Heykelin Kaderi Bakanın Elinde

Heykelin Kaderi Bakanın Elinde

Heykelin Kaderi Bakanın ElindeBirbirine Benzeyen İki Devasa İnsan Figürü...

Heykelin Kaderi Bakanın Elinde

Birbirine Benzeyen İki Devasa İnsan Figürü...

Biri diğerine barış için elini uzatmak istiyor ama o el bürokratik ve ideolojik nedenlerle yerine ulaşamıyor. Türkiye’nin komşusu Ermenistan’la ortak bir protokole imza attığı bu yeni dönemde sınır ilimiz Kars’taki tamamlanmış İnsanlık Anıtı’nın akıbeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın vereceği karara bağlı.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın 2005 yılında Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’a bir mektup yollamasıyla başlayan Ermenistan’la yakınlaşma süreci iki ülke arasında 10 Ekim’de imzalanan protokolle daha bir netlik kazandı. Hükümetin iç politikadaki ‘Demokratik Açılım’, dış politikada Ermenistan’la el sıkışma hamleleri barış, kardeşlik, huzur vaatleriyle devam ederken, aynı mesajları öneren Kars’taki 35 metrelik devasa İnsanlık Anıtı’nın akıbeti belirsiz.

Şikayet MHP’den

2006’da dönemin AK Partili Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nun önerisiyle heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından yapımına başlanan heykel, aynı yıl MHP’nin (Milliyetçi Hareket Partisi) şikâyetiyle karşılaştı. Başta projeyi onaylayan Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na taşıdı. Gerekçe heykelin tarihi bir tabyanın üzerine kurulması ve bölgenin sit alanı ilan edilmesi. Çalışmaların durdurulması talimatı veren Bakanlık, heykelle ilgili nihai kararı alacak merci.

Politikaya malzeme edildi

Süreci “Sanat politikaya malzeme edildi” diye yorumlayan heykeltıraş Mehmet Aksoy, şunları söylüyor: “Ermenistan’la barış görüşmeleri yapılırken, barış öneren bir heykelin yapımı durduruluyor. İkiyüzlü bir politika izliyoruz. Hükümetin bu konuda samimi olduğunu göstermesi, büyük bir açılışla heykelin dünyaya tanıtılması gerekiyor. Barış talebini simgeleyen heykelin tamamlanması için tek eksik vicdan. Bir yerden barış yapmaya, bir yerden de barışa engel olmaya çalışıyorlar. 1500 tonluk İnsanlık Anıtı’nı yıkmaları çok zor, ancak içine bomba yerleştirilip patlatılır. O da bütün tabyaların, 12 Havariler Kilisesi’nin yıkılması demektir. Bunlar göze alınıp heykel patlatılırsa, bunu yapanların Taliban’dan da bir farkı kalmaz.”

Ermenistan’dan görülecekti

Azerİ türküsünden esinlenilen proje kanayan gözbebeğinden yükselen ikiye bölünmüş insan figüründen oluşuyor. Heykel bitseydi, kilometrelerce yüksekte birleşen lazer ışıklarıyla Ermenistan’dan da görülebilecekti.
 

Önceki ve Sonraki Haberler