İşte uyulması gereken 11 kural...

İşte uyulması gereken 11 kural...

Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, Türkiye'de gerek iş kazaları, gerekse trafik kazalarının istatistiksel rakamlarının hiç de iç açıcı olmadığını söyledi.

İşte uyulması gereken 11 kural...

Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, Türkiye’de gerek iş kazaları, gerekse trafik kazalarının istatistiksel rakamlarının hiç de iç açıcı olmadığını söyledi.

Ceyhan, “Günlük çok olmasa da, birkaç günün toplamında kazalar sonucunda yaşanan ölümler çok fazla. Ölümsüz tek bir kaza olmuyor, hala sürücüden kaynaklanan hatalar sonucu birçok insanımız yaşamını yitiriyor. Ölümün yanında yaralanan, sakat kalan, ekonomik açıdan zorluk çeken insanlarımız da fazla. Birçok kural var aslında bunların arasında bazıları çok fazla önemli. Mesela bunlardan bir tanesi, bir sürücü yıllarca araba kullanmış dahi olsa yorgun, dinlenmemiş bir halde trafiğe çıkmamalıdır. 3,4 saat sonra dinlenmiyorsa bu sürücü her an kaza yapabilir. Mutlaka dinlenmiş halde yola çıkmak gerekiyor. Bir diğer husus yine sürücüden kaynaklanan bir hata bu; yola çıkarken cep telefonu kullanmak, hız limitlerine uymamak, trafik kurallarına uymamak sürücünün hem kural ihlalinde bulunmasına, hem kazaya davetiye çıkarıyorlar, hem de başkalarının hayatını tehlikeye atıyorlar. Kavşak, tepe üstü, ilerisi görülmeyen yaya okul demir yolu gibi yerlere yaklaşırken hızınızı azaltmadığınız sürece çok iyi bir sürücü olsanız dahi iyi sürücülüğünüz o an beş kuruş etmez.” diye konuştu.

KAVŞAKLARDA HIZ KESİN!

Ceyhan, kavşaklarda hız kesiminin önemli olduğuna da vurgu yaparak, “Hızınızı azaltmadığınız, ayağınızı gazdan çekmeyi öğrenmediğiniz sürece kaza yapmaya gidiyorsunuz demektir. O halde bu tür yerlere yaklaşan bütün sürücülerin hızını azaltmayı öğrenmesi gerekiyor. Eğer çift yönlü yollarda sağa ya da sola dönecekseniz kurala uyarak yani sola dönerken geniş, sağa dönerken dar kavisle dönmeniz gerekiyor. Bunları öğrenmediğiniz sürece her an kaza yapma riskiniz vardır. Belli başlıklar altında özetlemek gerekirse saygılı olmak, kendin dışındaki sürücülere saygı duymak, sabırlı olmak ve hoşgörülü olmak. Yani başkalarının yapacağı ufak yanlışlara göz yummak, eğitici olmak gerekiyor. Bu yazılı olmayan kurallar aslında çok büyük bir önem arz ediyor.” şeklinde konuştu.

MORAL BOZUKLUĞU DA KAZA NEDENİ!

Ceyhan daha sonra şunları söyledi:

“Emniyet kemeri takmazsak araba gitmez bilinciyle hareket etmek gerekiyor. Arabalarımızın teknik açıdan bakımlarını, mevsimlere göre ihtiyaç duyulan onarımlarını yapmak gerekiyor. 1O yaşından küçük çocukların ön koltukta oturtulmaması lazım. Neden 10 yaş sınırı? Çünkü o yaş çocukların; en hareketli olduğu, aktif olduğu dönemdir. Yani ne zaman ne yapacağını kestiremeyiz. Size müdahale edebilir ya da arabaya müdahale edebilir. Bu nedenle 10 yaşından küçük çocukların ön koltukta oturmaları yasak ve tehlikelidir. Yola çıkarken fiziksel anlamdaki rahatlığın yanında ruhsal, psikolojik olarak rahatlık da çok önemlidir. Yani seyir halindeyken tartışabilirsiniz, yolda gördüğünüz bir olay sizi etkileyebilir ya da sizin moraliniz bozuk olabilir bu tür durumlarda dikkatli olmak lazım. Aksi takdirde her an kaza yapabilirsiniz.”

UYULMASI GEREKEN 11 KURAL

Ceyhan, bu yoğunlukta trafikte kazaları ve ölümleri en aza indirmek için sürücüleri şu kurallara uymaları konusunda uyardı:

1-Karayolu kullanımında hız limitlerine uymanızın yanında en fazla 3 saat araç kullanarak mutlaka mola vererek dinleniniz.

2-Uykusuz, yorgun, aç karna veya alkol alarak veya aşırı yemek yiyerek kesinlikle araç kullanmayınız.

3-Yanınıza daima içecek sıvılar alınız. Sağlık sorunlarınız var ise onlara ilaçlarınızı da yanınıza almayı unutmayınız.

4-12 yaşından küçük çocuklarınızı mutlaka arka koltuğa oturtunuz ve emniyet kemerlerini bağlayınız. Çocuklar için mutlaka oto koltuğu kullanınız.

5-Sürücü ve ön koltukta oturanlar dahil mutlaka emniyet kemerlerini takınız ve eşler olarak emniyet kemeri için birbirlerinizi ikaz ediniz.

6-Köprü üstü, viraj, tünel ve tepe üstlerinde araçları kesinlikle solamayınız, birbiriniz ile yarış yapmayınız.

7-Bölünmüş yollarda (duble yol) hız sınırları otomobiller için 110km/h olmasına rağmen yerleşim yerlerinden geçerken hızınızı azami hıza düşürünüz.

8-Olası maddi hasarlı kazalar için aracınızda mutlaka kaza tespit tutanağı, kasko poliçesi ve zorunlu mali sorumluluk sigorta belgelerini mutlaka bulundurunuz. Bir kaza halinde ölüm ve yaralanma yoksa da polis veya jandarmayı mümkünse çağırmadan anlaşarak ve birbirinizden ilgili belge fotokopilerini alarak yollarınıza devam ediniz.

9-Aracınızı kullanırken belirlenenden fazla yolcu ve yük almayınız. Ellerinizi dışarıya çıkarıp sallamayınız, yollara kola kutuları atmayınız.

10-Araç kullanırken sol şeridi daima kullanmayınız. Sol şeridi diğer araçlara da açık tutunuz.

11-Mümkünse gündüz araç kullanmayı tercih ediniz. Bazı yollarda bakım ve onarım çalışmaları yapıldığından ve zeminlerde mıcır olduğundan bu alanlarda hızlarınızı düşürünüz. Araç takip mesafelerine dikkat ediniz. kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler