Iğdır Devlet Hastanesi'nde Bir İlk!

Iğdır Devlet Hastanesi'nde Bir İlk!

Iğdır'da yemek borusunda meydana gelen varislere bağlı olarak mide kanaması geçiren bir hastaya endoskopik yöntemle 'bantligasyon' uygulaması yapıldı.

Iğdır Devlet Hastanesi'nde Bir İlk!


Iğdır’da yemek borusunda meydana gelen varislere bağlı olarak mide kanaması geçiren bir hastaya endoskopik yöntemle ‘bantligasyon’ uygulaması yapıldı. 


Türkiye’nin en doğusunda bulunan Iğdır Devlet Hastanesi önemli bir uygulamayı daha hayata geçirerek, karaciğer sirozuna bağlı olarak yemek borusunda meydana gelen varislere bağlı mide kanaması geçiren bir hastaya endoskopik ‘bantligasyon’ uygulaması yaptı. Bu işlemin endoskopik olarak yaptığının anlatan Iğdır Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mehmet Alpua, bunun ülke genlinde büyük hastanelerde yapıldığını, Iğdır’da ise ilk kez yapıldığı için anlam ifade ettiğini söyledi. Daha önce bu grup hastaların Iğdır’a 350 kilometre uzaklıktaki Erzurum’a gittiklerini ifade eden Alpua, “Bu tür vakalar mide kanaması ile acile gelen hastalardır. Daha doğrusu ‘özofagus varis kanması’ dediğimiz hastalardır bunlar. Karaciğer sirozlu hastalarda böylesi komplikasyonlar gelişiyor. Özofagus varis kanaması ciddi hayati tehdit eden bir hastalıktır. Hemen müdahale edilmesi gereken işlem aslında, burada bantligasyonun yapılması hayati önem teşkil ediyor, tedavinin hemen yapılması acısından. Çünkü ambulans ile hasta en yakın bu işlemin yapılacağı merkeze gönderilmesi esnasında kötüleşebilir ve ciddi sorunlar yaşayabilir. Burada yapılması aslında hastanın hayatını kurtarıyor. Yani Allah şükür burada endoskopik yöntem ile bantligasyonu siti aldırarak hastanın kanamasını durdurup tedavisini veriyoruz” dedi.


“ÖZOFAGUS VARİSLERİNE İLERİYE YÖNELİK PROFİLAKTİF TEDAVİ DE YAPIYORUZ”


Iğdır Devlet Hastanesi’nde acil durumu olmayan ve kanaması olmayan hastaların özofagus varislerine daha ilerde kanama olmasın diye profilaktif tedavisi içinde bu işlemi yaptıklarını ifade eden Dr. Alpua, “Yani karaciğer sirozlu olan hastalarımızın artık uzak merkezlere gitmesine gerek yok. Biz Iğdır’da da tedavilerini yapıyoruz. Bugünde burada daha önce kanaması olan, ileri bir merkeze gidemeyen hastamızın tedavisini yaptık. Şu anda yoğun bakımda takip ediyoruz. Düzelip ayağı kalktığında biz tedavisine devam edeceğiz ki yemek borsundaki varisler tamamıyla kaybolsun. Büyük şehirde yapılan birçok işlem artık burada da yapılıyor. Bu da biz doktorları sevindiriyor” diye konuştu.

2.20130911115836..gif3.20130911115846..gif

Önceki ve Sonraki Haberler
Iğdırhaber