında elde ettiğimiz başarılar ile geleceğimizi bugünden kuruyor olmanın sevincini yaşıyoruz. Cuma ve Cumartesi günü mücadele edecek sporcularımızın da önemli başarılara imza atacaklarına inancım tam. Judo Milli Takımımıza ve sporcularımıza başarılar diliyorum.”

TUİÇ TEMSİLCİLERİ GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI’NI ZİYARET ETTİ

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nı ziyaret eden Türkiye Uluslararası İlişkiler Çalışmaları Derneği  (TUİÇ) üyeleri, bakanlığın gençlere yönelik proje ve çalışmalarına ilişkin bilgiler aldı.

Üniversitelerin Sosyal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencilerinden oluşan TUİÇ üyeleri, “7. Ankara Eğitim Gezisi” Kapsamı’nda Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ziyarette bulundu. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ahmet Uzak ile Gençlik ve Spor Uzmanları, TUİÇ temsilcilerine bakanlığın proje ve çalışmalarına ilişkin bilgiler verdiler.

Gezi kapsamında 3 gün boyunca bakanlıkları, siyasi partileri, kurum ve kuruluşları gezdiklerini belirten TUİÇ Başkanı Halime Gümüş, dış politikaya etki etmek için kurularak 6 yıldır çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Gümüş,  sözlerine şöyle devam etti:

 “Temsilcilerimiz bu ziyaretler sonucunda  ilerde çalışabilecekleri kurumları şimdiden tanıma fırsatı yakalıyor. Arkadaşların kariyer planlamasına katkı sağlamak için yapıyoruz. Her gezimizde Gençlik Spor Bakanlığı’na ziyarette bulunuyoruz. Çünkü bizim alanımıza giriyor, bakanlığımızın gençlik politikalarıyla ve gençlik çalışmalarıyla alakalı bilgiler alıyoruz. Bu sayede gençlerimiz, bakanlığımızın çalışmalarını daha yakından takip edip, katılım da gösteriyorlar. Temsilcilerimiz, bakanlığa her geldiğinde memnun ayrılıyorlar. Bu ziyaretlerimiz sayesinde tecrübe edemeyecekleri toplantılar görüyorlar. “

Toplantı, daha sonra soru cevap şeklinde sona erdi.

KYK’YA ALINACAK SÖZLEŞMELİ PERSONEL MÜLAKAT LİSTESİ AÇIKLANDI

Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğü, Sözleşmeli Yurt Yönetim Personeli Sözlü Sınavına katılmaya hak kazanan adayların listesini açıkladı.

KYK’nın internet sitesinden yer alan açıklamada sözleşmeli Personel Sözlü sınavına girecek adayların, sözlü sınav yeri, tarihi ve başlama saatleri de belirtildi.

Kredi Yurtlar Kurumuna alınacak 600 kadın, 300 erkek olmak üzere toplam 900 lisans mezunu sözleşmeli personel, 24 saat esasına görev yapacak.  Personel alım şartnamesi gereği mülakata 9 bin aday çağrıldı.

BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ, VOLEYBOL SPOR TOTO ŞAMPİYONLAR KUPASI’NI KAZANAN HALKBANK VOLEYBOL TAKIMINI TEBRİK ETTİ

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Voleybol Spor Toto Şampiyonlar Kupası maçında Fenerbahçe’yi yenerek sezona kupayla başlayan Halkbak takımı sporcuları için tebrik mesajı yayımladı.

Bakan Çağatay Kılıç’ın tebrik mesajı şöyle:

“Sezona kupayla başlayan Halkbank takımı sporcularını ve bu başarıda emeği geçen tüm ekibi kutlarım. Halkbank takımı sezona iyi bir başlangıç yaptı. Sezon boyunca tüm takımlara başarılar diliyorum.Türk voleybolu sizlerle birlikte ivme kazanacak.”

GENÇLİK VE SPOR BAKANI ÇAĞATAY KILIÇ: “GENÇLERE YÖNELİK ORGAN NAKLİ BİLGİLENDİRME ÇALIŞMASI YAPACAĞIZ”

“Organ nakliyle ilgili gençlere yönelik bilgilendirme çalışmaları yapacağız” diyen Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Transplantasyon-14 kongresinde organ nakliyle yeniden sağlığına kavuşan doktor babasıyla bir araya geldi.

Bakan Çağatay Kılıç, Bodrum ilçesinde Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği tarafından bir otelde düzenlenen “Transplantasyon-14” isimli kongrenin açılışına katıldı.

Açılışta konuşma yapan Bakan Çağatay Kılıç, derneğin üyesi olan doktor babası Sinan Kılıç’ın, tedavi ettiği bir hastasından kaptığı virüs nedeniyle karaciğer nakline ihtiyaç duyduğunu söyledi. Babasının meslek hayatında insanlara anlattığı durumla karşı karşıya kaldığını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, geçirdiği başarılı operasyon sonunda babasının sağlığına kavuştuğunu kaydetti.

“Uyuşturucu konusuna da yoğunluk veriyoruz”

Babasından dolayı organ bağışı konusunun kendisi için yabancı bir konu olmadığını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, “Bakanlık görevine atandıktan sonra gençlerin organ bağışı konusunda da bilgilenmesi gerektiğini düşünerek bu konuda bir çalışma başlattık. Gençlerle yapmış olduğumuz çalışmada Sağlık Bakanlığı’mızdan da destek aldık. İnşallah bu dönem içerisinde organ nakliyle ilgili gençlere yönelik bilgilendirme çalışmaları yapacağız. Gençlerimizin karşı karşıya olduğu çok farklı zorluklar var. Bunlardan birisi maalesef uyuşturucu. Bu konuda bazı çalışmalara yoğunluk veriyoruz” dedi.

Organ bağışına önem veren bir hükümet olduklarını anlatan Bakan Çağatay Kılıç, bulundukları her ortamda bu konunun önemine değindiklerini dile getirerek, organ bağışının çok kişisel bir durum olduğuna dikkat çekti. 

Bakan Çağatay Kılıç, sözlerine şöyle devam etti:

“Organ nakli en zor karar”

“Organ bağışı, belki de kişinin verdiği en zor kararlardan birisi. Çok duygusal bir olay. Kendi başınıza gelene kadar bunun öneminin farkında olamayabiliyorsunuz. Bazen farkında oluyorsunuz ama duygularımız buna müsaade etmiyor. Son derece hassas olan bu konuya dikkatli yaklaşmak gerekiyor. Herkesin düşüncesine saygı göstermeliyiz. Organ bağışı konusunda sadece telkinde bulunabiliriz.”

Bakan Çağatay Kılıç, kongreye gelmeden önce bildiği bir konu olmasına rağmen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile görüştüğünü ve organ bağışı konusunda dini açıdan bilgi aldığını söyledi.

Görmez’in, “Organ bağışı candan cana giden en büyük sadakadır” sözünü hatırlatan Bakan Çağatay Kılıç, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın organ bağışı konusunda bugüne müspet 7 kararı olduğunu vurguladı.

Konuşmasının ardından Bakan Çağatay Kılıç, aralarında babasının da bulunduğu kongre katılımcılarıyla bir süre sohbet etti.

BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ, ALMAN HANNS SEİDEL VAKFI TEMSİLCİLERİYLE GÖRÜŞTÜ

-Bakan Çağatay Kılıç: “Gençlerimizi düşünerek attığımız bu adımların, yakın gelecekte olumlu yansımalarını göstereceğine inancım tam”

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Almanya’yla birlikte hayata geçirdiğimiz çok sayıda projelerin ve gelecek dönemlerde yine aynı dostluk ve beraberlikle atacağımız adımların olumlu yansımalarına tanıklık ediyoruz” dedi.

Bakan Çağatay Kılıç, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Alman Hanns Seidel Vakfı Başkanı Prof. Ursula Mannle ve Hans Seidel Vakfı Asya Daimi Temsilcisi Max Meier’i kabul etti. Kredi Yurtlar Kurumu’nun merkez binasında gerçekleştirilen kabulde, iki ülke arasındaki ilişkilerden vakfın çalışmalarına, Avrupa Birliği ile sürdürdüğümüz iletişimden gelecek dönemlerde hayata geçirilebilecek projelere kadar çok sayıda konu masaya yatırıldı.

Vakıf Başkanı Prof. Ursula Mannle’nin göreve yeni geldiğini ve bu kapsamda ilk ziyaretlerini ülkemize gerçekleştirdiğini ifade eden Bakan Çağatay Kılıç,”Hanns Seidel Vakfı, uluslararası camiada dikkati çeken projelere imza atıyor. Başkanlık görevini yeni üstlenen Prof. Mannle’nin Ankara ve İstanbul’da gerçekleştireceği görüşmeler de bu doğrultuda yeni projelerin hayata geçirilmesini sağlayacaktır”diye konuştu.

Bakan Çağatay Kılıç, Almanya’yla süren ilişkilerin özellikle son yıllarda ivme kazandığına işaret ederek, “İki ülke arasındaki diyalogun dostluk ve kardeşlik kavramlarıyla harmanlandığını ve tüm dünyaya örnek olacak işlere imza attığımızı söyleyebiliriz. Bu kapsamda özellikle gençlerimizi düşünerek attığımız bu adımların, yakın gelecekte olumlu yansımalarını göstereceğine inancım tam” dedi.

BAKAN ÇAĞATAY  KILIÇ, SPOR GÜNDEMİNİ DEĞERLENDİRDİ

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, A Milli Futbol Takımı’nın 2016 Avrupa Şampiyonası elemelerinde aldığı sonuçlara ilişkin olarak, “Tabi ki gönlümüzden geçen çok daha başarılı, çok daha güzel sonuçların olduğu bir süreçten geçmiş olmaktı, bu olmadı. Artık bundan sonra önümüze bakacağız” dedi.

Ataköy’deki Olimpiyatevi’nde gerçekleştirilen İstanbul Olimpiyat Oyunlarını Hazırlık ve Düzenleme Kurulu (İOOHDK) toplantısına başkanlık yapan Bakan Çağatay Kılıç, toplantının başında yaptığı açıklamada, İOOHDK üyeleriyle bir durum değerlendirmesi yapacaklarını belirterek, “Hem de önümüzdeki süreç içerisinde nasıl bir çalışma yapabiliriz, neler yapabiliriz, neler yapmalıyız, neler yapmamalıyız, daha önceki tecrübeler nedir, genel olarak bunları değerlendireceğiz” diye konuştu.

Kurul üyelerinin tecrübelerini paylaşacaklarını aktaran Bakan Çağatay Kılıç, şöyle devam etti:

“Tabi şunu da göz önünde bulundurmamız lazım. Evet bu İOOHDK olarak ismi olan bir kurul. Ancak aynı zamanda bir tecrübenin olduğu bir kurul. Bu tecrübeden Türkiye’nin sporu adına bütün dallardaki, bütün branşlardaki farklı ve belki de şu anda Türkiye’de çok bilinmeyen branşlardaki spor dallarıyla ilgili veya çalışmalarla ilgili de bir değerlendirme imkanımız olacak. Burada herkesin çok farklı ve değerli tecrübeleri var, bilgi birikimi var. Onlardan hep beraber istifade ederek bir ortak akılla geleceğe nasıl daha iyi yürürüz, daha iyi hazırlanırız. Gelecek vizyonumuz ne olacak. Gelecekte hangi kararları alırız. O kararların temelini oluşturacak olan bilgiler, düşünceler nelerdir, bunları değerlendireceğiz.”

 “Herkes oturup değerlendirme yapacaktır”

Açıklamasının ardından gazetecilerini sorularını yanıtlayan Bakan Çağatay Kılıç, A Milli Futbol Takımı’nın 2016 Avrupa Şampiyonası elemelerinde aldığı sonuçlarla ilgili bir soru üzerine, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Tabi ki gönlümüzden geçen çok daha başarılı çok daha güzel sonuçların olduğu bir süreçten geçmiş olmaktı, bu olmadı. Artık bundan sonra önümüze bakacağız. Şu ana kadar yapılan, yapılmayan veya bu neden böyle oldu, bunları zaten milli takımın teknik kadrosu, futbol federasyonu, futbolcular, herkes oturup herhalde değerlendirmesini yapacaktır. Ancak dediğim gibi isterdik ki çok daha başarılı bir zamandan geçip şu anda daha iyi bir noktada olalım. Artık ileriye yürümek için bakacağız.”

Bakan Çağatay Kılıç, bir gazetecinin “Türkiye’nin 2024 olimpiyat oyunları adaylığına başvurmasıyla ilgili bir karar alındı mı?” sorusu üzerine, şunları söyledi:

“O, bu toplantının şu anda ana konusu değil. Şu anda yapacağımız değerlendirme bir genel tecrübenin, geçmişteki, yakın zamandaki yaşadığımız tecrübenin paylaşımı. Şu anda 2024 ile alakalı olarak daha erken. Bunu da daha farklı değerlendirmeler içinde, farklı kurumlarımızla, Cumhurbaşkanımızla, Başbakanımızla yapacağımız değerlendirmeler doğrultusunda... Çünkü biliyorsunuz bu çok büyük bir karar ve bunun alınması gereken, yapılması gereken çalışmaları var. Bunların altyapısını oluşturacak olan o kararlara gidecek olan yoldaki taşlardan birisi, buradaki yapacağımız değerlendirme, ona göre de kararımızı veririz.”

Bakan Kılıç başkanlığında yapılan İOOHDK toplantısına, kurul üyeleri İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik, Büyükelçi Uğur Kenan İpek, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Uğur Erdener,  Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Yavuz Kocaömer, TMOK Genel Sekreter Neşe Gündoğan, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Spor Genel Müdür Yardımcısı Tamer Taşpınar katıldı.

GENÇLER TÜRK MÜZİĞİNİ SESLENDİRİYOR

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği geleneksel müzik yarışması başladı. 8 hafta sürecek yarışma Aralık ayında Ankara’da düzenlenecek finalle sona erecek.

Yurdun dört bir yanından yarışmaya katılan gençler, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ve Geleneksel Türk Müziği dallarında eserleri seslendiriyor. Genç nesillerin Türk müziğini unutmamaları ve gelecek dönemlere taşıyabilmeleri amacıyla başlatılan yarışmalar kapsamında ilk turu geçmeyi başaran gençler, ikinci safha olan grup birinciliği aşamasında yarışıyor.

İkinci Durak Samsun

8 hafta sürecek olan tur heyecanının ilk durağı olan Erzurum’da, kentte yaşayan gençlerin yanı sıra Artvin, Ardahan’dan gelen katılımcılar da sahne aldı. Heyecan verici yarışmada derece elde eden gençler, finaller için hazırlık çalışmalarına başladı.

Programa 18 Ekim’de ev sahipliği yapacak olan Samsun’u, 25 Ekim’de İstanbul ve 1 Kasım’da İzmir takip edecek. Alanında uzman seçici kurul üyeleri önünde yeteneğini sergileyerek geçer not alan gençler Aralık ayında Ankara’da düzenlenecek Türkiye Finali’ne yarışma şansı elde edecek.

BAKAN ÇAĞATAY KILIÇ CAMİ VE GENÇLİK PROGRAMINDA KONUŞTU:

 “KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARINI HAYIR VE İYİLİK İÇİN KULLANALIM”

- Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Birilerini farklı ve yanlış yollara sevk edebilirsiniz. Çok değil hafta içi yaşadıklarımıza bakın, yüzleri kapalı olarak meydana çıkanlar, eline molotof alıp şiddete başvuranlar maalesef yine gençlerimizdir. İşte bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Bizim gençlerimize camilerimizde mescitlerimizde ihtiyacımız var.”

Bakan Çağatay Kılıç, gençleri kitle iletişim araçları ve sosyal medya konusunda uyararak, “Bu araçları iyilik için de, hayır için de, şer için de ve fitne için de kullanabilirsiniz. Biz inşallah hayır ve iyilik için bunu kullananlardan olalım” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay, ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’ dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen Cami ve Gençlik Programı açılışına katıldı.

Ankara Kocatepe Fuar Alanı’nda düzenlenen açılışa Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in yanı sıra BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanları, gençler ve vatandaşlar katıldı. Program öncesinde Bakan Çağatay Kılıç, Başkan Görmez ile Türkiye Diyanet Vakfı’nda kısa bir görüşme gerçekleştirdi.

‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında düzenlenen program Ali Tel tarafından gerçekleştirilen Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Bu yılki Camiler Haftası’nın ana teması gençler olduğu için Ankara Tevfik İleri İmam Hatip Lisesi öğrencisi Furkan Demirok, ülke gençliğini temsilen bir konuşma gerçekleştirdi. Demirok, konuşmasında gençler olarak nasıl bir cami istediklerini belirtti.

