İsteyen okul müdürü ‘Kıyafet serbest’ diyebilir

İsteyen okul müdürü ‘Kıyafet serbest’ diyebilir

Milli Eğitim Bakanlığı, 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren okullarda öğrenci kıyafetlerinin serbest olması ve öğrencilerin üniforma veya önlük giyme zorunluluğunu ortadan kaldırılması konusunda 81 İl Milli Eğitim Müdürlüklerine genelge yolladı.

 

2013-2014 eğitim öğretim yılında uygulanacak olan kıyafet serbestliliği hakkında açıklama yapan Kars İl Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, “Kars’ta bu uygulama şuan okul müdürlüklerinin inisiyatifinde. Okul müdürleri isterse bu uygulamayı bu yıl itibarıyla uygulayabilir.” dedi.
 
Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, “Şimdi takdir edersiniz ki bir kanun, tüzük, yönetmelik çıktıktan sonra, bize onunla ilgili yorum yapmak düşmez. Biz uygulayıcıyız. Memuruz. Bu yönetmelik çıktı. Bu yönetmeliği uygulayacağız. Ancak bu yönetmeliğin nasıl uygulanması gerektiği hususunda bazı tereddütler var. Devlet okullarında esas olan kıyafetin serbest olması. ancak bazı kısıtlayıcı durumlar var; Ulusal basında şöyle bir algı oldu. Kıyafet serbest denince Bektaşi mantığıyla gerisi okunmadan, kıyafet serbest. Bu ne giyersen giy gibi, ne yaparsan yap gibi bir algi oluştu kamu oyunda. Böyle değil. Yine çocukların makyajları, taktıkları takılar ve siyasal içerikli kıyafetlerin giyilmemesi hususunda kısıtlayıcı durumlar var. Burada serbest denilmesi şu :Öğrencilerimizi zorlayacak ;önlük ,formalar olmayacak. Sadece özel okullarda yüzde 60 oranında veliler biz öğrencilerimize tek tip kıyafet giydirmek istiyoruz derlerse , özel okullarda tek tip kıyafet uygulaması olabilecek. Ama devlet okullarında ne okul aile birliği, takdir edersiniz ki daha önce bu çok tartışma konusu oldu. İşte kıyafetleri okul aile birliği yatırıyor , satıyor ,pahalı oluyor, ucuz oluyor, bir mağaza veriyor, iki mağaza veriyor yada mağazalarla anlaşma yapılıyor gibi şikayetler yapılıyordu.böylece bu şikayetler ortadan kalkacak. Birde öğrencilerimiz liseyi bitirinceye kadar hep öğrenci psikolojisiyle devam ediyorlardı. Doğru öğrencidir. Üniversitede okusa da öğrencidir. Ama öğrencilerimiz öğrencilikten önce ;bir ferttir, insandır, adamdır. Dolayısıyla belki de büyük oranda naçizane benim kanaatim,öğrencilerimizin kişisel gelişimine bu katkıda bulunacaktır diye düşünüyoruz. Yani hep öyle öğrenci formatı altında değil tamam yine ikinci işleri öğrencilik ama birincil olarak onları büyük adam gözüyle görmemiz gerekir.” dedi.
 
Alkış daha sonra şunları söyledi:
“Tabi ki şu anda da yine ulusal basında da takip ettiğiniz gibi bazı okullar bu seneden uygulamaya başladılar. Sayın bakanımız bu konuda da   biz özel görüşmelerimizde de, biz geçen hafta Ankara ‘da toplantıdaydık. Biz her ne kadar yönetmeliği 2013-2014 yılı için hazırladıysak ta uygun olması durumunda tabi derken tabi biz buradan bunu çıkarttık. Gerek il ilçe Müdürlükleri gerek ,okul müdürlükleri uygun olan yerlerde intizamı bozmayacak şekilde isterlerse peyderpey uygulamaya geçebilirler. Ancak biz burada İl olarak hatta bu konuda Sayın Valimizin tensipleri de karaları da önemli…Biz henüz Milli Eğitim olarak bu konuda bir karar almadık. Valilik olarak biz okullara bir yazı yazmadık. Ama bakanımızın ifadesi bu .Okul müdürlükleri kendileri uygun görürlerse öğrencilere yıl sonuna kadar bu uygulama davam edecek. Peyderpey öğrencilere serbest kıyafet uygulaması yapabilecekler. Bu zaten daha önceden de haftanın bir günü serbest kıyafet uygulaması vardı. Ama çok yaygın değildi uygulanmıyordu.”
 
Alkış ayrıca, “Bu sene okul müdürlerimiz isterlerse yıl sonuna kadar çocuklarımızı önlüklü , varsa formasıyla, okul kıyafetiyle devam edecekler. Ama bazı okul müdürlerimiz ,isterlerse ,tabi ki o şartlar önemli ,ilçesi önemli,veli profili önemli.okul müdürlerimiz bunu daha iyi biliyorlar. Okul aile birlikleri daha iyi biliyorlar. Biz uygulamak istiyoruz derlerse de onlara bir uygulayıcı disiplin tertibi olmayacak.” diye konuştu.
 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler