Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kars İl Eylem Planının tanıtımı yapılacak

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kars İl Eylem Planının tanıtımı yapılacak

Kars Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren kısa adı (ŞÖNİM) olan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, çalışmalarına devam ediyor.

Tacettin DURMUŞ / KARS MANŞET

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının talimatı ile Valilik koordinasyonunda, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı kuruluş olan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü koordinasyonu ile 12 kamu kurum ve kuruluşu tarafından hazırlanan 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kars İl Eylem Planının tanıtımı gerçekleştirilecek. Ayrıca basın mensuplarının da İl Eylem Planı ile ilgili rolünün ve etkisini konu edinen seminer yapılacak.

ŞÖNİM Kuruluş Müdür Vekili Selvi Rüya Ubiç, yaptığı açıklamada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kars İl Eylem Planının tanıtımı ve basın mensuplarının İl Eylem Planı ile ilgili rolünün ve etkisini konu edileceği seminerin, 27 Şubat 2018 tarihinde saat 10.00'da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde gerçekleştirileceğini bildirdi.

Öte yandan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kars İl Eylem Planı eğitim seminerleri devam ediyor.

1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe giren Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı kapsamında İl Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürlüğü, İl Göç İdaresi, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi işbirliği ile kurumlarda çalışan personellere; Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele, Erken Yaşta ve Zorla Evlilikler ile Mücadele ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile ilgili eğitim semineri 6 Ocak 2018 tarihinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı toplantı salonunda verildi. 2018- 2021 yıllarını kapsayacak olan İl Eylem Planı kapsamında ilgili kurum ve kuruluşlara verilecek eğitim seminerleri yıl boyunca devam edecek.

ŞÖNİM’de ne gibi hizmetler verilmektedir?

Şiddetin önlenmesi ve tedbir kararlarının izlenmesine yönelik hizmetler. 2- Şiddet mağduru kişilere yönelik hizmetler. 3- Şiddet uygulayan/uygulama ihtimali bulunan kişilere yönelik hizmetlerdir. Şiddet önleme ve izleme merkezlerinde gerek şiddet mağduruna gerek şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilere merkez bünyesinde Koordinasyon hizmetleri, Psiko-sosyal destek hizmetleri, Hukuki destek hizmetleri, Eğitim destek hizmetleri, Sağlık destek hizmetleri, Çağrı Destek hizmetleri sunulması yer almaktadır.  Rehberlik ve danışmanlık. Hayati tehlikenin bulunması halinde koruma altına alınma. Kreş yardımı. Hukuki destek. Tıbbi destek. İstihdama yönelik destek gibi destekler vermektedir. ŞÖNİM’lerin şiddet uygulayan/uygulama ihtimali bulunan kişilere yönelik hizmetleri şu şekildedir: Mahkeme kararlarının izlenmesi ve uygulanması,  Eğitim ve rehabilitasyon programlarına yönlendirme, Sağlık kuruluşunda muayene veya tedavi için yönlendirme, Meslek edindirme kurslarına yönlendirme.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’nin 81 ile yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir. 6284 Sayılı Kanun’un 1.Geçici Maddesinde ŞÖNİM’lerin kuruluş işlemleri tamamlanıncaya kadar merkezlerin görevlerinin Bakanlık tarafından belirlenen birimlerce yerine getirileceği hükmü yer almış olup, Kadın Konukevlerinin Açılması ve İşletilmesi Hakkında Yönetmeliği 2.Geçici Maddesi ile bu görev Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine verilmiştir.

ŞÖNİM’lerde müdür, sosyal çalışmacı, psikolog, çocuk gelişimci, hemşire, memur, güvenlik ve temizlik personeli vb. personel görev yapmakta olup, çalışanlar tercihen kadın personel arasından seçilmektedir.

6284 sayılı Kanun ile şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiştir. Kanun ile Barınma, Geçici Maddi Yardım, Rehberlik ve Danışmanlık Hizmeti, Korunma, Kreş Yardımı, İş Yerinin Değiştirilmesi, Eşinden Ayrı Yerleşim Yeri Belirlenmesi, Tapu Kütüğüne Aile Konutu Şerhi Konulması, Tanık Koruma gibi koruyucu tedbir kararları mülki amir ve hakim tarafından alınabilmekte olup Konuttan Uzaklaştırma, İşyerine veya Konuta yaklaşmama Çocuk ile İlişkinin Düzenlenmesi, Yakınlarına veya Çocuklarına Yaklaşmama, İletişim Araçlarıyla Rahatsız Etmeme, Alkol Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Kullanmama gibi önleyici tedbir kararları hakim tarafından alınabilmektedir. Söz konusu tedbir kararlarından bazıları gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ilgili kolluk amirlerince de alınabilmektedir. Kolluk amiri tarafından alınan tedbir kararı kararın alındığı tarihi takip eden iş günü içinde tedbir kararının niteliğine göre mülki amirin veya hakimin onayına sunulmaktadır. Mülki amir tarafından kırk sekiz saat içinde, hakim tarafından yirmi dört saat içinde onaylanmayan tedbirler kendiliğinden ortadan kalkar. Kanun kapsamında verilen tedbir kararları ilk defasında en çok altı ay için verilebilmekte olup şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin devam edeceğinin anlaşıldığı hallerde, resen, korunan kişinin ya da Bakanlık veya kolluk görevlilerinin talebi üzerine süresinin veya şeklinin değiştirilmesine kaldırılmasına ya da aynen devam etmesine karar verilebilir.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler