Hasta hakları koruma altında

Hasta hakları koruma altında

Kars Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Kars, Sarıkamış, Kağızman Devlet Hastanesi ve Selim İlçe Hastanesi Hasta Hakları Birimi sorumlularına, sağlık çalışanlarının mutlaka bilmesi ve uyması gereken kuralları içeren “Hasta Hakları” konulu eğitim düzenlendi

Müdürlüğü Hasta Hakları İl Koordinatörü Dr. Demet İmamoğlu’nun üstlendiği eğitim, katılımcılar tarafından oldukça verimli ve faydalı bulundu.
 
Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç ve İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Bekir Kaçar’ın katılımı ile başlanan eğitim programının ardından, merkez ve ilçelerin tek tek hasta hakları konusunda değerlendirmeleri yapıldı, birim sorumlularına önerilerde bulunuldu. 
 
Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Sevinç, hasta hakları sorumlularının üstlendiği görevin önemini vurgulayarak, “Hasta hakları konusu gerek bizim, gerekse Bakanlığımızın çok önem verdiği bir konu. Biz vatandaşlarımıza bir hizmet sunuyoruz ve her alanda olduğu gibi, hizmetten faydalananların olumlu ya da olumsuz bir geri bildirimi oluyor. Bizim başarımızın bir göstergesi de, hastaların hakkımızdaki olumlu görüşleri. Hastanın; doktordan, yardımcı sağlık personelinden, hastaneden ve de sunulan hizmetten dolayı memnuniyet duyması bizim için çok önemli. Şayet bir memnuniyetsizliği olursa da, siz hasta hakları sorumlularımız, bu eğitim ve değerlendirme toplantısının ardından hastalara en objektif şekilde yardımcı olabileceksiniz.” şeklinde konuştu.
 
Hastalarla, sağlık çalışanlarının birbirlerine karşıt iki grup olmadığını kaydeden Kars İl Sağlık Müdürü, şunları söyledi:
“Sağlık çalışanları; hastalar için, onların sorunlarını çözmek, onlara yardımcı olmak için var. Bu nedenle doktorların ya da yardımcı sağlık personelinin hastalara kasıtlı olarak kötü bir davranışta bulunmaları beklenemez. Ancak hasta yoğunluğu ya da farklı sebeplerden dolayı bazen sağlık çalışanlarımız da olumsuz tavır sergileyebiliyor. Bazen de hasta, haklarını ya da haklarının sınırını bilemediği için yanlış tepki verebiliyor. Bu noktada, biz ne salt sağlık çalışanının, ne de şikâyet için gelen hastanın haksız yere korunmasını istiyoruz. Bu gibi durumlarda adilane davranmak çok önemli. Bu da yönetmeliği çok iyi bilmekten geçiyor. Bunun yanında vatandaşın da haklarını bilmesi ve bu haklarına yerinde sahip çıkması sorunun çözümünde belirgin rol oynuyor.”
 
Hasta haklarına saygının, oturması gereken bir düzen olmasının yanında, sağlık çalışanları için hukuki bir yükümlülük olduğunu hatırlatan Dr. Fahri Sevinç, “Esasen, hasta hakları ile sağlık çalışanları hakları birbirlerine taban tabana zıt şeyler değil. Sonuçta hekimler hastalar için var. Bu açıdan düşündüğümüzde hastalar ve sağlık çalışanları asla karşıt taraflar değil. Hasta haklarının sağlık çalışanlarının aleyhine olacağını var saymak ne kadar yanlışsa, sağlık çalışanlarının haklarının hasta haklarını kısıtladığını düşünmek de o oranda yanlış.” diye konuştu
 
Sevinç sözlerine şöyle devam etti:
“Benim sizden ricam, her gelen hastayı kendi yakınınızmış gibi düşünün. Şikâyette bulunan benim annem, babam, kardeşim ya da bir yakınım olabilirdi diye yaklaşın. Biz ne kadar sağlık çalışanı olsak da, aynı zamanda hasta veya hasta yakınıyız. İşte bu yüzden bize veya bir yakınımıza sergilenmesini istemediğimiz bir davranışın, bugün hastalarımıza da sergilenmemesi gerekiyor. Bugün bizim attığımız her adım, ileride bize kazanç olarak dönecektir. Özetle size başvuran kişinin talebini doğru olarak algılayarak, onu endişelerinden arındırarak, gerçekten haklı mı, değil mi diye bakarak hareket edin. Sonuçta hepimiz bu ülkenin bir vatandaşıyız. Biz sağlık çalışanları vatandaşın hakkını, yani bir anlamda kendi hakkımızı savunmak zorundayız.”
 
Hasta hakları denince, hastaya verilen hakların sınırsız olduğu düşüncesinin en büyük yanılgı olduğunu dile getiren Kars İl Sağlık Müdürlüğü Hasta Hakları İl Koordinatörü Dr. İmamoğlu, “Hasta haklarının asıl amacı insan sağlığını yüksek düzeyde korumak, daha iyi, daha kaliteli hizmet vermektir. Ancak hukuk kuralları hastaya verdiği hakları bir takım sorumluluklarla sınırlar. Yani hastanın o hakka sahip olabilmesi için, sorumluluklarını yerine getirmesini gerektirir. Bu anlamda hasta hakları ve hasta sorumluluklarının bir bütün olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca hastanın sahip olduğu hak ve sorumluluklar gibi, sağlık çalışanlarının da hak ve sorumlulukları var. Ancak bunlar birbirine zıt haklar değil. Yani birinin hakkının bittiği yerde, diğerininki başlamıyor. Bu ayrımı çok iyi kavramak gerekiyor.” diye konuştu.
 
Sağlık çalışanlarının hakları, hasta hakları ve sorumlulukları konularının işlendiği eğitim programının ardından, düzenli periyotlarla değerlendirme toplantıları yapma kararı alındı. Eğitim programı ardından, Dr. Demet İmamoğlu ve Hasta Hakları Birimi Sorumlusu Nesrin Akdoğan ilerleyen tarihlerde uygulanacak bir yol haritası oluşturdu. Bu doğrultuda alınan kararlar gereği, hasta hakları birimlerine yapılan şikâyetlerde personel yaklaşımının önemi, iletişim ve hastaya yaklaşım konusunda Kars Devlet Hastanesi ve diğer ilçe hastanelerinde görev yapan tüm sağlık çalışanlarına eğitim düzenlenecek. Hasta hakları birimlerine yerinde ziyaretlerle mevcut eksikler tespit edilip düzeltici önerilerde bulunulacak.
(BA-BA-S) KARS (KHA)

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler