Kafkas Üniversitesi Kurum İç Değerlendirme Raporu Açıklandı

Kafkas Üniversitesi Kurum İç Değerlendirme Raporu Açıklandı

Kars Kafkas Üniversitesi tarafından Kafkas Üniversitesi 2016 yılı İç Değerlendirme Raporu açıklandı.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com (Özel Haber)

Kurum Hakkında Bilgiler, Kalite Güvencesi Sistemi, Eğitim ve Öğretim, Araştırma ve Geliştirme, Yönetim Sistemi, Sonuç ve Değerlendirme başlıkları adı altında açıklanan Kafkas Üniversitesi Kurum İç Değerlendirme Raporu şöyle:

İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU

A. Kurum Hakkında Bilgiler

İletişim Bilgileri

Rektör : Prof. Dr. Sami ÖZCAN

Adres : Kafkas Üniversitesi

Şehitler Mahallesi, Turan Çelik Caddesi.

Merkezi Yerleşke / Kars

Tel: 0 (474) 2251159

Fax: 0 (474) 2251160

e-posta : rektö[email protected]

Tarihsel Gelişimi

Kafkas Üniversitesi 11 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı yasayla kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Rektörlüğe bağlı olarak Fen-Edebiyat Fakültesi, Artvin Orman Fakültesi, Sarıkamış Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü aynı yasayla hizmete girmiştir. Kuruluşunu müteakip önceden Atatürk Üniversitesine bağlı Veteriner Fakültesi ve Kars Meslek Yüksekokulu ile Karadeniz Teknik Üniversitesine bağlı Artvin Meslek Yüksekokulu da üniversitemize devredilmiştir.

Üniversitemiz bünyesinde daha sonra sırasıyla, Iğdır Meslek Yüksekokulu (1995), Kars Sağlık Yüksekokulu (1996), Artvin Sağlık Yüksekokulu (1996), Kağızman Meslek Yüksekokulu (1997), Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (1998), İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi (1998), Ardahan Meslek Yüksekokulu (1999), Tıp Fakültesi (2000), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (2001), Kafkasya ve Orta Asya Araştırmalar Merkezi (2002), Devlet Konservatuarı (2003), Stratejik Araştırmalar Merkezi (2003), Iğdır Ziraat Fakültesi (2006), Ardahan İnsani Bilimler Fakültesi (2006), Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (2007), Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (2007) ve Sarıkamış Meslek Yüksekokulu (2007), Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (2008), Yabancı Diller Yüksekokulu (2010), Mühendislik-Mimarlık Fakültesi (2010), Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (2010), Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi(2010), Engelli Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (2010), Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (2011), Kuş Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (2011), Ebu-l Hasan Harakanî Uygulama ve Araştırma Merkezi (2011), Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi (2011), İlahiyat Fakültesi (2011), Güzel Sanatlar Fakültesi (2011), Arıcılığı Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (2012), Ehli Beyt Uygulama ve Araştırma Merkezi (2012), Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (2012), Diş Hekimliği Fakültesi (2013), Zoonotik Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (2014), Sarıkamış Turizm Fakültesi (2015), Kağızman Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu (2015), Sağlık Bilimleri Fakültesi (2015), Yaban Hayatı Koruma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi (2016) ve Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi (2016) kurulmuştur.

Üniversitemize bağlı olarak hizmet veren Artvin Meslek Yüksekokulu, Artvin Orman Fakültesi ve Artvin Sağlık Yüksekokulu 2007’de Artvin Çoruh Üniversitesine, Ardahan Meslek Yüksekokulu ve Ardahan İnsani Bilimler Fakültesi 2008’de Ardahan Üniversitesine, Iğdır Meslek Yüksekokulu ve Iğdır Ziraat Fakültesi 2008’de Iğdır Üniversitesine devredilmiştir.

Üniversitemiz, bugün itibariyle merkezi Kars olmak üzere 5 ayrı yerleşkede 11 Fakülte, 3 Yüksekokul, 9 Meslek Yüksekokulu, 1 Devlet Konservatuarı, 3 Enstitü, 19

Araştırma ve Uygulama Merkezi olmak üzere toplam 45 akademik birimde, 862 (24 yabacı uyruklu) öğretim elemanı ve 472 idari ve 33 sürekli işçi ile 18.500 öğrenciye hizmet vermektedir.

Kafkas Üniversitesinin fiziksel yapılanması, 1982’de Atatürk Üniversitesine bağlı olarak kurulan Kars Veteriner Fakültesi ve Kars Meslek Yüksek Okulu ile birlikte öğrenci yurdu, misafirhane gibi birimlerin de bulunduğu Sukapı yerleşkesinin 1992’de Üniversitemize devriyle başlamıştır.

Üniversitemizin kuruluş aşamasında Kars Veteriner Fakültesi, Kars MYO ve diğer birimlere ait 8.632 m² kapalı ve 35.740 m² açık alanı varken; bugün için yeni hizmet binalarının inşa edilmesiyle kapalı alan brüt 220.925 m²’ye; kamulaştırma ve tahsislerle birlikte açık alan toplamı ise 5.161.201 m²’ye ulaşmıştır. Üniversitemiz halen 5 farklı yerleşkede (Merkez Paşaçayırı, Sukapı, Dereiçi, Sarıkamış ve Kağızman) faaliyetini sürdürmektedir.

Üniversitemiz Merkez Paşaçayırı yerleşkesinde Rektörlük, Veteriner Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitüleri, Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu, Adalet Meslek Yüksekokulu, Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin hepsi ve Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi, Hayvan Sağlığı Araştırma ve Uygulama Merkezi Hastanesi, Eğitim Araştırma-Uygulama Çiftliği, Deney Hayvanları Barındırma Araştırma ve Uygulama Ünitesi, Et Süt Entegre pilot uygulama tesisi, Misafirhane ve Lojmanlar, KAKÜV ilköğretim okulu, anaokulu, kreş, merkez atölyeleri ve iki adet ısı merkezi, bir adet çok amaçlı kapalı spor salonu, 1 adet açık Spor Kompleksi, 1 adet kapalı yarı olimpik yüzme havuzu ile merkezi yemekhane ve kafeterya bulunmaktadır.

Dereiçi yerleşkesinde Devlet Konservatuvarı ile Güzel Sanatlar Fakültesi, Sukapı yerleşkesinde Susuz Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Kars Meslek Yüksekokulu ve Kazım Karabekir Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır.

Sarıkamış yerleşkesi Sarıkamış Turizm Fakültesi, Sarıkamış Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile Sarıkamış Meslek Yüksekokulu, çok amaçlı Spor Salonu, tam donanımlı Fitness Salonu, Jimnastik Aerobik Salonu, Laboratuar ve açık tenis kortu ile hizmet vermektedir. Kağızman yerleşkesinde ise Kağızman Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Kağızman Meslek Yüksekokulu ile açık spor alanları bulunmaktadır.

Misyonu, Vizyonu, Değerleri ve Hedefleri

Misyon

Kültürel ve evrensel değerlere bağlı, insan haklarına saygılı, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne inanan; bilim, teknoloji, kültür ve sanata ulusal ve uluslararası seviyede katkı yapabilecek; girişimci, üretken, sorgulayıcı, rekabetçi, sosyal, gelişime açık ve etik değerlere sahip vatansever bireyler yetiştirerek, bölgesel, ulusal ihtiyaçlar temelinde toplumun yaşam kalitesinin yükselmesi için çalışmaktır. Ayrıca, bir bölge üniversitesi olarak, yerel unsurları ulusal ve evrensel değerlerle buluşturmak ve özellikle de, Orta Asya ve Kafkasya Ülkeleri ile Ülkemiz arasında bilgi, enerji, insan kaynağı gibi konularda etkileşimi ve dolaşımı üstlenecek bir köprü olmaktır.

Vizyon

Türkiye’de ve dünyada eğitim-öğretim, araştırma-uygulama kalitesi ile önde gelen üniversiteler arasında yer alan, kurumsal kültürü ve kimliği güçlü, mensubu olmaktan övünç duyulan, üniversite, sanayi ve toplum düzeyinde bölgesel işbirliğini geliştirme konusunda öncü olan, ulusal ve uluslararası bilim ve teknoloji dünyası ile örgütsel bağları gelişmiş, ilimiz ve bölgemiz başta olmak üzere, ülkemizin sorunlarını çözmeye yönelik olarak, eğitim, araştırma, turizm ve hizmet üretiminde aktif rol alan, bilim, teknoloji, kültür ve sanat alanındaki çalışmalarıyla ülkemizin gelişimine katkıda bulunan bir dünya üniversitesi olmak.

• Temel Değerler

• Vatanseverlik

• Evrensel hukuka ve ulusal kanunlara bağlılık

• Öğrenci odaklılık

• Bilimselliği ve eleştirelliği dünya görüşü olarak benimsemek

• Etik değerleri benimsemek

• Renk, din, ırk, milliyet, cinsiyet ve düşünce farklılığı gözetmemek

• Katılımcılığı ve paylaşımcılığı benimsemek

• Toplumsal yararlılık

• Eşitlik

• Güvenilirlik

• Sorumluluk

• Akılcılık

Temel hedefler

Muasır medeniyet seviyesine ulaşmak için ülkemizin hedefleri doğrultusunda bilgi üretmek ve bu bilgiyi kullanacak yetkin insan kaynağı yetiştirmek.

Eğitim-Öğretim Hizmeti Sunan Birimleri

Kurumun eğitim-öğretim hizmeti sunan birimler (Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, Konservatuar, Meslek Yüksekokulu vb.) ve bu birimler altında yer alan programlar (çift anadal, yandal, ortak dereceler, programın türü ve eğitim dili vb.) hakkında özet bilgilere bu bölüm altında yer verilmeli, ek bilgi ve veriler ise raporun ekinde sunulmalıdır.

FAKÜLTELER

1. Eğitim Fakültesi

2. Fen-Edebiyat Fakültesi

3. Tıp Fakültesi

4. Sağlık Bilimleri Fakültesi

5. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi

6. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

7. İlahiyat Fakültesi

8. Veteriner Fakültesi

9. Sarıkamış Turizm Fakültesi

10. Diş Hekimliği Fakültesi

11. Güzel Sanatlar Fakültesi

KONSERVATUAR

1- Devlet Konservatuarı

YÜKSEKOKULLAR

1- Sarıkamış Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

2- Yabancı Diller Yüksekokulu

3- Kağızman Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu

MESLEKYÜKSEKOKULLARI

1- Kars Meslek Yüksekokulu

2- Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

3- Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

4- Kağızman Meslek Yüksekokulu

5- Sarıkamış Meslek Yüksekokulu

6- Susuz Meslek Yüksekokulu

7- Kazım Karabekir Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

8- Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu

9- Adalet Meslek Yüksekokulu

BÖLÜMLER

- Enformatik Bölümü (Rektörlüğe Bağlı)

ENSTİTÜLER

1- Sağlık Bilimleri Enstitüsü

2- Sosyal Bilimler Enstitüsü

3- Fen Bilimleri Enstitüsü

Araştırma Faaliyetinin Yürütüldüğü Birimleri

Üniversitemiz bünyesinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yürütüldüğü ana birim Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü ve AR-GE ve İnnovasyon Koordinatörlüğüdür. Bu birimler her türlü faaliyeti koordine etmektedirler.

Üniversitemiz bünyesinde farklı birimlerde olmak üzere toplamda 35 adet araştırma laboratuvarı mevcuttur. 1 adet merkezi araştırma laboratuvarı, 1 adet hayvancılık araştırma ve uygulama merkezi laboratuvarı ve 32 adet farklı akademik birimlerde genel araştırma amaçlı laboratuvar hizmet vermektedir.

Üniversitemiz bünyesinde kuruluşundan bu yana aşağıda listelenen uygulama ve araştırma merkezlerinde çeşitli araştırma faaliyetleri yürütülmektedir.

Ehlibeyt Uygulama ve Araştırma Merkezi

Ebu'l Hasan Harakanî Uygulama ve Araştırma Merkezi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi

Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi

Hayvancılık Araştırma ve Uygulama Merkezi

Kafkasya ve Orta Asya Araştırma Merkezi

Stratejik Araştırma Merkezi

Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi (Hastane Başhekimliği)

Engelli Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi

Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi

Kuş Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi

Deney Hayvanları Uygulama ve Araştırma Merkezi

Arıcılığı Geliştirme Araştırma ve Uygulama Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Yaban Hayatı Koruma, Kurtarma, Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi

Zoonotik Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi

İyileştirmeye Yönelik Çalışmalar

Kurum, daha önce dış değerlendirme sürecinden geçmemiştir.

B. Kalite Güvencesi Sistemi

Bu süreçlerden; KAÜ’de Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Süreci kapsamında, Yükseköğretim Kurumları Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Yönetmeliği’nin ilgili maddelerine ve Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmeliğine göre Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Kurulu (ADEK) oluşturulmuştur. Bu kurul üniversitenin akademik değerlendirme ve kalite geliştirme çalışmalarından sorumlu bir birim olarak faaliyetlerini sürdürmüş ve 23.07.2015 tarihli ve 29423 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kalite Güvence Yönetmeliğiyle yürürlükten kaldırılarak görevlerini Kurum İç Değerlendirme Raporu'nu (KİDR) hazırlamakla görevli KAÜ Kalite Komisyonu’na devretmiştir.

Kalite güvence süreçlerinden bir diğeri de Stratejik Planlama Süreci’dir. Stratejik planlama süreci kurumun; misyon ve vizyonu, temel değerleri ve politikaları, iç ve dış değerlendirilmesi, kısa, orta ve uzun dönemler için strateji ve amaçlarının belirlenmesi, stratejileri hayata geçirebilmek için kurum ve birimlerinin hedef ve performans göstergelerinin belirlenmesi, birimlerin faaliyet ve programlarının oluşturulması, kaynak planlaması, hedef, faaliyet ve projelerin bütçelenmesi ve bütün bunların dokümantasyonlarının yapılması çalışmalarını kapsar. Stratejik planlama kapsamında KAÜ, her yıl bir sonraki takvim yılı başına kadar kendi yıllık iç ve dış değerlendirme raporlarını ve kurum içi gözden geçirme sonuçlarını hazırlar. Bir sonraki takvim yılı için ise 5 yıllık stratejik plana bağlı olarak performans programını, iyileştirme eylem planlarını oluşturur ve yürütür.

KAÜ’de yapılan değerlendirmeler sonucunda hazırlanan faaliyet raporları, stratejik plan, denetim raporları, performans değerlendirme raporu, memnuniyet anket raporları dikkate alınarak akademik ve idari birimler izlemeye tabi tutulmaktadır.

Faaliyet Raporu, kamu idareleri için bir mali yılın faaliyet sonuçlarını gösterecek şekilde, önceden belirledikleri performans göstergeleri doğrultusunda gerçekleştirdikleri faaliyet ve projeleri ölçmek ve performans değerlendirmesini yapmak üzere hazırlanmaktadır. Bu raporlar mali saydamlık ve hesap verme sorumluluğunun hayata geçirilmesini ve ilgili taraflar ile kamuoyunun bilgi sahibi olmasını sağlayacak önemli bir kamu mali yönetim aracıdır. KAÜ’de stratejik planı çerçevesinde 2015 yılı faaliyet raporu hazırlanmış ve tüm paydaşlara sunulmuştur.

İç Kontrol Standartları Uyum Eylem Planı, kamu yönetiminde yönetim sorumluluğuna dayalı yerinden yönetim, kurumsal yönetişim, katılımcılık, risk yönetimi, stratejik yönetim, saydamlık ve hesap verebilirlik gibi ilkelere dayalı Yeni Kamu Yönetimi (YKY) anlayışına geçilmiştir. YKY anlayışının kamu yönetimine getirdiği uygulamalardan biri de iç kontroldür. Bu amaçla, kamu mali yönetimi ve kontrol sistemini uluslararası uygulamalara ve AB'ye uyumlu olarak yeniden yapılandırmak üzere, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hazırlanarak 2003 yılı sonunda çıkarılmış ve 2006 yılında yürürlüğe girmiştir. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile iç kontrol sisteminin kurulması kamu idareleri için zorunlu hale getirilmiştir.

Bu kapsamda 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunun 55, 56, 57. maddeleri ve Maliye Bakanlığı’nın İç Kontrol ve Ön Mali Kontrole İlişkin Usul ve Esaslar Yönetmeliği, Kamu İç Kontrol Standartları Uyum Eylem Planı Rehberi doğrultusunda hazırlanan KAÜ İç Kontrol Standartları Uyum Eylem Planı, Rektörlük oluru ile onaylanmıştır.

2- Kurumun yükseköğretimin hızlı değişen gündemi kapsamında rekabet avantajını koruyabilmek üzere yapmış olduğu iyileştirmeler:

Kurum eğitim-öğretim faaliyetleri kapsamında bölümler bazında farklı alanlarda seçmeli derslerin açılması uygulamasını kolaylaştırarak öğrencilerin kendilerini istedikleri alanda uzmanlaştırmalarını sağlayacak müfredat programları hazırlayarak, Bologna süreci ile ve KAÜ’nün misyon, vizyon ve hedefleri ile iç ve dış paydaşların görüşleri de (çalıştay, atölye ve laboratuvar çalışmaları) dikkate alınarak ders müfredatlarında her yıl güncelleme yapılarak, mezun öğrencilerin istihdamları ile ilgili olarak paydaşlarla görüşmeler gerçekleştirilerek, yurtiçi ve yurtdışı üniversitelerle imzalanan protokollerle eğitim öğretimin yaygınlığı ve zenginliği bütün personelin kullanımına sunularak, uygulamalı derslere ve endüstriyel eğitime dayalı staj uygulamalarına ağırlık verilerek, teknik gezilerle öğrencilerin alanlarında yerinde görerek, uygulayarak tecrübe sahibi olmaları sağlanarak, kütüphanelerinde bulunan yaklaşık 80.000 basılı kitap, 30 veri tabanı ile öğrenci ve öğretim elemanlarının bilimsel çalışmalarına destek olunarak ve farklı alanlarda üniversite bünyesinde periyodik olarak çıkan bilimsel dergilerle bilimsel üretimin teşvik edilmesi ve paylaşılması sağlanarak kalite güvencesi sağlanmaya çalışılmaktadır.

Kurum öğretim elemanı ve öğrenci faaliyetleri kapsamında nitelikli ve alanında başarılı öğretim elemanlarının istihdam edilmesinde yükseköğretim kanununun ilgili maddelerini uygulayarak, Erasmus, Mevlana ve Farabi programları ile öğrenci, öğretim elemanı değişimi ile üniversitenin yurt içi ve yurt dışı öğrenci ve öğretim elemanı hareketliliği daha etkin hale getirilerek kalite güvencesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Rekabet edebilirliğin artması için ilgili paydaşların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde güncel alanlara yönelik yeni ön lisans, lisans ve lisansüstü programlar (Lisansüstü- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Dış Ticaret ve Kambiyo Uzaktan Eğitim Tezsiz Yüksek Lisans Programı, MYO-Çağrı Hizmetleri-Takı Tasarım-İşçi Sağlığı ve Güvenliği, Maden Teknolojisi gibi) açılarak da kurum kalite güvencesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Bunun yanında örneğin, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Tekstil Mühendisliği 2012-2013 Eğitim Öğretim yılı itibarıyla 4 yıllık ders müfredatında kapsamlı değişiklik yaparak “intörn mühendislik” eğitimini hayata geçirmiş ve böylece öğrencilerin, alanlarındaki sektörde uygulamalı eğitim imkanı almaları sağlanmıştır. Lisans ve lisansüstü öğrencilerin tezlerini destekleyen BAP ve TÜBİTAK gibi teşvik sistemleri dikkate alınmaktadır. Kurumun araştırma-geliştirme faaliyetleri kapsamında BAP vb. araştırmayı destekleyen sistemlerle, akademik çalışmalar daha planlı ve amacına yönelik olarak teşvik edilmektedir. BAP yönergesi güncellenerek yapılan bilimsel çalışmaların öncelikle TÜBİTAK'a başvurma koşulu getirilmiş, böylelikle bilimsel çalışmaların daha üretken sonuçlar vermesinin yolu açılmıştır. Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında ÜSKİM, Teknokent, Araştırma Merkezleri ile iç ve dış paydaşların ihtiyaçlarını daha kaliteli ve etkin bir şekilde karşılayacak mekanizmalar aktif tutulmaktadır. Bu bağlamda KSÜ Teknokent Yönetici A.Ş’de San-Tez, Teknogirişim, TÜBİTAK, KOSGEB projeleri de dahil olmak üzere bugüne kadar toplam 25 adet proje tamamlanmış olup, bölgedeki firmaların 6’sı faydalı model başvurusu ve 6’sı uluslararası olmak üzere toplam 8 adet patent başvurusu söz konusudur.

Kurumun yönetim uygulamaları kapsamında katılımcı ve paylaşımcı yönetim anlayışı ile çalışanların motivasyonlarının artırılması ve performanslarını yükseltmek amaçlanmakta, otomasyon sistemleri, yönetmelik ve yönerge çalışmalarıyla daha yalın yönetim uygulamaları ile kalite güvencesi sağlanmaya çalışılmaktadır. Kurumun hayat boyu öğrenme faaliyetleri kapsamında Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) aracılığı ile açılan kurslarla iç ve dış paydaşların hayat boyu öğrenmelerine yardımcı olunmaktadır. Kurumun sosyal ve kültürel faaliyetleri kapsamında bilimsel, sosyal ve kültürel faaliyetlerle öğrenci, akademik ve idari personelin her alanda kendilerini geliştirebilecekleri ortamlar oluşturulmakta ve faaliyetlerini aktif bir şekilde sürdüren 40 öğrenci topluluğu ile öğrencilerin sağlık, sosyal, bilimsel ve kültürel gelişimleri konusunda destek olunmaktadır. Giyim Bankası projesi ile yaklaşık 2000 öğrenciye yazlık ve kışlık kıyafet desteği sağlanmaktadır. Kongre ve kültür merkezi, yarı olimpik yüzme havuzu, alışveriş merkezi gibi kısa ve orta vadede hayata geçecek projeler ile öğrenci, öğretim üyesi ve diğer paydaşlara yönelik daha fonksiyonel bir kampüs ile kalite güvencesi sağlanması hedeflenmektedir.

Kurumun bilgi teknolojilerinden etkin yararlanmayı sağlayacak altyapıyı kurma kapsamında öğrenci otomasyon sistemi yenilenerek, birimler arası iletişim ve koordinasyonu daha yalın ve etkin hale getirmede kullanılacak olan elektronik belge yönetim sistemi için çalışmalar başlatılmıştır.

3- Kurumun ve birimlerinin kurumsal dış değerlendirme kapsamında geçmişte gerçekleştirilen ve halen yürütülen çalışmaları bulunmamaktadır.

4- Kurumun ve birimlerinin program akreditasyonu kapsamında Tıp Fakültesi'nde program akreditasyonu için hazırlıklar başlatılmış ve bu kapsamda Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu'nun (UTEAK) öngördüğü kriterler değerlendirmeye alınmıştır.

5- Kurumun ve birimlerinin laboratuvar akreditasyonu kapsamında KSÜ Sanayi, Kamu İşbirliği Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSKİM)’de Deney Laboratuvarı için 18.10.2012 tarihinde başlayan TÜRKAK Akreditasyon süreci bulunmakta olup, söz konusu akreditasyon 24.05.2016 tarihi itibarıyla revizyona tabi tutulmuştur. Aynı zamanda ÜSKİM Merkez Tekstil Laboratuvarı TÜRKAK tarafından 2 parametreden akredite edilmiş olup, kapsam genişletme çalışmaları devam etmektedir. Bunun yanında ÜSKİM Laboratuvarı 24.04.2013 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “Su ve Atık Su” kapsamında Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlik Belgesi almış olup, TÜRKAK tarafından 12 parametreden akredite edilmiştir. Halen devam eden Çevre Analizlerinden Emisyon alanında 12 parametre, Su ve Atık Su alanında ise 16 parametreden akredite çalışmaları devam etmektedir. Aynı zamanda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ÜSKİM’e 05.03.2012 tarihinde Toprak Su ve Bitki Analiz Laboratuvarları yetkilendirme belgesi vermiştir. Diğer taraftan Tıp Fakültesi’nde de Laboratuvar akreditasyonu kapsamında birden fazla multidisiplin laboratuvarları iyileştirme aşamasında olup, her yıl yeni deney setleri ile zenginleştirilmektedir.

Karacasu Yerleşkesinde " 3D Modelleme Merkezi Kurulması" için protokol imzalanmıştır. 3D Modelleme Merkezinde öncelikli olarak kuyumculuk sektörünün ihtiyacı olan tasarımlar yapılacak ve prototipleri üretilecektir. Sonra metal mutfak eşyasının talepleri karşılanacaktır.

6- Kurumun ve birimlerinin sistem standartları yönetimi (ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO 50001 vb.) çalışmaları kapsamında geçmişte gerçekleştirilen ve halen yürütülen çalışmaları bulunmamaktadır.

7- Kurumun ve birimlerinin ödül süreçleri (EFQM,…) kapsamında ÜSKİM’de performansa dayalı ödüllendirme sistemi ile ilgili çalışmalar başlatılmış olup, bu süreçte pilot araştırma merkezleri belirlenerek örnek modelleri çerçevesinde bir taslak hazırlanmıştır. EFQM Mükemmellik Modeli çerçevesinde incelemeler yapılmış ve sisteme entegrasyon çalışmaları ise devam etmektedir. İşleyişi daha da iyileştirmek amacıyla yeni bir yönetim sistemi organize edilmiş ve iki ana koordinatörlük birimi kurularak birimler bunların altında tanımlanmış ve sorunlara hızlı çözüm imkânı sağlanmıştır.

8- Kurumun dış değerlendirme sonuçlarına göre süreçlerini nasıl iyileştirdiği; bu iyileştirme faaliyetlerinin etkilerinin kurumun işleyiş ve iş yapış yöntemlerine nasıl yansıdığı konusunda kurum, dış değerlendirme sürecine henüz tabi olmadığından bu konuda bir çalışma mevcut değildir.

9- Kurum misyon, vizyon, stratejik hedefleri ve performans göstergeleri 5 yılda bir hazırlanan KSÜ Stratejik Plan (2013-2017) çalışması ile ortaya konulmuştur. Bu bağlamda “Neredeyiz?”, "Nereye ulaşmak istiyoruz?”, “Ulaşmak istediğimiz yere nasıl ulaşabiliriz?” sorularının yanıtlarını bulabilmek için KSÜ bünyesinde yer alan tüm birimler düzeyinde komisyonlar aracılığı ile elde edilen birincil ve ikincil veriler kurum hiyerarşisi göz önünde bulundurularak misyon, vizyon ve ilkeler tanımlanmıştır. Elde edilen veriler üst yönetimle paylaşılarak üst yönetimin KSÜ'nün misyon, vizyon ve ilkelerini tanımlaması talep edilmiştir. Bunun yanında kurum stratejik amaç ve hedefleri yine Stratejik Plan çalışması kapsamında belirlenmiştir. Bu bağlamda KSÜ üst yönetimi ve Stratejik Plan ekibi, paydaşlardan aldıkları görüşleri de değerlendirerek 7 adet stratejik amaç belirlemiş ve bu stratejik amaçların uygunluğu toplantılar yapılarak değerlendirilmiş ve amaçlar nihai haline ulaştırılmıştır. Daha sonra belirlenen stratejik amaçlara nasıl ulaşılacağını kararlaştırmak üzere temel paydaşlarla görüşülerek onların hem sözlü görüşleri hem de formlar aracılığıyla yazılı önerileri alınmış ve bu görüş ve önerilerin analizi sonucunda hedef ve faaliyetler ortaya çıkartılmıştır. Bu çalışma ile kurumun 7 adet stratejik amacının altında 41 adet hedef ortaya konulmuştur. Kurumun performans göstergeleri ise, değerlendirmenin yapıldığı yılın bir önceki "takvim yılı" verileri göz önüne alınarak belirlenmiştir. Kurum izleme faaliyetlerini performans değerlendirme raporu, faaliyet raporları, denetim raporu ve iç kontrol sistemi aracılığı ile yaparken, yapılması gereken iyileştirmeler de kurumun yetkili birimleri (rektörlük, fakültelerde dekanlıklar, yüksekokullarda müdürlükler vb.) tarafından yapılmaktadır.

10- Kurumun kurumsal performansının ölçülmesi, değerlendirilmesi ve sürekli iyileştirmesi için izlediği stratejiler:

Özellikle akademik personelin yapmış olduğu çalışmalar, projeler, yayınlar ile öğrencilerin derslerindeki başarıları ve mezun olan öğrencilerin, sektörde belirli bir konuma gelmeleri ve mesleki ve akademik sınavlarda elde ettikleri başarılar, üniversitenin kalite performansı açısından değerlendirilebilir bir ölçü sunmaktadır. Bunun yanında bölümlerin taban ve tavan puanları, bölümlere yerleşme oranları, yatay ve dikey geçiş yapan öğrenci sayıları ve mezun sayıları da kalite performansı açısından önemli kriterler olarak dikkate alınmakta ve buna yönelik ilgili birimlerle mevcut durumu iyileştirme toplantıları yapılmaktadır. Özellikle Türkiye’de her yıl yayınlanan “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi” sonuçları ile kurumun Ar-Ge merkez sayısı ve personel sayısı, teknoloji transfer ofisi ve teknokent vb. gibi alanlardaki gelişmesi takip edilerek geleceğe yönelik kalite iyileştirme stratejileri üretilmeye çalışılmaktadır. Kurumsal performansın arttırılması için ise akademik personelin bilimsel çalışmalarının desteklenmesi, eğitim ve öğretim müfredatlarının sektör şartlarına uygun hale getirilmesi, hem akademik hem de idari personelin çalışma ortamlarının insan sağlığına ve ergonomik koşullara uygun hale getirilmesi ve motivasyonlarını arttırıcı sosyal, kültürel çalışmaları ve sanat aktivitelerini destekleyerek kurumsal aidiyet ve sorumluluk bilincinin oluşturulması sağlanmaktadır. Özellikle kamu ve özel sektör temsilcileriyle ortaklaşa düzenlenen kariyer programları, paneller, konferanslar vb. etkinlikler de kurumsal performansın iyileştirilmesinde büyük rol oynamaktadırlar.

11- Kurumun kalite komisyon üyeleri, 04.05.2016 tarihinde KSÜ Senatosu tarafından onaylanarak belirlenmiş ve üyelerin isimleri üniversitenin web sayfasında kamuoyu ile paylaşılmıştır. Komisyon üyeleri; Rektör; fakülte, enstitü, yüksekokul, meslek yüksekokullarını temsilen birden fazla olmamak ve farklı bilim alanlarından olmak üzere öğretim elemanları ile üniversite genel sekreteri, strateji geliştirme daire başkanı ve öğrenci temsilcisinden oluşturulmuştur.

12- Kurumun kalite komisyonunun kalite güvencesi sisteminin kurulması ve işletilmesi kapsamındaki yetki, görev ve sorumlulukları:

a) Kurumun stratejik planı ve hedefleri doğrultusunda, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri ile idarî hizmetlerinin değerlendirilmesi ve kalitesinin geliştirilmesi ile ilgili kurumun iç ve dış kalite güvence sistemini kurmak, kurumsal göstergeleri tespit etmek ve bu kapsamda yapılacak çalışmaları Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda yürütmek ve bu çalışmaları KSÜ Senatosu onayına sunmak,

b) İç değerlendirme çalışmalarını yürütmek ve kurumsal değerlendirme ve kalite geliştirme çalışmalarının sonuçlarını içeren yıllık kurumsal değerlendirme raporunu hazırlamak ve senatoya, senato bulunmayan kurumlarda yönetim kuruluna sunmak, onaylanan yıllık kurumsal değerlendirme raporunu kurumun internet ortamında ana sayfasında ulaşılacak şekilde kamuoyu ile paylaşmak,

c) Dış değerlendirme sürecinde gerekli hazırlıkları yapmak, Yükseköğretim Kalite Kurulu ile dış değerlendirici kurumlara her türlü desteği vermek.

• “Kurum misyon ve hedeflerine ulaştığına nasıl emin oluyor?” sorusunun cevabını verebilmek üzere, kurumun kalite güvencesi süreçleri ve iç değerlendirme süreçleri kapsamındaki ölçme ve izleme sistemi,

• “Kurum geleceğe yönelik süreçlerini nasıl iyileştirmeyi planlıyor?” sorusu kapsamında ise yükseköğretimin hızlı değişen gündemi kapsamında kurumun rekabet avantajını koruyabilmek üzere ne tür iyileştirmeler yaptığı,

• Kurumsal dış değerlendirme, program akreditasyonu, laboratuvar akreditasyonu ve sistem standartları yönetimi (ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO50001 vb.) çalışmaları, ödül süreçleri (EFQM, …) kapsamında kurumda geçmişte gerçekleştirilen ve halen yürütülen çalışmalar varsa bu süreçlerin nasıl kurgulandığı ve yönetildiği,

• Kurumun, dış değerlendirme sonuçlarına göre süreçlerini nasıl iyileştirdiği; bu iyileştirme faaliyetlerinin etkilerinin kurumun işleyiş ve iş yapış yöntemlerine nasıl yansıdığı anlatılmalıdır.

Aşağıda listelenen sorular, kurumun kalite güvence sisteminin ne kadar etkin şekilde yürütüldüğü ve performansına ilişkin değerlendirmenin yapılabilmesine olanak sağlamak üzere yol gösterici olması amacıyla verilmiştir.

• Kurum, misyon, vizyon, stratejik hedefleri ve performans göstergelerini nasıl belirlemekte, izlemekte ve iyileştirmektedir?

• Kurum, kurumsal performansının ölçülmesi, değerlendirilmesi ve sürekli iyileştirilmesi için nasıl bir strateji izlemektedir?

• Kurumun Kalite Komisyonu üyeleri nasıl belirlenmiştir ve kimlerden oluşmaktadır?

• Kurumun Kalite Komisyonunun kalite güvencesi sisteminin kurulması ve işletilmesi kapsamındaki yetki, görev ve sorumlulukları nedir? Komisyon, kalite güvencesi sürecini nasıl işletmektedir?

• İç paydaşlar (akademik ve idari çalışanlar, öğrenciler) ve dış paydaşların (işverenler, mezunlar, meslek örgütleri, araştırma sponsorları, öğrenci yakınları vb.) kalite güvencesi sistemine katılımı ve katkı vermeleri nasıl sağlanmaktadır?

C. Eğitim ve Öğretim

Kurumun eğitim-öğretim sürecinin değerlendirmesinin yapılması beklenmektedir. Eğitim-öğretim, kurumun sürekli gelişim odağı ile hedeflerinin ve bu hedeflerin kimler tarafından gerçekleştirileceğinin belirlendiği, eğitim-öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği, hedeflerin nitelik ve nicelik olarak izlenerek değerlendirildiği ve ulaşılan sonuçların kontrol edilerek ihtiyaç duyulan iyileştirmelerin yapıldığı bir süreç olarak ele alınmalıdır. Aşağıda farklı başlıklar altında listelenen sorular, kurumda eğitim-öğretim altyapısının yeterliliği, eğitim-öğretim stratejisinin ve hedeflerinin tutarlılığı, sürecinin ne kadar etkin şekilde yürütüldüğü ve performansına ilişkin değerlendirmenin yapılabilmesine olanak sağlamak üzere yol gösterici olması amacıyla verilmiştir.

Programların Tasarımı ve Onayı

 Programların eğitim amaçlarının belirlenmesinde ve müfredatın (eğitim programının) tasarımında iç ve dış paydaş katkıları nasıl ve ne seviyede gerçekleşmektedir?

 Programların yeterlilikleri (mezun bilgi, beceri ve yetkinlikleri ) nasıl belirlenmektedir?

 Programların yeterlilikleri belirlenirken Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesiyle (TYYÇ) uyumu göz önünde bulundurulmakta mıdır?

- Evet

 Programların yeterlilikleriyle ders öğrenme çıktıları arasında ilişkilendirme yapılmakta mıdır?

- Evet yapılmaktadır

 Kurumda programların onaylanma süreci nasıl gerçekleştirilmektedir?

 Programların eğitim amaçları ve kazanımları kamuoyuna açık bir şekilde ilan edilmekte midir?

- Evet

Öğrenci Merkezli Öğrenme, Öğretme ve Değerlendirme

 Programlarda yer alan derslerin öğrenci iş yüküne dayalı kredi değerleri (AKTS) belirlenmekte midir?

- Evet

 Öğrencilerin yurt içi ve/veya yurt dışındaki işyeri ortamlarında gerçekleştirebilecekleri uygulama ve stajların iş yükleri belirlenmekte (AKTS kredisi) ve programın toplam iş yüküne dâhil edilmekte midir? - Evet

 Programların yürütülmesinde öğrencilerin aktif rol almaları nasıl teşvik edilmektedir?

- Evet

 Başarı ölçme ve değerlendirme yöntemi (BÖDY) hedeflenen ders öğrenme çıktılarına ulaşıldığını ölçebilecek şekilde tasarlanmakta mıdır?

 Doğru, adil ve tutarlı şekilde değerlendirmeyi güvence altına almak için nasıl bir yöntem (sınavların/notlandırmanın/derslerin tamamlanmasının/mezuniyet koşullarının önceden belirlenmiş ve ilan edilmiş kriterlere dayanması, vb.) izlenmektedir?

- Evet

 Öğrencinin devamını veya sınava girmesini engelleyen haklı ve geçerli nedenlerin oluşması durumunu kapsayan açık düzenlemeler var mıdır?

- Vardır

 Özel yaklaşım gerektiren öğrenciler (engelli veya uluslararası öğrenciler gibi) için

düzenlemeler var mıdır? - Vardır

Öğrencinin Kabulü ve Gelişimi, Tanınma ve Sertifikalandırma

 Öğrencinin kabulü ile ilgili tüm süreçlerde açık ve tutarlı kriterler uygulanmakta mıdır?  Yeni öğrencilerin kuruma/programa uyumlarının sağlanması için nasıl bir yöntem izlenmektedir?

- Yönetmelik Yönerge ve Tanıtım kitapçıklarıyla uyum yöntemleri uygulanmaktadır. İlaveten oryantasyon çalışmaları ile uyum süreci hızlanmaktadır.

 Başarılı öğrencinin kuruma/programa kazandırılması ve/veya öğrencinin programdaki akademik başarısı nasıl teşvik edilmekte ve/veya ödüllendirmektedir?

- Sertifika eğitim semineri ve onur başarı belgeleriyle ödüllendirilme yapılmaktadır.

 Öğrencilere yönelik akademik danışmanlık hizmetleri ne kadar etkin şekilde sunulmakta ve akademik gelişimleri nasıl izlenmektedir?

- Bölüm danışmanlarımız her akademik yılda mevcut olup, öğrencilerimize ders kayıtlanmaları ve diğer işlemleri ile ilgili konularda mail ve iletişim yollarıyla destek sağlamaktadır.

 Öğrenci hareketliliğini teşvik etmek üzere ders ve kredi tanınması, diploma denkliği gibi konularda gerekli düzenlemeler bulunmakta mıdır?

- Evet

Eğitim-Öğretim Kadrosu

Üniversitemizde her bölümde YÖK’ün belirlemiş olduğu kriterleri sağlayacak sayıda ve nitelikte öğretim elemanı bulunmaktadır.

Kafkas Üniversitesi Eğitim-Öğretim Kadrosu :

Öğretim Üyesi  Öğr. Görevlisi Okutman Araştırma Görevlisi Toplam Akademik Personel

383                       124                37                    306                      850

Akademik Personelin Unvana Göre Dağılımı:

Profesör Doçent Yardımcı Doçent Öğretim Görevlisi Okutman Araştırma Görevlisi Toplam

65             45              273                    124               37                      306             850

Akademik Personel alımlarında bölümlerden gelen talepler dekanlık tarafından değerlendirilerek, üniversite yönetimine bildirilir. İhtiyaçlar doğrultusunda ilan sürecinden sonra üniversitenin yetkili kurullarında değerlendirmeler yapılarak 2547 Sayılı yasanın ilgili maddeleri uyarınca atama gerçekleştirilir.

 Kuruma dışarıdan ders vermek üzere öğretim elemanı seçimi ve davet edilme usulleri nasıl gerçekleştirilmektedir?

 Kurumdaki ders görevlendirmelerinde eğitim-öğretim kadrosunun yetkinlikleri (çalışma alanı/akademik uzmanlık alanı vb.) ile ders içeriklerinin örtüşmesi nasıl güvence altına alınmaktadır?

 Eğitim-öğretim kadrosunun mesleki gelişimlerini sürdürmek ve öğretim becerilerini iyileştirmek için ne gibi olanaklar sunulmaktadır?

 Eğitim-öğretim kadrosunun eğitsel performanslarının izlenmesi ve ödüllendirilmesine yönelik mekanizmalar mevcut mudur?

 Kurum, eğitim bileşeni kapsamındaki hedeflere ulaşmayı sağlayacak eğitim-öğretim kadrosunun, nicelik ve nitelik olarak sürdürülebilirliğini nasıl güvence altına almaktadır?

Öğrenme Kaynakları, Erişilebilirlik ve Destekler

 Kurum, eğitim-öğretimin etkinliğini arttıracak öğrenme ortamlarını (derslik, bilgisayar laboratuvarı, kütüphane, toplantı salonu, programın özelliğine göre atölye, klinik, laboratuvar, tarım alanları, müze, sergi alanı, bireysel çalışma alanı, vb.) yeterli ve uygun donanıma sahip olacak şekilde sağlamakta mıdır?

- Evet

 Eğitimde yeni teknolojilerin kullanımını teşvik etmekte midir? Kurumda ne tür teknolojiler kullanılmaktadır?

- Teşvik edilmektedir. Laboratuvar, kütüphane (elektronik kitap desteği) ve bilgisayarlar ile yeni kaynakları eğitime sunulmaktadır.

 Öğrencilerin mesleki gelişim ve kariyer planlamasına yönelik ne tür destekler sağlanmaktadır?

- Eğitim seminerleri ile birlikte mesleki staj uygulaması öğrencilerimize kariyer seçiminde destek sağlamaktadır.

 Öğrencilerin staj ve işyeri eğitimi gibi kurum dışı deneyim edinmelerini gerektiren programlar için kurum dışı destek bileşenleri nasıl sağlanmaktadır?

- Kurum dışı staj uygulamaları ile destek bileşenleri sağlanmaktadır.

 Öğrencilere psikolojik rehberlik, sağlık hizmeti vb. destek hizmetleri sunulmakta mıdır?

- Evet, öğretim elemanı danışmanlık hizmetleri mevcuttur.

 Öğrencilerin kullanımına yönelik tesis ve altyapılar (yemekhane, yurt, spor alanları, teknoloji donanımlı çalışma alanları vs.) mevcut mudur?

- Evet

 Öğrenci gelişimine yönelik sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler ne ölçüde desteklenmektedir?

- Olimpik havuz, tenis sahaları, stadyum, basketbol sahaları ile ayrıca üniversitelerarası organizasyonlarla faaliyetler desteklenmektedir.

 Kurum, özel yaklaşım gerektiren öğrencilere (engelli veya uluslararası öğrenciler gibi) yeterli ve kolay ulaşılır öğrenme imkânları ile öğrenci desteğini nasıl sağlamaktadır?

- Üniversitemiz Senatosunun kabulünde Engelli Öğrenci Yönergesi ile öğrencilerimize destek olunmakta ilaveten Uluslararası Öğrenci Yönergemizle Yabancı Uyruklu öğrencilerimize gerekli kolaylıklar sağlanmaktadır.

 Sunulan hizmetlerin/desteklerin kalitesi, etkinliği ve yeterliliği nasıl güvence altına alınmaktadır?

- Üniversitemiz Yönetimi tarafından yapılan anketlerle verimlilik raporu sonuçlarıyla güvence sağlanmaktadır.

Programların Sürekli İzlenmesi ve Güncellenmesi

 İç paydaşların (öğrenciler ve çalışanlar) ile dış paydaşların (işveren, iş dünyası ve meslek örgütü temsilcileri, mezunlar, vb.) sürece katılımı sağlanarak programın gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi nasıl yapılmaktadır?

- Sistemimiz tarafından sağlanan mezun öğrencilerimizi platformunda Üniversitemizde okuyan öğrencilerimizle mezunlarımız iletişim halindedir.

 Gözden geçirme faaliyetleri ne sıklıkta, nasıl ve kimler tarafından yapılmaktadır? Katkı veren paydaşlar nasıl belirlenmektedir? Bu paydaşlar karar verme sürecinin hangi aşamalarına katılabilmektedir?

 Değerlendirme sonuçları, programın güncellenmesi ve sürekli iyileştirilmesi için nasıl kullanılmaktadır?

 Programların eğitim amaçlarına ilişkin hedeflerine ulaştığını; öğrencilerin ve toplumun ihtiyaçlarına cevap verdiğini nasıl izlemekte ve ölçmektedir?

- Mezunlarımızdan elde edilen bilgilerle topluma nasıl kazanıldıklarını ve ne ölçüde topluma fayda sağladıkları anketlerle test edilebilmektedir.

 Programların eğitim amaçları ve öğrenme çıktılarına ilişkin taahhütleri nasıl güvence altına alınmaktadır?

Ç. Araştırma ve Geliştirme

Kurumun araştırma sürecinin değerlendirmesinin yapılması beklenmektedir. Araştırma süreci kurumun sürekli gelişim odağı ile hedeflerinin ve bu hedeflerin kimler tarafından gerçekleştirileceğinin belirlendiği, araştırma faaliyetlerinin gerçekleştirildiği, hedeflerin nitelik ve nicelik olarak izlenerek değerlendirildiği ve ulaşılan sonuçların kontrol edilerek ihtiyaç duyulan iyileştirmelerin yapıldığı bir süreç olarak ele alınmalıdır. Aşağıda farklı başlıklar altında listelenen sorular, kurumda araştırma sürecinin yönetildiği mekanizmaların etkinliğine, sürecin girdi ve çıktıları ile değerlendirilerek araştırma sürecinin bir bütün olarak değerlendirmesinin yapılabilmesine olanak sağlamak üzere yol gösterici olması amacıyla verilmiştir.

Araştırma Stratejisi ve Hedefleri

 Kurumun araştırma stratejisi, hedefleri ve bu hedeflerin kimler tarafından gerçekleştirileceği belirlenmiş midir?

 Kurumun araştırma stratejisi ve hedefleri nelerdir? Bu hedefler nasıl belirlenmekte ve hangi sıklıkta gözden geçirilmektedir?

 Kurumun araştırma stratejisi bütünsel ve çok boyutlu olarak mı ya da tek bir araştırma alanına yönelik olarak mı ele alınmıştır? Kurumun temel araştırma ve uygulamalı araştırmaya bakışı nasıldır?

 Kurum, araştırmada öncelikli alanları ile ilgili araştırma faaliyetlerinde bulunmakta mıdır?

a. Araştırmada öncelikli alanlarında UYGAR merkezleri var mı? Varsa bu merkezlerin hedefleri belirlenmiş, çıktıları izlenmekte ve değerlendirilmekte midir?

b. Araştırmada öncelikli alanları ile ilgili, iç ve dış paydaşların önerileri doğrultusunda, bilimsel ve/veya sektörel toplantılar düzenlemekte midir?

 Kurumun araştırma faaliyetleri ve diğer akademik faaliyetleri (eğitim-öğretim, topluma hizmet) arasında nasıl bir etkileşim bulunmaktadır? Buna yönelik bir stratejisi var mıdır?

 Kurum, araştırma stratejisinin bir parçası olarak kurumlar arası araştırma faaliyetlerini desteklemekte midir? Bu tür araştırmalara uygun platformlar geliştirmekte midir? Ve bu tür araştırmaların çıktılarını nasıl izlemekte ve değerlendirmektedir?

 Kurum, araştırma stratejisi olarak disiplinler arası ve/veya çok disiplinli araştırma faaliyetlerini desteklemekte midir? Bu tür araştırmalara uygun platformlar geliştirmekte midir? Ve bu tür araştırmaların çıktılarını nasıl izlemekte ve değerlendirmektedir?

 Kurum, yerel/bölgesel/ulusal kalkınma hedefleriyle kendi araştırma stratejileri arasında nasıl bir bağ kurmaktadır?

 Yapılan araştırmaların bölgesel/ulusal açıdan değerlendirildiğinde ekonomik ve sosyokültürel katkısı var mıdır? Nasıl teşvik edilmektedir?

 Kurumun, araştırmada etik değerleri benimsetme ile ilgili girişimleri (Etik Komisyonu, İntihali önlemeye yönelik özel yazılımlar, vs.) var mıdır?

 Araştırmaların çıktıları (proje raporu, yayın, patent vb.) ödüllendirilmekte midir?

 Araştırma fırsatları ile ilgili kurum içi gerekli bilgi paylaşımı yapılmakta mıdır?

 Verilen doktora derecelerinin çeşitliliği ve doktora öğrencilerinin yurtiçi ve yurtdışı üniversitelerde öğretim görevlisi olarak işe başlama oranları takip ediliyor mu? Kurum tarafından verilen doktora derecesi ile akademik ortamda iş bulan öğrencilerin oranı nedir?

 Kurum, araştırma öncelikleri kapsamındaki faaliyetleri için gerekli fiziki/teknik altyapının ve mali kaynakların oluşturulmasına ve uygun şekilde kullanımına yönelik politikalara sahip midir?

 Kurum, öncelikleri kapsamındaki araştırma faaliyetlerinin nicelik ve nitelik olarak sürdürülebilirliğini nasıl güvence altına almaktadır?

Araştırma Kaynakları

 Kurumun fiziki/teknik altyapısı ve mali kaynakları, araştırma öncelikleri kapsamındaki faaliyetleri gerçekleştirmek için uygun ve yeterli midir?

 Kurum içi kaynakların araştırma faaliyetlerine tahsisine yönelik açık kriterler mevcut mudur? Bu kriterler nasıl belirlenmekte ve hangi sıklıkta gözden geçirilmektedir?

 Araştırma faaliyetlerine kurum içi kaynak tahsisine yönelik öncelikler mevcut ise ne tür parametreler (kurumun araştırma öncelikleri ile uyum, çok ortaklı/disiplinli araştırmalar, kurumlar arası ve/veya uluslararası ortaklıklar, lisansüstü çalışmalar, temel araştırma, uygulamalı araştırma, deneysel geliştirme, çıktı/performans vb.) dikkate alınmaktadır?

 Kurum, kaynakların etkin/verimli kullanımı sağlamak ve ilave kaynak temin edebilmek için iç/dış paydaşlarla işbirliğini ve kurum dışından kaynak teminini nasıl teşvik etmekte ve desteklemektedir?

 Kurum dışından sağlanan mevcut dış destek (proje desteği, bağış, sponsorluk vb.) kurumun stratejik hedefleri ile uyumlu ve yeterli midir?

 Kurum, araştırma faaliyetlerinin etik kurallara uygun olarak yürütülmesini sağlamak için ne tür destekler (Fikir ve Sanat Eserleri Kanunun gereğini yerine getirme, lisanlı yazılım kullanımı,) sunmaktadır?

 Kurum, araştırma bileşeni ile ilgili hedefleri kapsamında ihtiyaç duyulan kaynakların (fiziki/teknik altyapı, mali kaynaklar) sürdürülebilirliğini nasıl sağlamaktadır?

Araştırma Kadrosu

 Kurum, işe alınan/atanan araştırma personelinin gerekli yetkinliğe sahip olmasını nasıl güvence altına almaktadır?

 Araştırma kadrosunun yetkinliği nasıl ölçülmekte ve değerlendirilmektedir?

 Araştırma kadrosunun yetkinliğinin geliştirilmesi ve iyileştirmesi için ne gibi imkânlar sunulmaktadır?

 Atama ve yükseltme sürecinde araştırma performansını nasıl değerlendirmektedir?

 Araştırma bileşeni kapsamındaki hedeflerine ulaşmayı sağlayacak araştırma kadrosunun,

nicelik ve nitelik olarak sürdürülebilirliğini nasıl güvence altına almaktadır?

Araştırma Performansının İzlenmesi ve İyileştirilmesi

 Kurumun araştırma performansı verilere dayalı ve periyodik olarak ölçülmekte ve değerlendirilmekte midir?

Araştırma performansının değerlendirilmesinde,

• Doktora programlarına yönelik bilgiler (doktora programlarına kayıtlı öğrenci ve mezun sayıları, mezunların akademik ortamda ve/veya sanayi kuruluşlarında çalışma oranları, yurt içi ve yurt dışında çalışma oranları vb.),

• Bölge, ülke ve dünya ekonomisine katkıları,

• Kurumun mevcut araştırma faaliyetleri, araştırma hedefleriyle uyumu ve bu hedeflerin sağlanmasına katkısı kalite göstergesi olarak değerlendirilmekte ve izlenmekte midir?

 Araştırmaların kalitesinin değerlendirilmesi ve izlenmesine yönelik mekanizma mevcut mudur?

 Kurum, araştırma performansının kurumun hedeflerine ulaşmasındaki yeterliliğini nasıl gözden geçirmekte ve iyileştirilmesini nasıl gerçekleştirmektedir?

D. Yönetim Sistemi

“Kurum misyon ve hedeflerine nasıl ulaşmaya çalışıyor?” sorusuna yanıt oluşturmak üzere kurumun yönetişim/organizasyonel süreçleri ve faaliyetlerinin neler olduğunun anlatılması ve buna ilişkin değerlendirmenin yapılması beklenmektedir. Aşağıda farklı başlıklar altında listelenen sorular, kurumun yönetim sistemiyle ilgili yönetim stratejisi ve hedeflerinin tutarlılığı, sürecin ne kadar etkin şekilde yönetildiği ve kurumsal performansın ölçülerek iyileştirildiğine ilişkin durum değerlendirmesinin yapılmasını sağlamak üzere yol gösterici olması amacıyla verilmiştir.

Yönetim ve İdari Birimlerin Yapısı

 Kurumun, yönetim ve idari yapılanmasında benimsediği bir yönetim modeli bulunmakta mıdır?

Kurumun yönetim yapısı, akademik ve idari yönetim yapısı olarak ikiye ayrılmaktadır. Kurumun Akademik Yönetim yapısı 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ile belirlenmiştir. Kurumun İdari Yönetim Yapısı 124 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile belirlenmiştir.

Üniversitemiz strateji oluşturma, strateji uygulama ve strateji değerleme aşamalarından oluşan birbiriyle etkileşimli ve döngüsel bir stratejik yönetim modelini benimsemiştir. Bu anlamda yönetimsel olarak yapılanması; stratejik yönetimin gerekliliğinde üniversitemiz misyon ve vizyonuna bağlı amaç ve hedefleri gözetir bir biçimde kurumsal yönetişimin temel ilkelerinden adil, saydam ve hesap verme ilkelerine ve iç ve dış paydaşlarla işbirliğine dayalı bir modeldir.

 Operasyonel süreçlerini (eğitim-öğretim ve araştırma) ve idari/destek süreçlerini nasıl yönetmektedir?

Bu süreçler (eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri) ve idari destek süreçleri stratejik planlama esasları dâhilinde yürürlükteki mevzuata uygun biçimde ve yıllık performans ve değerlendirme faaliyetleri ile yürütülmektedir. Belirlenen amaç ve hedeflerle ilgili performans göstergeleri ilgili birimlerden alınarak üniversitenin üst yönetimi tarafından raporlar bazında değerlendirilmektedir. Bu faaliyetler dört eksende ele alınmaktadır: 1. Eğitim-Öğretim Kalitesinin Artırılması 2. Bilimsel Araştırma Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi 3. Kurumsallaşma 4. Üniversitenin bulunduğu Bölge, Ülke ve Coğrafyaya sunduğu Hizmetlerin Geliştirilmesi

 İç kontrol standartlarına uyum eylem planını ne kadar etkin düzeyde uygulanmaktadır?

Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, İç Kontrol İzleme ve Değerlendirme Kurulu ile İç Denetim Birimince 6 aylık periyotlarla değerlendirmeler yapılmakta ve raporlanmakta ve Üst Yönetime sunulmaktadır. Anket, şikâyet, yıllık faaliyet raporları, iç ve dış denetim raporlarının izlenmesi ve değerlendirilmesi sonucunda tespit edilen eksikliklere ilişkin düzenleyici ve düzeltici önlemlerin alınmasını sağlamak amacıyla hazırlanan rapor sonuçlarına göre gerekiyorsa eylem planında değişiklikler yapılmaktadır.

Kaynakların Yönetimi

 İnsan kaynaklarının yönetimi nasıl ve ne kadar etkin olarak gerçekleştirilmektedir?

İnsan kaynakları yönetimi faaliyetleri, Personel Daire Başkanlığı tarafından; üniversitenin hedefleri ve kurumsal stratejik planları doğrultusunda, işe uygun idari ve akademik insan gücü alımını gerçekleştirmek ve insan gücünün üniversite bünyesinde, çalışan memnuniyeti yüksek bir şekilde görev yapmasına imkân sağlamak amacı ile yürütülmektedir.

Üniversite bu hedef ve stratejiler doğrultusunda, yenilikçi, özgürlükçü, esnek ve çok boyutlu bakış açısını dil, din, ırk, cinsiyet gibi her türlü ayrımcılıktan uzak, eşitlikçi bir yaklaşımla yansıtarak, kurum kültürünün tüm çalışanlar tarafından yaşanmasını, motivasyon ve performanslarının artmasını sağlamak amacıyla Eğitim, Performans Değerleme, Ücretleme-Ödüllendirme faaliyetleri yürütmektedir.

 İdari ve destek hizmetleri sunan birimlerinde görev alan personelin eğitim ve liyakatlerinin üstlendikleri görevlerle uyumunu sağlamak üzere nasıl bir sistem kullanılmaktadır?

Bu bağlamda kurum bünyesinde iç ve dış kaynakları en etkili şekilde kullanmak amacıyla işe alım süreçleri başlatmakta, çalışanların kişisel gelişimini desteklemek amacıyla eğitimler düzenlemekte, çalışan memnuniyeti ve bağlılığı konularında anketler düzenleyerek insan kaynakları yönetimine yönelik istatistiksel ölçümler yapmakta, hizmet ve çalışan kalitesini artırmaya yönelik yenilikçi yaklaşımlar ve teknolojiler kullanmaktadır.

 Mali kaynakların yönetimi nasıl ve ne kadar etkin olarak gerçekleştirilmektedir?

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğüne bağlı e-bütçe sistemi ile Üniversite bütçesi (Mali kaynakları) hazırlanmakta ve mali yıl içerisinde bütçenin izlenmesi ve değerlendirilmesi bu sistem üzerinden gerçekleştirilmektedir. Ayrıca ocak aylarında kurumun Ayrıntılı Finansman Programı (AFP) hazırlanarak Rektör onayından sonra Bakanlığa gönderilerek kurumun mali kaynakları yönetilmektedir.

 Taşınır ve taşınmaz kaynakların yönetimi nasıl ve ne kadar etkin olarak gerçekleştirilmektedir?

Taşınır ve taşınmaz kaynakların yönetimi Taşınır Mal Yönetmeliği ve KBS modülü ile gerçekleştirilmektedir. Her bir harcama biriminin bünyesinde bulunan taşınır ve taşınmazlar bu modüle kaydedilmekte, bunların birimlere giriş ve çıkışlarının kontrolleri yine bu modül üzerinden gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Taşınır Mal Yönetmeliğindeki yeni düzenlemeyle taşınır kaydı yapan ve kontrolü yapanın ayrılması kaynak yönetiminin etkinliğini artırmıştır.

Bilgi Yönetim Sistemi

Üniversitemiz bünyesinde birbirinden bağımsız çalışan birden fazla bilgi yönetim sistemi bulunmaktadır. İlgili faaliyet alanı için ilgili bilgi yönetim sistemi kullanılmaktadır. Kullanılan sistemlerimiz şunlardır:

- Personel bilgi sistemi

- Öğrenci bilgi sistemi (mezunlar da dahil)

- Elektronik belge yönetim sistemi

- Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü yönetim sistemi

- Akademik Performans yönetim sistemi

- Kütüphane Yönetim Sistemi

- Yemekhane otomasyonu

- Hastane Yönetim Sistemi

Kurum Dışından Tedarik Edilen Hizmetlerin Kalitesi

Üniversitemiz ihtiyaçları doğrultusunda, hızlı, güvenli ve verimli bir hizmet sunulmasını sağlamak amacıyla, yerleşkelerde iç ve dış mekân temizliği, çevre düzeni ve bahçıvanlık hizmetleri ile yardımcı hizmetlere yönelik hizmet alım ihaleleri ilgili harcama birimlerince hazırlanan teknik şartnameler ve yasal prosedürler çerçevesinde yapılmaktadır.

Yapılan Hizmet alım ihaleleri kapsamında Üniversite hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi ve sağlanması amacıyla yüklenici firmaların hizmet alanlarıyla ilgili denetim ve kontroller düzenli bir şekilde yapılarak sözleşme hükümlerinin uygulanması sağlanmakta olup, ayrıca belirli dönemlerde Sayıştay ve YÖK denetimi kapsamında teknik ve idari denetimler yapılmaktadır.

Kamuoyunu Bilgilendirme

- Üniversite eğitim-öğretim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerini güncel verileri Üniversitemiz Web sayfasından duyurmak suretiyle kamuoyuyla paylaşımını yapmaktadır.

- Kamuoyuna sunulacak bilgiler Üniversitemiz Basın Halkla İlişkiler Birimi tarafından incelenip güvenirliği ve doğruluğu incelenmektedir.

Yönetimin Etkinliği ve Hesap Verebilirliği

Yönetim çalışanlarına ve kamuoyuna kanunlar çerçevesinde her türlü hesap vermekle yükümlüdür. Bu amaçla üniversite içi hukuk sistemi işletilmekte olup, aşılan konularda yargı yoluyla işlem yapılmaktadır.

E. Sonuç ve Değerlendirme

Üniversitemiz, öğretim elemanı, idari personel, öğrenci sayısı ve fiziksel alt yapı bakımından verimlilik esaslı yapılanmıştır. Üniversitemiz bölgesel olarak öğretim elemanları ve öğrenciler bakımından tercih edilir nitelikte avantajlı konumdadır. Üniversitemizde, ilgili mevzuatlar uyarınca hazırlanan yönergeler, usul ve esaslar, eylem planları uygulanmakta, yeni açılan birimlerimiz de kolaylıkla sisteme dahil edilmektedir. Üniversitemiz üniversite tercihlerinde bölümleri ve donanımı itibariyle ilk sıralarda tercih edilmektedir. İlimizde öğrencilerimiz için yurt vb. konaklama hizmetleri mevcut olup barınma sıkıntısı yaşanmamaktadır.

Üniversitemiz ulusal ve uluslararası hedeflerini gerçekleştirmede bilimsel, teknolojik sosyal ve ekonomik katkılarının yanında ülkemizin yetişmiş insan gücüne katkı sağlamak amacıyla kaliteli ve güncel düzeyde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir. Endüstrinin, tarım ve hayvancılığın yoğunlaştığı bir konumda bulunmaktadır. Doğu Anadolu bölgesine hitap eden potansiyeli ile kamu-özel sektör-sanayi işbirliği ve araştırma geliştirme çalışmalarının ulusal ve çevre ihtiyaçlarına cevap verecek potansiyeldedir. Üniversitemiz her geçen gün bölgenin ve ülkemizin beklentilerine karşılık verecek yeni program ve bölümler ihdas etmek suretiyle gelişimine devam etmektedir.

Üniversitemiz akademik ve idari yönetim sistemini yürürlükteki kanun, yönetmelik ve kararnamelere bağlı olarak yapılandırmaya devem etmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler