Haydar Aliyev, Bakü-Tiflis-Kars Projesinin Fikir Babasıydı!

Haydar Aliyev, Bakü-Tiflis-Kars Projesinin Fikir Babasıydı!

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Haydar Aliyev'in sadece Azerbaycan halkının değil, aynı zamanda Türk dünyasının yetiştirdiği en büyük şahsiyetlerden biri olduğunu söyledi.

 Haydar Aliyev, Bakü-Tiflis-Kars Projesinin Fikir Babasıydı!

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Haydar Aliyev’in sadece Azerbaycan halkının değil, aynı zamanda Türk dünyasının yetiştirdiği en büyük şahsiyetlerden biri olduğunu söyledi.

Azerbaycan halkının umum milli lideri Haydar Aliyev’in ölümünün 10. yılında Azerbaycan Kars Başkonsolosluğunda düzenlenen anma töreninde konuşan Süleymanov, Haydar Aliyev’in, Azerbaycan halkının milli lideri Haydar Aliyev’in bu şahsiyetler içerisinde yerinin çok başka olduğunu belirtti. Süleymanov, “Haydar Aliyev’in hayat varlığına baktığımızda Azerbaycan halkının karşısında çok büyük hizmetler ve faaliyetler göstermiştir. Haydar Aliyev Azerbaycan halkına 2 dönem Cumhurbaşkanlığı yapmıştır. Azerbaycan Sovyetler Birliğine bağlı olduğu dönemde 15 Sovyet Cumhuriyet arasında çok geride kalmıştı. 1969’da Azerbaycan Cumhurbaşkanlığında getirildiğinde gece gündüz çalışarak Azerbaycan Cumhuriyetini 15 Sovyet Cumhuriyet arasında çok iyi sıralara çıkarabildi. Azerbaycan sanayisi, eğitimi ve hayatımızın bütün alanları Haydar Aliyev’in sayesinde düzelmişti. Bugünde hissedebiliyoruz ki Sovyetler döneminde bile Haydar Aliyev Azerbaycan Cumhuriyetinin bağımsız olacağına inanıyordu. Askeri okulları bile Sovyetler döneminde Azerbaycan’a getirmişti.” şeklinde konuştu.

Haydar Aliyev’in yaptığı faaliyetler neticesinde Azerbaycan’da milli uyanışta artış yaşandığını da ifade eden Süleymanov, “Azerbaycan’da 1970 yıllarda milli uyanış daha da çok ağırdı. O dönemde şimdiki Bakü’ye çok milletli şehir olarak bakıyorlardı. Haydar Aliyev’in faaliyetleri sayesinde Bakü şehrinde çoklu fabrikalar, büyük müesseseler yaptırarak ve bölge şehirlerinden yerli Azerbaycanlıları Bakü’ye getirerek nüfusunu Azerbaycan Türklerinin eline geçirdi.” dedi.

Haydar Aliyev’in, 1993 yılında farklı olarak Azerbaycan’ın bağımsız bir şekilde başına geçtiğine dikkati çeken Süleymanov, “Azerbaycan’a gelerek büyük bir iç savaşın önünü kesti. 1993 yılında Azerbaycan büyük bir bölünme tehlikesiyle iç içeydi. Gösterdiği büyük siyasi tecrübesi sayesinde Azerbaycan’ı bu belalardan çıkararak gelişme yoluna koydu. Azerbaycan için çok büyük bir vatanperverdi. Öz halkını çok yüksek seviyede seviyordu. Her şeyiyle Azerbaycan halkına canıyla, kanıyla bağlıydı. Haydar Aliyev Azerbaycan’ı sevmesiyle beraber Türkiye’yi de seviyordu. Türkiye ile olan ilişkilere çok önem veriyordu. Başkanlığı döneminde defalarca Türkiye’ye resmi ziyarete gelmişti. O dönemin Türkiye devlet adamları Azerbaycan’a her zaman gelip giderek Türkiye Azerbaycan kardeşliğine büyük önem veriyorlardı.” diye konuştu.

Haydar Aliyev’in Kars’ı çok sevdiğini de anımsatan Süleymanov, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanlığı döneminde Kars’ı da ziyaretleri olmuş ve Kafkas Üniversitesinin fahri doktora unvanını almıştı. Bildiğimiz Bakü-Tiflis-Kars-, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis- Erzurum projelerinin fikir babası Haydar Aliyev’di. Türkiye ile ilişkilere önem verdiği için bu şekilde faaliyetini devam ettirdi. Haydar Aliyev her zaman Türkiye için ‘Biz bir millet iki devletiz’ demiştir. Bugün Azerbaycan Cumhuriyetini yöneten İlham Aliyev’de Haydar Aliyev’in koymuş olduğu siyaseti devam ettirerek Haydar Aliyev’in temellerini attığı siyasete sadıktır. Bugün Azerbaycan daha da gelişerek bölgede söz sahibi olmuştur. Ekonomisi ilerlediği için ilk sıralarda olmuştur. İlham Aliyev’de Türkiye ile ilişkilere çok önem vermiştir. Kars’a gelerek burada kalmıştır. İlham Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan arasında ki ilişkilerin büyümesi için elinde geleni esirgememektedir. Yaşasın Azerbaycan, yaşasın Azerbaycan ve Türkiye kardeşliği.”

“BİZ İKİ DEVLET BİR MİLLETİZ”

Başkonsolos Süleymanoğlu’nun konuşmasının ardından Kars Belediye Başkan Vekili Orhan Özyılmaz da söz alarak Haydar Aliyev’in Bakü, Tiflis, Kars Demiryolu Projesi gibi Kafkaslarda hayata geçirilen birçok projenin mimarı oluğunu söyledi. Türkiye ile Azerbaycan’ın iki devlet bir millet olduğuna da vurgu yapan Özyılmaz, “Haydar Aliyev, sadece Azerbaycan halkının değil Türk Dünyasının yetiştirdiği en büyük şahsiyetlerinden birdir. Aliyev, Türkiye ile ilişkilerine büyük önem veriyordu. Aliyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı olduğu zaman başta Kars ta olmak üzere Türkiye’ye birkaç kez resmi ziyaretlerde bulundu. Bakü, Tiflis, Kars Demiryolu Projesi gibi projelerin Türkiye’den de geçmesi için büyük gayretler göstermiştir. Bu projelerin fikir babası Aliyev’dir. Kars halkı olarak bizlerde Aliyev’i Kars şehrinde saygıyla anıyoruz ve Allah’tan rahmet diliyoruz” dedi.

TÜRKİYE’NİN AZERBAYCAN DIŞ POLİTİKASINDAKİ YERİ AYRICALIKLIDIR

Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinde görevli Doç. Dr. Eğitim Müsteşarı Necibe Nesibova da bir konuşma gerçekleştirdi. Türkiye’nin Azerbaycan dış politikasında ayrıcalıklı bir yeri olduğuna dikkat çeken Necibe Nesibova, ‘Bir Millet, İki Millet’ sözü ile anılan Aliyev’in, Türkiye – Azerbaycan ilişkilerinin karşılıklı stratejik ortaklık anlayışı çerçevesine oturtulmasındaki katkısının unutulamaz olduğunu söyledi.

‘Bir Millet, İki Millet’ sözünün altını dolduran ve iki ülkenin dostluğu olduğu kadar gücünü ve etkisini de pekiştiren bu politikalar olduğunu da kaydeden Nesibova, şöyle konuştu:

“İki ülke ekonomik, siyasi, askeri ve güvenlik bağlamında sıkı bir işbirliği oluşturmuştur. Türkiye’nin Azerbaycan dış politikasındaki yeri ayrıcalıklıdır. Aliyev, Cumhurbaşkanı olmadan önce Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin meclis başkanıyken Türkiye ile kurduğu sıcak diyalog ve Türkiye’ye karşı hissettiği derin sevgiyi o zamanki icraatlarından bariz bir şekilde görmekteyiz. Haydar Aliyev için Azerbaycan ve Türkiye arasında ki ilişkiler herhangi iki devlet arasındaki ilişkilerden daha çok farklı bir dünyada benzeri olmayan ilişkilerdir. O hiç şüphesiz iki kardeş ülkenin ilişkilerinin duygusal tarafında paralel olarak, ekonomik ilişkilerinde gelişmesi için önemli vizyoner politikalar üretilmesini sağladı. Azerbaycan’ın doğal kaynaklarının dünya piyasalarına sunulması için kardeş Türkiye’yi kilit öneme sahip ülke olarak addederek, politikaları bu doğrultuda geliştirdi. Haydar Aliyev, Türkiye sevdalısıydı ve Türkiye’yi seven bir devlet adamıydı. Her zaman, her yerde Türkiye olan sevgisini dile getirmişti.”

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler