Iğdır'da Toprak Reformu Sorun Oldu

Iğdır'da Toprak Reformu Sorun Oldu

​Iğdır’ın Aralık ilçesinde yapılan toprak reformunda hak iddia eden köylüler isyan etti.

Aralık ilçesine bağlı Hasanhan köyünde yapılan toprak reformu, hak talep eden bazı köylülerin tepkisine neden oldu. 2005 yılında çalışma başlatılan toprak reformu ile ilgili Hasanhan köyünde 450 başvuru yapıldı. O günkü dosyalar esas alınarak toprak reformunda yararlanan bazı aileler, haklarının eksik verildiğini savunarak bu reformla evlerinin bahçelerinin ellerinden gideceğini iddia etti. Arazi ölçümlerine gelen yetkililere tepki gösteren ve evinin damına çıkan İbrahim Altay (65) isimli yaşlı adam, üzerine benzin dökerek kendini yakacağını söyledi. Köye gelen jandarma, olay çıkmaması için güvenlik önlemi aldı. Uzun süre evin damında bekleyen Altay, sinir krizi geçirerek bayıldı. O arada jandarma ekipleri, yaşlı adama ilk müdahaleyi yaptı. Kendine gelmeyen adam, olay yerine çağrılan ambulansla Iğdır Devlet Hastanesine kaldırıldı.
Arazi dağıtımında kendilerine haksızlık yapıldığını savunan Hacer Engeç isimli kadın, haklarının verilmemesi halinde kendilerini ve çocuklarını yakacaklarını söyledi. Engeç, 23 yıldır tarlada çalıştığını anlatarak şöyle konuştu:
"Boynumdaki altınları satarak tarlama yatırdım. Sırtımda toprak taşıdım. Şimdi hakkımın olmadığını söylüyorlar. Ben bu köylü değil miyim? Babam, dedem bu köylü değil mi? 4 çocuğum ve sakat kocamın tek geçim kaynağı bu topraktır. Şimdi bunu elimden alıyorlar. Benim iki askerim var, bir kaynım askerliğini yaparken gazi oldu. Peki, ben gazi veriyorum bu vatan için nasıl olur benim bu toprakta hakkım olmaz. Bu köyde yaşayan kayınpederimin 12 çocuğu var, hiçbirine toprak verilmiyor. Babamın 6 çocuğu var, onlarında hiçbirine hak verilmiyor.”
2005 yılında yetkililerin kendilerine 60 dönüm yer verileceğini söyleyerek imza alındığını anlatan Engeç, “Yani tapulu 20 dönüm yeriniz varsa 60 dönüme tamamlanacak. Her aileye 60 dönüm yer verilecekti, bizde bunu böyle kabul ettik. Öylesi var 100 dönüm yer almış, öylesi de var bizim gibi hiç yer verilmemiş. Şimdi toprak dağılsa birçok aile göç etmek zorunda kalacak. Nereye gidelim, Rusya’ya mı Ermenistan’a mı gidelim, nereye gidelim?” diye konuştu. iha

Önceki ve Sonraki Haberler
Iğdırhaber