Hava Kirliliğinin Önlenmesi Çalışmaları

Hava Kirliliğinin Önlenmesi Çalışmaları

Kars Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahmut Aydın, hava kirliliğinin önlenmesi ve ilgili mevzuat uyarınca Kars’ta yapılan çalışmalar hakkında açıklama yaptı.

Aydın, İl merkezinde 45 adet, İlçelerde 68 adet olmak üzere İl genelinde 113 adet katı yakıt satıcısı kayıt belgesine sahip kömür satış yeri bulunduğunu söyledi. Bu satış noktalarının hava kirliliğine karşı yaz ve kış aylarında etkin bir şekilde denetlendiğini belirten Aydın, katı yakıt yakma sistemi bulunan binalarda kazan denetimi yapıldığını ve yakma sistemi sorumluları tarafından bilgilendirme yapıldığını ifade etti. Bu bilgilendirmeler ve önlemler hakkında açıklama yapan Aydın şunları söyledi:

“Katı yakıtlı apartmanlarda kalorifer kazanlarının tekniğine uygun (aşırı yükleme yapılmadan, kazan içindeki yakıtın tam yanmasının sağlanması, ateşçi belgesi olan deneyimli insanların kazanları yakmaları, apartman yöneticilerinin kazan dairelerini sık sık kontrol etmeleri, kazan ve baca bakımlarının zamanında yaptırmaları, kazan dairelerinin havalandırmaya elverişli durumda olması ve havalandırılması, kalorifercinin bir apartman kazanını yakması) yakması şeklindedir. Denetimler 2015-2016 sezonunda da etkin bir şekilde devam etmektedir. İlimizdeki kalorifercilere kazanın yakma şekilleri baca temizliği baca temizliği kazan temizliği ve kazan dairesi havalandırması ile ilgili bilgiler verilmekte, kazan daireleri ile ilgili denetimler ve kömürcülerle ilgili denetimlere devam edilmektedir açıklamasında bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahmut Aydın İlimizde kentsel dönüşüm çalışmaları başlamış ve devam etmektedir. Büyük oranda sosyal yardımlaşma kömürün kullanıldığı mahallelerden Atatürk Mahallesi ile Bayrampaşa Mahallesinin Atatürk Mahallesine komşu olan bölümü yeniden inşa edilip eski haneler ve gecekondu tarzı yapılar kaldırılmış, yeni yapıların yapımı devam etmektedir. Dolayısıyla bu faaliyetin hava kalitesine olumlu etki edeceği beklenmektedir.”

Aydın ayrıca, “Hava kalitesi ve Isınmadan Kaynaklı Hava Kirliliği ile ilgili İlimizde alınan MÇK kararları ve önlem tedbirleri halka çeşitli yollarla duyurulmuş, halk bilgilendirilmiştir (Askı ilanları, müftülük tarafından camilerde yapılan duyurular vs.) aydın Ayrıca egzoz emisyonundan kaynaklanan hava kirliliğini azaltmak için Emniyet müdürlüğü ve Jandarma trafik ekipleri ile koordineli olarak her ay egzoz gazı emisyon pulu ve ruhsatı denetimlerine çıkılmaktadır. Ayrıca egzoz emisyon ölçümü yapan Cihan Petrol ile TÜV Türk işletmeleri de düzenli denetlenmektedir.”

Kentte yaşanan hava kirliliğinin sebepleriyle ilgili de açıklama yapan Aydın şunları söyledi:

“İlimizde kalorifer kazanları akşam saatlerinde ve sabah erken saatlerde yoğun bir şekilde yakılmaktadır. Kalorifer kazanlarının yakma tekniklerine uygun yakılmaması, duman boruları ve baca bağlantı kanalı temizlenmemesi, kazana aşırı yükleme yapılması, kömürün yanma olayının tam gerçekleşmemesi gibi nedenlerle kirli siyah duman çıkışına sebebiyet verilmektedir bundan dolayı hava kirliliği değerleri günün diğer saatlerine göre artış göstermektedir. Öte yandan; Düzensiz yapılaşma ve kentleşme gibi nedenlerden dolayı İlimizde yukarıda belirtilen saatlerde bacalardan çıkan isli dumanların fazlalığı hava kirliliği değerlerini günün diğer saatlerine göre artırmaktadır. Kullanılan yerli kömürlerinin özellikleri Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğindeki sınır değerleri sağlamasına rağmen kirlilik yükünün fazla olması ve İl merkezinde bulunan yerleşim birimlerinin % 70’ine varan kesimde kullanılması. Doğalgazın yaygın olarak kullanılmaması (hanelerde % 40’ın altında). Hava Kirliliğinin izlenmesi ve kişisel olarak alınabilecek önlemler İlimizdeki hava kirliliğinin izlenmesi mümkündür Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hava kalitesi izleme istasyonları web sitesi  www.havaizleme.gov.tr adresinden veya mobil olarak http://mobil.havaizleme.gov.tr/ adresinden hava kirliliği değerleri izlenebilir. Tablo 2. De yer alan indeks o anda havanın “iyi” , “orta” “hassas” “sağlıksız” “kötü” veya “tehlikeli” olduğunu belirtir. Göz önünde bulundurulması gereken en büyük etkenlerden birisi ve en önemlisi de inversiyondur. Sıcaklık inversiyonu, yüksek basınç şartlarının hakim olduğu günlerde, açık hava ve sakin rüzgar şartlarında meydana gelir. Özellikle açık hava (bulutsuz) ve sakin rüzgarlı (hızı düşük) gecelerde, yer infra-kızıl radyasyonu yayarak hızlı şekilde soğur. Böylece yer ve yere yakın yüzey, yukarıdaki yüzeyden daha soğuk olur. Bu duruma sıcaklık inversiyonu denir. Böyle zamanlarda hava kütlesi yukarı doğru değil daha soğuk ortam olan aşağı doğru hareket etme meylindedir ve yoğun hava kirliliği etkisi gözlenir. Bu hava olayı Orman ve Su işleri Bakanlığı Meteoroloji genel müdürlüğünün meteorolojik hava tahmin sitesinde www.mgm.gov.tr/tahmin/enverziyon-risk-haritasi.aspx#sfU adresinden takip edilebilir.” kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler