Gül, neden ağladı?

Gül, neden ağladı?

Yemen'deki temaslarını dün de sürdüren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Şehitliği'nin açılışını yaptı. Şehitler için Kur'an-ı Kerim okunan törende iki Yemenli genç kızın söylediği 'Yemen Türküsü' Cumhurbaşkanı Gül'ü ve Türk heyetini gözyaşlarına boğdu. Te

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh ile önceki gün yaptıkları görüşmelerde bölgesel meseleleri ele aldıklarını belirterek, ‘'Bölgenin istikrarı hem Arap yarımadası, hem Ortadoğu hem Afrika için çok önemli. Bu konudaki siyasetlerimiz, dünyaya bakışımız ortaktır, buna da çok önem veriyorum. Ayrıca Filistin davasının sadece Filistinliler'in değil, hepimizin davası olduğunu ve bağımsız Filistin devleti kendi topraklarında kurulup yaşayana kadar güçlü bir şekilde bu davaya sahip çıkacağımızı toplantılarımızda teati ettik'' diye konuştu. 

TERÖRLE MÜCADELE ORTAK DERT

Türkiye'nin, Yemen'in birliğine, toprak bütünlüğüne önem verdiğinin ve terörle mücadelesinde Yemen'in yanında olduğunun altını çizen Gül, ‘'Terörle mücadele dünyanın ortak derdidir. Bu konuda uluslararası işbirliği çok önemlidir. Türkiye bu konuda Yemen ile birlikte olacaktır'' dedi. Heyetindeki iş adamlarının Yemenli muhataplarıyla toplantı yapacağını, kendisinin de toplantıda iş adamlarına hitap edeceğini dile getiren Gül, ‘'Ortak yatırım ve ticareti artıracağız. Özellikle enerji alanında yatırıma çok arzuluyuz. Hem devlet hem özel sektör şirketlerimiz bu iş için buradalar'' diye konuştu. 

Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh de konuşmasında, ‘'Türkiye'deki kardeşlerimizi Filistin davasına verdikleri destekten dolayı tebrik ediyorum, takdire şayandır'' dedi.

TÜRKİYE'NİN EN ÇOK İHTİYACI OLAN ŞEY SÜREÇLERİN HIZLANDIRILMASI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kaldığı Mövenpick Otelinde basınla sohbet toplantısı düzenledi. Gül, burada bir gazetecinin, ‘'Uzun süre tutuklu kaldıktan sonra gerçekleşen tahliyelerle ilgili bir açıklama yaptınız ama...'' demesi üzerine, ‘'Bu konuyla ilgili gereken açıklamaları yaptım'' karşılığını verdi. Cumhurbaşkanı Gül, bir başka gazetecinin, ‘'Adalet Bakanı, Yargıtay Başkanı ve bugün de Danıştay Başkanı'nın açıklamaları oldu. Danıştay Başkanı'nın bugün de ‘Ben Adalet Bakanı'ndan talimat almam' diyerek ‘Adalet Bakanı'nın özür dilemesi gerekiyor' yönünde açıklamaları var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine şöyle konuştu:

''Bunlara bir şey demiyorum, bu tür şeylere girmiyorum. Genel olarak söylediğim şeyler şu, Türkiye'de gerçek bir yargı reformu... Başkalarına tavsiyelerde bulunurken şüphesiz ki bir taraftan da kendi yapmamız gerekenler var. Özgüven içerisinde söyledim, Türkiye'nin yapması gerekenler, reform sürecini canlı tutması gerekir. Çünkü, Türkiye'deki reform süreci Türkiye'yi güçlü hale getirdi. Dışarıdaki imajımızın değişmesi, ekonomik olarak bugünkü güçlü halimiz, bunların hepsi reform süreci... Sadece siyasi konularla ilgili değil hukuki konular, ekonomik konular, şeffaflıktan tutun da ondan sonra ihalelerin tarafsız yapılması, hepsi reform sürecinin bir parçası bunlar. Ama hala bizim yapmamız gerekenler var. Düzeltilmesi gerekenler var. Yargı reformu da bunlardan birisiydi, Türkiye'nin en çok ihtiyacı olan şey, birincisi, süreçlerin hızlandırılması, tezat içindeyiz. Bir taraftan tutukluların tutukluluk süresinin uzun olması, neredeyse mahkumiyete çevriliyor diye konuşuyoruz. Gerçekten de öyle oluyor. Öbür taraftan da 10 senelik, 10 senedir içeride olan insanları suçlu mudur, suçsuz mudur nedir, ne yapacaksan yap. 10 sene içinde bunu yapamıyoruz. 10 senelik tutukluluk hali kısaymış gibi bir tepki içerisine giriyoruz. Tezat içerisindeyiz, öyle değil mi? O zaman nedir? Gerçekten yargı reformu ortada. Yasaların modernleştirilmesi, süreçlerin hızlandırılması, bunların olması, bunların olması için de ne gerekirse eksiklerin giderilmesi gerekir. Savcıların, hakimlerin sayılarının çoğaltılması, teknik imkanların çoğaltılması, yeni mahkemelerin kurulması, istinaf mahkemeleri maalesef halen kurulamadı, kanun çıktı ama yeterli sayıda hakim ve savcının olması... Yargıtay'da resimleri görüyoruz, koridorlarda dosya yüklü, neredeyse duvarlar çökecek, nasıl eriyecek bütün bunlar? Bütün bunlar hep el birliğiyle yapılacak konulardır.''

Gözyaşlarını tutamadı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yemen'de Türk Şehitliği'nin açılışını yaptı. 

Tören, açılışa katılanların saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı'nın çalınmasıyla başladı. Şehitlerin ruhları için Kur'an-ı Kerim okunan törende 2 Yemenli genç kız da Yemen Türküsü'nü söyledi. Türkünün okunması sırasında Cumhurbaşkanı Gül ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın duygulanarak gözyaşı döktükleri görüldü. Daha sonra bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine, ‘'Aslında söylenecek her şeyi burada iki Yemenli genç kız söyledi. Bütün Türklerin, Anadolu'da herkesin bam teline basan Yemen Türküsünü...'' dedi. Türkü sırasında çok duygulandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, ‘'Ben aslında hislerine sahip çıkan bir insanım. Ama hatırladığım kadarıyla bir kez de 2005 yılında bu türküyü bu topraklarda dinleyince hislerime hakim olamamıştım, bir de bugün...'' diye konuştu. 

Yemen-Türkiye arasında vizeler kalktı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yemen'de Uluslararası Türk Okulu'nu ziyaret etti. Yemen'e resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Gül, Uluslararası Türk Okulu'nda Yemenli öğrenciler tarafından karşılandı. Okulu gezerek incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül'e daha sonra Yemenli öğrenciler, ‘'Gesi Bağları'', ‘'İki Damla Yaş Süzüldü Gözlerimin Pınarından'' ve ‘'Telli Turna'' adlı şarkıları seslendirdi. Burada bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, sözlerine ‘'Sizlere Türk halkının selamlarını getirdim'' diyerek başladı. Yemen'e ayak bastıklarından itibaren duygusal anların yaşandığını ve devam ettiğini dile getiren Gül, Yemen'in Türk tarihinde özel bir yerinin bulunduğunu söyledi.  

Eğitim alanında işbirliğine en büyük örneğin de Uluslararası Türk Okulu olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, Türk Okulunun eğitim faaliyetlerine başlamasına fırsat vermesinden dolayı Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Saleh ve Yemenli tüm yetkililere teşekkür etti.

Yemen'in gelişiminin küçüklerin en iyi biçimde eğitilmesinden geçtiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, buna bir nebze de olsa katkı sağlamaktan gurur duyduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Gül'e burada Yemen'in bir fotoğrafı da hediye edildi. Gül, daha sonra Türk-Yemen Endüstri Meslek Lisesi'nin açılışını gerçekleştirdi.

GÜL, İŞ FORUMU'NDA KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye-Yemen İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanı düzeyinde ilk kez Yemen'i ziyaret etmekten dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Yemen arasında vizelerin kaldırılmasının önemine dikkat çekerek, ‘'Atalarımız nasıl vizesiz seyahat ettilerse biz de hudutlarımızda vizesiz seyahat edeceğiz'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, tarihi Yemen Çarşısı'nı, Ulu Vami'yi ve Saleh Camii'ni de ziyaret etti. Gül'ün ziyareti öncesi, çarşı önünde toplanan Yemenli vatandaşlar Gül'e büyük sevgi gösterilerinde bulundu.

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler