İki aylık mezar üzerinde otlardan ‘Allah’ yazısı

İki aylık mezar üzerinde otlardan ‘Allah’ yazısı

Kars'ta iki ay önce vefat eden Gazeteci Tacettin Durmuş'un 90 yaşındaki amcası Keleş Durmuş'un mezarının üzerinde, otların Arapça ”Allah” yazısı şeklinde bitmesi, görenleri hayrete düşürüyor.

İki aylık mezar üzerinde otlardan ‘Allah’ yazısı

Kars’ta iki ay önce vefat eden Gazeteci Tacettin Durmuş’un 90 yaşındaki amcası Keleş Durmuş’un mezarının üzerinde, otların Arapça ”Allah” yazısı şeklinde bitmesi, görenleri hayrete düşürüyor.

Gazeteci Durmuş’ın Amcası Keleş Durmuş, yaştan kaynaklı hastalığı nedeniyle, 11 Nisan 2014 tarihinde vefat etikten sonra, Merkez Çakmak Köyünün Çalagavur Mahallesi bulunan köyünde toprağa verilmişti.

Durmuş’un toprağa verilmesinin üzerinden iki ay geçmesinin ardından komşuları Yılmaz Arı’nın hemen mezarlığın yanı başında bulunan tarlasına bakmaya geldiği sırada mezarlığı da ziyaret etti. Bu sırada mezarlıktaki yakınları ve komşularının mezarlarını ziyaret eden Yılmaz Arı, son olarak da iki ay önce Hak’kın rahmetine kavuşan Keleş Durmuş’un da mezarının başına gelerek Fatiha okudu. Bu sırada mezar üzerinde Araçça yazı şeklinde otların çıktığını fark etti. Daha sonra da mezarın üzerinde yazıların oluştuğunu, Köy İmamı İbrahim Döneli ve Keleş Durmuş’un yiğeni Hakan Durmuş’a söyledi. Daha sonra da mezarlığa gelen köy imamı İbrahim Döneli ve Hakan Durmuş hayretler içerisinde kaldı. İki ay önce vefat eden mezar üzerinde Arapça ‘Allah’ lafzının olduğunu anlayan İmam Döneli, durumu Merhumun yakınlarına söyledi. Daha sonra da durum Keleş Durmuş’un Gazeteci yiyeni Tacettin Durmuş’a da haber verildi. Bunun üzerine Gazeteci Durmuş, İl Müftüsü Mehmet Genç ve gazeteci arkadaşları da Çalgavur köyündeki mezar başına geldi. Daha sonra da, Müftü Genç ve gazeteciler mezar üzerinde inceleme yaptı. Bu sırada mezar başına gelen Yılmaz Arı ve köy imamı İbrahim Döne’den bilgi alan Müftü Genç de, gördüğü manzara karşısında hayretler içinde kaldı.

ARI, “MEZARI ZİYARETİM SIRASINDA YAZIYI FARK ETTİM”

Mezar üzerinde çıkan otlardan “Allah” yazısını, mezarı ziyareti sırasında fark ettiğini belirten Yılmaz Arı, “Mezarlığın hemen yanı başında bulunan tarlama baklaya geldim. Bu sırada mezarlığı da ziyaret ettim ve mezar üzerinde çıkan otlardan oluşan yazıyı fark ettim ve durumu Keleş Dede’nin yiyeni Hakan ve Köy İmamına söyledim. Bu mezarlığın çevre duvarları ve camimin minaresini bile kardeşim Ekrem Arı ile birlikte kendisinin gayretleriyle köy halkı tarafından yaptırılmıştı. Bu taşları sırtlarında taşıdılar. Çok hayırseverdi. Köy imamlarını bile evlerinde saklardı. Kapılar mertlerle açılacak. Demek ki adam yerini bulmuş. Birisi ağlasa o da oturup onunla ağlardı. Kuran-ı Kerim okunduğunda O’da da ağlardı. Mezarlık köyün kıble tarafında kalır ve bu otlardan oluşan yazının daha iki ay önce rahmetli olan birinin mezarı üzerinde bitmesine aklımız ermedi. Bu köyde Arapça bilen biri de yoktur. Başka bir kimsenin bunu yapma ve dikme ihtimali de yoktur. Kimsenin akınla da gelmez böyle bir şey yazmak. Zaten her Cuma kendisi ziyaret ediyoruz. Bir anda bu yazı ortaya çıktı” dedi.

KÖY İMAMI DÖNELİ, “MEZAR DAHA YENİ VE KİMSE BU OTLARI EKMEDİ”

Çalgavur Köyü İmamı İbrahim Döneli ise Merhum Keleş Durmuş’un henüz iki ay önce vefat ettiğini ve bu otlardan oluşan ‘Allah’ yazısının bir anda ortaya çıktığını söyledi.

Yazı ile ilgili olarak İl Müftüsü Mehmet Genç’e de bilgi veren İmam Döneli, “Keleş Dede, camimizin sürekli cemaatlerinden birisiydi. Devamlı görüşüyorduk. İki ay önce vefat etti ve ara sıra mezarını ziyaret ederiz. Birisinin mezar üzerinde otları ekme durumu olmadı. Yılmaz Amcamız da mezarı ziyareti sırasında bu otlardan oluşan ‘Allah’ yazısını fark etmiş. Daha sonra da durumu bana ve Keleş Dede’nin yeğeni Hakan Durmuş’a söyledi.  Bizler de Hakan ile birlikte mezarlığa geldik ve Keleş Dede’nin mezarı üzerinde ‘Lafzatullah’ yazdığını gördüm. Biz de bunu Allah’ın bir mucizesi olarak değerlendirdik. Dedemiz, rahmetli olacağı sırada birçok gece başında Kuran okumuştum. Kendisi de bana “Öleceğim, başımda Yasin okursun” demişti. Ben son dileğini yerine getirdim ve okudum. Ayrıca kardeşleri de her Cuma günü Yasin okutuyorlar” dedi.

MÜFTÜ GENÇ, “ALLAH’IN ADI VE AYETLERİ HER YERDEDİR. YETER Kİ GÖRMESİNİ BİLELİM”

Kars İl Müftüsü Mehmet Genç de, Keleş Durmuş’un mezarı üzerinde otlardan çıkan ‘Allah’ lafzı üzerinde incelemelerde bulundu.

Önceki gün gazeteciler tarafından iki ay öce Hak’kın rahmetine kavuşan Keleş Durmuş’un mezarı üzerinde otlardan ‘Allah’ lafzı çıktığının kendisine iletildiğini belirti.

Söylendiği gibi Keleş Durmuş’a ait mezar üzerinde “Allah” lafzı yazılı otların bittiğini gördüklerini ve görünen manzaranın insanları hayretlere düşürmesinin de normal olduğunu söyledi.

Görünen manzaraya bir şairin ifadesi ile “Bir kitabullahi azamdır sera ser kâinat.  Hangi harfin manasını yoklasın hep ‘Allah’ çıkar” açıklık getirmeye çalışan Müftü Genç, “Hangi harfin manasını yoklasak hep ‘Allah’ çıkıyor.  Ama bu mezar üzerinde Allah lafsı olduğu gibi çıkmış. Köy imamımıza, merhumun oğluna, akrabalarına ve yazıyı ilk fark eden Yılmaz Arı’ya da sordum. Bu otları kimsenin ekmediğini ve kendiliğinden çıktığını söylediler. Onların ifadelerinde de uymak zorundayız. Bu, Allah -u Teala’nın bir harikasıdır. Bizler için de düşünülmesi gereken bir olaydır. Bu amcanın Hacca gidemediğini ama Hac duygusuyla öldüğünü de öğrenmiş bulunuyoruz. Ve hatta çok hayırsever bir insan olduğunu da söylediler. Kendisi Allah’ın sevdiği bir kul olacak ki bu alameti bizlere gösterilmiş oldu. Tabi biz birçok ağacın kesilen dilmelerinin  içerisinden ‘Allah’ lafsının çıktığını biliyorduk.  Bazı şeylerin karnından Allah lafsını çıktığını da biliyorduk. Bu seferde bunu dünya gözüyle sanki birileri tarafından dokunmuş Allah lafsının burada yazılı olduğunu gördük. Burada  her oluşan çimeninde her çimen saçağı yirmi dört parçadan oluşuyor. Bunu bilerek yapacak birinin yapması için de bunun ilmini bilmesi lazım. Bunu da bu köyde yapabilecek bir insan yok. Bu işaret, Allah’ın insanlara bir mesajı ve bir mucizesidir. Kâinatta birçok mucizeler vardır. Allahü Teala akıl sahipleri için “deliller var” diye buyuruyor.  Bu bir delildir ve rabbimizin bizlere bir işaretleridir.” Dedi.

MÜBAREK BİR AYDA OLMASI, AYRI BİR ANLAM TAŞIYOR

Mübarek aylar içerisinde böyle bir durumun yaşandığını da belirten Müftü Genç, “Üç ayların içerisindeyiz.  Keleş Dedemiz iki ay önce vefat etmiş. Yani mübarek ayların başlangıcında vefat etmiş. Dolayısıyla buda farklı bir anlam taşıyor. Keleş Durmuş  Amcamıza Cenabı Hak gani gani rahmet eylesin. Kendisine bizler bol bol Fatiha okumak, kuran okumak ve bolca da dua etmeliyiz. Köylünün de bilmesi gerekir ki Allah’ını seven, Allah yolunda ölen insanları cenabı hak yalnız bırakmıyor ve onları kendi simgesiyle simgelendiriyor.  Köy İmamı olan İbrahim Hoca da diyor ki “Bir vatandaşın ifadesiyle geldim gördüm bu alameti fark ettik ve etrafında başka çimenlerin bitmemesi de ayrı bir konu tabiî ki. Bunun ilahi bir mesaj olduğunu anlamamız da fayda var” diye konuştu.

BU MEZARI GÖRENLER BURAYI KUTSAMASIN

Keleş Durmuş’un mezarı üzerinde otlardan ‘Allah Lafzının duyulmasının ardından burasının kutsanmaması gerektiği konusunda da uyarılarda bulunan Müftü Genç ayrıca şu açıklamalarda bulundu:

 “Ancak şunu söyleyelim bu mezarı böyle olduğunu her kes tarafından bilinmesinin ardından burasının kutsamaması gerekir. Çünkü Allah’u Teala  buyuruyor ki “Bizim ayetlerimizi görenler ve gören müminler imanlarını yeşertirler. Bizim burada imanımızın tazelenmesine vesile  oldu bu. Demek ki Allah  bizimle beraber her yerdedir. O’nu görmek lazım, Rabbini tanıyan kendini tanır. Ancak burayı kutsamamız lazımdır. Peygamberimiz  bir duası var. “Ya Rabbi benim kabrimi bile  öldükten sonra  tapınak yapma” demiştir. Burada Allah sevdiği kullarını belki de simgeler ama biz bunu Allah tarafından simgelendi diye O’nu kutsayıp bir nevi şirke koşacak bir duruma düşmeyelim. Biz Tevhit inancımızı saklayalım. Bizim görevimiz Allah’ın birliğine, gösterdiği delillere ve amentüyle iman etmeliyiz.

MÜFTÜLÜĞÜMÜZÜN SİTESİNDE YAYINLAYACAĞIZ

Tabii bizim sitemizde bu mezarın fotoğraflarını yayınlayacağız. Bir alamet olarak insanlarımızın bundan ibret alması gerektiğini vurgulamamız lazım. Bu konuda da güzel bir hatıra olarak iletilmek üzere bunun resmini ve posterini de  yapabiliriz.”

Önceki ve Sonraki Haberler