Camiler ve Din Görevlileri Haftası dolayısıyla Kocatepe Camisi avlusunda düzenlenen Cami ve Gençlik programında konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’ münasebetiyle gerçekleştirilen programa Gençlik ve Spor Bakanı olarak yer almasından dolayı büyük bir memnuniyet duyduğuna değinerek, “Bu çalışmada emeği geçen herkese başta Diyanet İşleri Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mehmet Görmez’e çok teşekkür ediyorum. Ümit ediyorum ki buradaki çalışmalar, bu birliktelik gelecekte çok farklı çalışmaların ve birlikteliklerin doğmasına vesile olacaktır. Gençler bu çalışmanın içerinde olmasaydı belki de eksik bir çalışma olacaktı. Çünkü camilerimizin, mabetlerimizin gençlerle güzelliğe varması hepimizin arzuladığı ve peşinde koştuğu bir durumdur” diye konuştu.

81 İlden 81 Gençlik Lideri

13 - 19 Ekim 2014 tarihlerinde düzenlenen ‘Cami ve Gençlik Haftası’ kapsamında yapılacak çalışmaların içerisinde yer almak üzere 81 ilden gelen gençlik liderlerinin de olduğuna değinen Bakan Çağatay Kılıç, “Bakanlık bünyesinde görev yapan kardeşlerimiz de burada. Çalışmaların içerisinde ümit ediyorum ki farklı arkadaşlıklar, farklı dostluklar kuracaklardır. Aynı zamanda çalışmalarında onlara yardımcı olacak yeni bilgiler, yeni ziynetler öğreneceklerdir” dedi. 81 ilden gelen gençlik liderleri, programın ilk günü ‘Nasıl Bir Cami, Nasıl Bir Din Görevlisi’ konulu çalıştayda bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunacak.

“Camilerimiz, mescitlerimiz hepimizin”

Camilerin ve mescitlerin bizler için önemini kısa bir hikayeyle anlatan Bakan Çağatay Kılıç konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Bizim camilerimiz, mabetlerimiz, mescitlerimiz hepimizin. Camiler, küçük yaşlardan itibaren buluşmamız gereken bir yapı. Çünkü birlikteliğin, kardeşliğin ve ortak bir değerin içerisinde yer alan tohumlar küçük yaşta atılmalı. Gençlerimizin, çocuklarımızın camilerde, evlerde veya farklı mekanlarda bizlerin ibadetlerini yaptığı ortamda rahat olmalarına, onların her şekilde ve şartta yanımızda olmalarına ön ayak olmalıyız.”

“Yazdıklarınıza ilettiklerinize modern tabiriyle retweet ettiklerinize dikkat edin”

Yakın zamanda çıkan olaylarda, yüzleri kapalı şahısların şiddete başvurduklarını dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, “Zannediyoruz ki kitle iletişim araçlarının en iyisini kullanmakla, en modernini kullanmakla, yazacağınız yazıyla birçok kişiye ulaşmakla başarı elde edeceğiz. Ama o öyle değil. Kitle iletişim araçları, yeni iletişim araçları, sosyal medya ve internet bizlere iletişim konusunda ve daha fazla insana ulaşma konusunda yardımcı olacaklardır. Bilgiye daha fazla ulaşma konusunda yardımcı olacaklardır. Kitle iletişim araçları ve sosyal medya ancak bir araçtır. Bu aracı iyilik için de, hayır için de, şer için de ve fitne için de kullanabilirsiniz. Biz inşallah hayır ve iyilik için bunu kullananlardan olalım. Gençler şunu hiçbir zaman unutmayalım, elinizdeki cep telefonlarını, tabletlerini kullandığınızda ulaştığınız o makine değil, bir insan, bir gönül, bir göz. Sizin gönderdiğiniz mesaj her ne ise karşısında karşılık bulan bir gönül, bir duygu ve düşünce var. Siz o mesajı makineye göndermiyorsunuz. O makine sizin için bir vasıta oluyor, ulaştığınız nokta yine insan oluyor. Onun için yazdıklarınıza ilettiklerinize modern tabiriyle retweet ettiklerinize dikkat edin. Birilerinin yüreğini birilerinin gönlünü yaralayabilirsiniz. Birilerini farklı ve yanlış yollara sevk edebilirsiniz. Çok değil hafta içi yaşadıklarımıza bakın, yüzleri kapalı olarak meydana çıkanlar, eline molotof alıp şiddete başvuranlar maalesef yine gençlerimizdir. İşte bunu çok iyi değerlendirmemiz lazım. Bizim gençlerimize camilerimizde mescitlerimizde ihtiyacımız var. Onların buralar gelmesi lazım. Biz gençlerimizin dilinden konuşabilecek olan imkanları da sunmamız gerekiyor. Bunu yaparken de geleneğimiz, anlayışımız ve kültürümüz olan konuları kenara atacağımız anlamına gelmiyor. Ama onları bu çağda yaşayan gençlerimizin anlayacağı şekilde sunmanın imkanlarını vermeliyiz. Bunun için de gerekiyorsa kitle iletişim araçlarını kullanmalıyız” dedi.

“Gelecekte inşa edeceğimiz mabetlerimiz herkes için birleştirici olacak”       

Camilerde sadece ve sadece bir tek amaç için değil bir çok amaç için buluşmak gerektiğinin altını çizen Bakan Çağatay Kılıç, şunları kaydetti:

“Sünnete bakarsak camilerin neleri içerisinde barındırdığını görebiliriz. Ama en önemlisi de mescit olan yeryüzünün ne anlama geldiğini görebiliriz. Ben ümit ediyorum ki gelecekte inşa edeceğimiz mabetlerimiz herkes için her düşünce için birleştirici ve toplayıcı olacaktır. Bir araya geleceğimiz, birlikte olacağımız  mekanlar olacaktır. Önemli olan bir arada olmamız, gönüllerimizin bir olması, muhabbetimizin birbirine karşı eksilmemesi. Rabbim inşaallah ecdadımızın, büyüklerimizin ulaşmış oldukları o sırra bizimde ulaşmamızı, Kur’an-ı Kerimde yazılmış olan emredilmiş olan yoldan gitmeyi nasip eylesin. O yolun en güzel temsilcisi olan her şeyle temsilcisi olan Hz. Muhammed Mustafa’nın yolundan ayırmasın. Ümit ediyorum ki bu program gibi daha birçok güzel program gerçekleştirilecek ve bu çalışmalarda herkesin yararına olabileceği, hiçbir ayırım göstermeksizin herkesin bir araya gelip oturup sohbet edebileceği programlar olacaktır. Camilerimiz, mescitlerimiz herkesin birbiri ile dertleşebileceği, birbirine yardımcı olabileceği ve ülkemizin geleceğinin şekillenebileceği mekanlar olsun inşallah.”

“Cami avlularında sigara içilmemesi bizim de tercihimizdir”

Program çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Çağatay Kılıç, sigara kullanımın yasaklanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Çağatay Kılıç, sigara içilmeyecek alanlara cami avlularının da dahil edilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Cami avlularında sigara içilmemesi bizim de tercihimizdir. Böyle bir uygulamanın getirilmiş olması ancak ve ancak daha sağlıklı yaşama ve dumansız hava sahasının genişlemesine yardımcı olur.”

“Gelin, camilerde dünya kelamı konuşalım”

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, açılışta yaptığı konuşmada, 2011’de ‘Cami ve Çocuk Buluşması’, 2012’de ‘Cami ve Engelliler’ ve 2013’te ise ‘Cami ve Kadın’ temasıyla gerçekleştirilen ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda, bu yıl ise ‘Cami ve Gençlik’ temasının işleneceğini dile getirdi. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Cami cemaatimizin gençlerle ilgili sık sık kullandıkları bir yanlış cümleyi buradan düzeltmek istiyorum. Camiye gelen gençler birbirlerine dönüp bir iki kelam etmeye başladığı zaman hemen bir büyüklerinden şöyle bir ikaz alırlar. “Evlat camide dünya kelamı konuşulmaz”. Diyanet İşleri Başkanı olarak bütün gençlere çağrıda bulunuyorum. Camiye gelin ve birlikte dünya kelamı konuşalım. Yeter ki kelamımız güzel olsun, yeter ki kelamımız hoş olsun, yeter ki kelamımız anlamlı ve faydalı olsun. Onun için cami sadece ahiret kelamının konuşulduğu yer değil. Peygamber efendimiz camiyi aynı zamanda dünya kelamının da konuşulduğu mekan haline getirmiş. Hoş, güzel, doğru ve anlamlı olmak kaydıyla her türlü kelamın konuşulduğu bir mekandır camiler” dedi.

ESKRİM’DE BRONZ MADALYA KAZANDIK

Kemal Coşkunöz Satellite Eskrim Turnuvası’nda ülkemizi temsil eden Milli sporcumuz İbrahim Ahmet Ant, bronz madalyaya uzanarak turnuvayı üçüncü sırada noktaladı.

Milli eskrimcimiz İbrahim Ahmet Ant, mücadele ettiği Kemal Coşkunöz Satellite Eskrim Turnuvası’nda bronz madalya kazanarak, üçüncü oldu.

Bursa’nın ev sahipliğinde beşinci kez düzenlenen Kemal Coşkunöz Satellite Turnuvası, 11 ülkeden 59 sporcunun katılımıyla gerçekleştirildi.

Müsabakalar kapsamında Milli sporcumuz İbrahim Ahmet Ant ve Azeri Azar Taghiyev üçüncülüğü paylaştı ve bu sonuca göre Ant, bronz madalya kazandı.

YURTLARIN PARLAYAN YILDIZLARI

Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğü’ne bağlı yurtlarda kalan on binlerce öğrenci, üniversite okumak için ailelerinden ayrılmak zorunda kalıyorlar. KYK yurtlarında kalan öğrencilerin her birinin birbirinden farklı hikayeleri var. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın resmi yayın organı Gençlik Spor Dergisi, o yetenekli öğrencilerinin hikayelerini sizlerle buluşturuyor.

Gençlik Spor Dergisi’nin bu ayki sayısında Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda kalan, öğrenimlerinin yanında başarılı spor yaşantılarını sürdüren iki başarılı gencin hikayesini bulacaksınız.

ENGELLERİ SPORLA AŞAN MELTEM, YURDUN GÖZDESİ

Görme Engelli Şampiyon Sporcu Meltem Tırıklı, halterde 6 kez dünya şampiyonlarında derece aldı, gururumuz oldu. 2009’da yılın sporcusu seçildi. O engelleri azmiyle ve çalışkanlığıyla aştı. Başarılı sporcu şimdilerde yeni şampiyonlar yetiştirmek için antrenör olmak istiyor. Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü Öğrencisi Meltem, iki yıldır Ankara’da Atatürk öğrenci yurdunda kalıyor.

AİLESİ HALTERCİ OLMASINI İSTEMEDİ

Doğuştan görme engelli olan Meltem’in spora başlaması biraz sancılı olmuş. Çünkü ailesi halterci olmasına karşı çıkmış. Meltem, kendisi açısından o sıkıntılı günleri söyle anlattı:

 ‘‘Spora 2007 yılında başladım. Ailem bana halter dışında bir spor yapmam gerektiğini söylemişti. Halterin kadın için uygun bir spor olmadığını, başka bir branşla  ilgilenmem gerektiğini düşünüyorlardı.  Ancak ben haltere gönül vermiş bir sporcu olarak hayallerimden ve halterden vazgeçmedim. Sonrasında ailem de saygı duydu. Şu anda 6 dünya şampiyonasında derecem var.’’

ENGELLİLER İÇİN ÖZEL OLARAK HAZIRLANAN ODALARDA KALIYOR

İki yıldır KYK yurdunda, engelliler için hazırlanmış özel odada kalan Meltem Tırıklı, yurt yaşantısını ise şu sözlerle anlatıyor:

‘ Yurtta kaldığım için çok memnunum ve mutluyum. Arkadaşlar ve özellikle idaredeki görevliler çok duyarlı davranıyor. Ankara’da bildiğim kadarıyla engelliler için sadece KYK yurtlarında odalar var. Bir engellinin yaşam alanına uygun bir fiziki yapısı var. Ayrıca özel yurtlarla kıyaslandığında maddi ve fiziki özellikler olarak çok üstün niteliklerle dolu.”

Meltem, engelliler için özel olarak tasarlanan odalarda tuvalet ve banyo olduğunu, dolapların ve internetin kendileri için kolay ulaşabilecekleri şekilde tasarlandığını belirterek, bunun çok büyük kolaylık sağladığını düşünüyor. Meltem, yurtta sunulan spor sahası, kafeterya, çalışma odaları ve kütüphane gibi alanlarla sosyal bir ortam yaratıldığına işaret ediyor.

Meltem, bir kadın ve engelli olarak devlet yurdunda kalmanın kendisini güvende hissetmesini sağladığını da sözlerine ekliyor.

KYK YURDUNDA BİR MİLLİ YÜZÜCÜ

Ankara’daki Gazi Kız Öğrenci Yurdu’na bu yıl adım atan 18 yaşındaki Arya Yıldırım, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi. Aynı zamanda milli yüzücü olan Arya, okumak için Trabzon’dan Ankara’ya gelmiş. Sporcu kimliği sayesinde yurt önceliği de kazanan Arya, bu sayede özel yurtta harcayacağı tüm masrafını eğitim hayatına aktarıp kendini geliştirmenin peşinde.

Arya, 7 yaşındayken annesinin onu bir spor kulübüne yazdırmasıyla yüzmeye başlamış. Yüzmede çok sayıda Türkiye derecesi olan Arya, 13 yaşında Yıldızlar Avrupa Biatlon Şampiyonası’nda 4’üncü olmuş.

YÜZEREK FEN LİSESİNİ KAZANDI

“İlkokuldaki dönemlerimde bana spor çok katkı sağladı. Antrenmanlara giderek disiplinli olmayı, zamanı iyi kullanmayı öğrendim” diyen Arya, “Kendinize bir hedef belirliyorsunuz ve o hedef için gerekeni yapıyorsunuz. Spor sizin algınızı daha çok açıyor, benim başarımı arttırdığını düşünüyorum. Fen lisesine hazırlanırken spor bana çok yardımcı olmuştu. Ben hiç bir zaman spora ayırdığım vakti kayıp olarak görmüyorum” diyor.

Tıp hazırlık sürecinde sporu ikici plana atmak zorunda kalan  Arya, ara verdiği spor hayatına üniversiteyle birlikte tekrar devam etmek istediğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürüyor:

 “Üniversitenin yüzme takımında spor hayatıma tekrar devam etmeyi düşünüyorum. Tıp zor bir branş, çok çalışılması gerek. Ama kendime ayırabileceğim vaktim mutlaka olacak. Spor bir bakıma kendine güvenini getiriyor. Bir çok insanla tanışıp sosyalleşme imkanın oluyor. Yardımlaşma duygusu gelişiyor. Başarısız olduğunda yılmamayı öğreniyorsun. Başarının getirdiği mutluluğu tadıyorsunuz. Takım ruhu oluşuyor ve bu çok ayrı bir duygu.”

KYK’NIN OLANAKLARI DAHA FAZLA

Deplasmanlar ve kamplar sayesinde yurt hayatına uzak olmadığını söyleyen Arya, “Başkalarıyla kalmaktan veya yeni bir ortama girmekten rahatsız değildim. Aksine burayı çok sevdim. Ankara bir öğrenci için çok daha fazla sosyal imkanlar sunabilen bir şehir” diyor. Arya, kaldığı yurttan memnuniyetini şu sözlerle anlatıyor:

 “Devlet yurdunun olanakları özel yurttan daha iyi. Özel yurtlarda böyle bir çalışma salonu yok. Odalarında masaları var, sadece orada çalışabiliyorlar. Yemeklerimiz gerçekten çok güzel, istemediğimiz kadar çeşit oluyor. Ayrıca çok temiz bir yurt. Kocaman bir lobimiz, sosyal alanlarımız var. Kendimi burada misafir gibi hissetmiyorum.”

 “YURDUM EVİM ÜCRETSİZ İNTERNETİM”

Arya, günümüzde bir öğrencinin en önemli ihtiyacı olan internetin KYK yurtlarındaki “Yurdum evim ücretsiz internetim” projesiyle çok büyük bir kolaylık sağlandığını söylüyor. Yurtta herkesin özel bir internet şifresi olduğunu anlatan Arya, “Laptoptan, telefondan çok hızlı bir şekilde internete girebiliyoruz. Bu da bizim için çok büyük bir olanak” diyor. kha

Önceki ve Sonraki Haberler