Kafkas Üniversitesi Yeni Akademik Yılı Açıldı

Kafkas Üniversitesi Yeni Akademik Yılı Açıldı

Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ), 2012-2013 Akademik Yılı açılış törenini gerçekleştirerek yani döneme “Merhaba” dedi.

 

Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonunda başlayan törene; Vali Eyüp Tepe, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Köylü, Adalet Komisyon Başkanı İbrahim Kayabaşı, KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan ve eşi Prof. Dr. Ayla Özcan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, Milli Eğitim Müdürü Yıldırım Alkış, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci ve basın mensubu katıldı.
 
KAÜ’YE TEŞEKKÜR
İlginin yoğun olduğu tören programı Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Ardından KAÜ Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü 4. Sınıf Öğrencilerinden Mehmet Özel, öğrenciler adına konuşarak, Kafkas Üniversitesi mensubu olmasın haklı gururuyla birlikte bu ayrıcalığın imkânlarını sonuna kadar kullanacaklarını belirtti. Özel, kendilerine bu imkânları sağlayan başta Rektör Prof. Dr. Sami Özcan olmak üzere, şahsına tüm akademik ve idari personelimize teşekkür etti.
 
YUFKA YÜREKLİLİK YAPMAYACAĞIZ
Özel şunları söyledi:
“Bizler, devletimizin ve ailelerimizin sundukları imkânlar çerçevesinde güzel yurdumuzun değişik yerlerinden gelerek, geleceğimizi aydınlatacak mesleki kariyerlerimizin ve hayat tecrübelerimizin yolunu açacak eğitim öğretim süreçlerimizi tamamlamak üzere, Kafkas Üniversitesinin mensupları olarak zorlu bir mücadelenin başlangıcında bulunmaktayız. Biliyoruz ki bu yol çok uzun ve meşakkatli bir yoldur. Yufka yüreklilik yapmayacağız. Çünkü biliyoruz ki yufka yüreklerle çetin dağlar aşılmaz. Elimizdeki bilim meşalesiyle daha pek çok karanlığı aydınlatacak, ülkemizi mutlu yarınlara taşıyacak bilgi ve birikime sahip olmak için mücadele verecek ve Üniversitemizin gerek akademik, gerek idari, gerek de teknik düzeyde imkânlarından faydalanmak adına elimizden geleni yapacağız. Kafkas Üniversitesi mensuplarının bir Kafkas kartalı gibi yükseklere çıkmayı arzulayacağı, tüm arkadaşlarımın bilimin aydınlattığı yolda ilerlemekten hiçbir zaman vazgeçmeyeceğine, aziz milletimizin bizlere duyduğu güvene layık olarak, Cumhuriyet’imizi tüm değerleri ve kazanımlarıyla geleceğe taşımak için özveriyle çalışacağına ve sorumluluk alacağına yürekten inanıyorum. Bizlere emanet edilen geleceğe güvenle bakacağız. Ülkeye sahip çıkmanın çok çalışmakla mümkün olduğunun bilinci içinde yaşayarak çok çalışacağız ve asla görevden kaçmayarak,güçlü bir Türkiye için yolumuza devam edeceğiz.
 
KUTSAL MÜCADELENİN PARÇASI OLMAKTAN DA KIVANÇ DUYUYORUZ
Tüm Türkiye Cumhuriyeti Üniversiteleri gibi ülkesine sevdalı, ışığını Atatürk’ten ivmesini bilimden alan ülkemizin meselelerine duyarlı gençler olarak kendimize güveniyoruz ve Kafkas Üniversitesi mensupları olarak bu kutsal mücadelenin parçası olmaktan da kıvanç duyuyoruz. Tüm bu duygular içinde hayata gözlerimizi açtığımız ilk andan beri her zaman yanımızda olan, bizleri destekleyen, sevgi ve emekleriyle bizleri bu günlere getiren, haklarını asla ödeyemeyeceğimiz anne ve babalarımıza, bizleri bilimin aydınlığı ile aydınlatma gayretinde olan değerli hocalarımıza, Üniversitemizi her gün bir adım daha ileri taşımak için içtenlikle çalışan Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Sami Özcan’a ve tüm idarecilerimize şükran duygularımızı ifade etmeyi bir borç biliriz. Bizleri bu önemli günümüzde onurlandıran değerli protokol üyelerine, Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Sami Özcan’a ve tüm değerli konuklarımıza teşekkür eder, 2012-2013 akademik yılının devletimiz ve milletimiz başta olmak üzere şehrimiz ve Üniversitemizde huzurlu, sağlıklı ve başarılı geçmesi temennisiyle saygılarımı sunarım.”
 
TERÖR OLAYLARINI KINADI
2012-2013 Akademik yılı açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Özcan ise Üniversitenin sorgulayan ve üreten bireyler yetiştirerek, gerek ülkemiz gerekse de bölgesel açıdan kalkınmanın paydaşlarından biri olmak adına gayret edeceklerini belirtti. Özcan, başka son dönemlerde artan terör olaylarına da vurgu yaparak, bu menfur eylemlerin engellenmesi noktası Kafkas Üniversitesi olarak atılacak her türlü adıma destek vereceklerini ifade etti. Özcan ayrıca, 2012-2013 Akademik yılının, ülkemiz, şehrimiz ve Üniversitemiz için huzur ve barış ortamı içinde geçmesi temennisiyle, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimize başarılar diledi.
 
Özcan daha sonra şöyle konuştu:
“2012-2013 akademik yılının açılış töreninde sizlerle yeniden birlikte olmanın sevincini akademik ve idarî kadromuzla beraber yaşamaktayız. Bu duygularla sözlerime başlarken açılışımızı onurlandıran sizleri, önceki akademik yıllara göre daha nitelikli ve daha başarılı yeni bir öğretim yılı temennisiyle, saygıyla selâmlıyorum. Hepiniz “Hoş Geldiniz!” Kafkas Üniversitesi, “Anadolu’nun Kafkaslara açılan kapısı” öz ülküsüyle yola çıkmış bir akademik kurum olarak eğitim etkinliğini, yükselen çağdaş eğitim değerlerine göre düzenlemekte ve “Öğrenmeyi öğrenmek” olarak da bilinen öğrenci merkezli eğitim anlayışıyla geleceğin insanını yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu hedefe ulaşmada en büyük gücün bilim ve akıl olduğu, bilimin de aynı zamanda uygar milletler arasındaki onurlu yerimizi almada bir araç olduğu bilinciyle araştırma ve eğitim etkinliklerini yürütmektedir. Küreselleşen ve küçülen dünyada millî kültürün ve millî değerlerin daha da önem kazandığı bilinci ve bu değerlerin aktarılması gayretiyle hareket etmekteyiz.
 
SAYGIDEĞER MİSAFİRLER,
Üniversitemiz, ulusal ve uluslararası saygınlığa sahip olabilmenin farkındalığıyla kendi gelenek ve kültürünü oluştururken objektif, adil, akıl ve bilgiden yana, sağduyulu, paylaşımcı, değişime her zaman açık, farklılıkları zenginlik olarak gören, toplumun güvenini kazanmış, toplumun önünü açan ve toplumun göremediğini gören, söyleyemediğini söyleyen, işini benimseyen, birlik ve dirliğini gerçekleştirmiş olma niteliklerini ilke kabul etmiştir.
 
KIYMETLİ KONUKLAR,
20.yılını geride bırakan Üniversitemiz, 20 binin üzerinde gencimizi mezun ederek, ülkemizin hizmetine sunmanın haklı gururunu yaşamaktadır. Bu yıl faaliyete geçen birimlerimizle birlikte yaklaşık 15 bin gencimiz üniversitemizde eğitim – öğretimlerini sürdürmektedir. Uluslararası politikada özellikle son 20 yılda yaşadığımız coğrafyanın ne denli önemli olduğuna tanıklık ediyoruz. Bir kez daha dünya nüfusunun önemli bir kısmının bu coğrafyada yaşaması ve enerji kaynaklarının yoğun olması, bulunduğumuz bölgeyi 21.yüzyılın en önemli ticaret merkezi durumuna getirmiştir. Ülkemizin stratejik konumu uluslararası planda ne denli önemli bir yere sahipse, Üniversitemizin stratejik konumu da ülkemiz açısından aynı öneme sahiptir. Gelişen, değişen ve büyüyen ülkemizin pek çok alanda olduğu gibi bilimsel alanda da Kafkaslara ve İç Asya’ya açılan kapısı konumunda olan Kafkas Üniversitesi, tarihi bir sorumluluğu omuzlarına almış bulunmaktadır. Bugün hepimiz çok iyi biliyoruz ki, soğuk savaş döneminde ve sonrasında kullanılan pek çok araç ve teknik, küreselleşmenin bir sonucu olarak etkisiz kalmıştır. Çağımız bilgi çağıdır. Bilgiye ulaşanlar ve onu kullanmasını bilenler söz söyleme gücünü elinde tutarlar. Fakat şurası unutulmaması gereken bir gerçektir ki; bilgi paylaşıma ve kullanıma sokulmadığı zaman değersizleşir.
 
SAYGIDEĞER KONUKLAR,
Üniversitemizin temel hedefi, yerel dinamizmi geliştirerek, ulusal ve evrensel değerlerle buluşturup, özellikle Kafkasya ve İç Asya’daki ülkeler ile üniversitemiz arasında bilim ve kültür alanında köprüler oluşturmaktır. Bunun yanı sıra, ülke hayvancılığında önemli bir potansiyele sahip olan bölgemizde, hayvancılığın uluslararası standartlara ulaştırılmasında öncü bir rol üstlenmek de Üniversitemizin bir diğer hedefidir. Yine Kafkasların bir Sağlık Merkezi olma çabası ve iddiasındayız. Bu hedefleri gerçekleştirmek ve kalıcı hale getirmek için üniversitemizde eğitim kalitesini yükseltmeye yönelik çalışmalar, kültür-sanat ve spor etkinlikleri, bilimsel işbirliği projeleri, çevre planları, sağlık alanındaki yeni projeler ve bilimsel işbirliği projeleri artarak devam etmektedir. Üniversitelerimiz toplumun istek ve ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeni programlar açmalı, bilgiye dayalı ekonominin ve sanayinin ihtiyaç duyduğu yetenekleri ortaya çıkarmalı, bölge ve diğer dünya üniversiteleri ile rekabet edebilmelidir. Üniversitemiz dışa açık yaklaşımlarıyla, eğitimde, bilimsel ve kültürel çalışmalarda dünya standartlarını hedeflemektedir. Evrensel ve insani değerlere bağlı kalarak bilgiyi üretmek, bu bilgiyi çeşitli alanlarda paylaşıma sokmak Üniversitemizin önceliklerinin başında gelir. Bu amaçla yurt dışındaki üniversitelerle yapılan akademik ve bilimsel işbirliği çalışmaları artarak devam etmektedir. Avrupa Üniversiteleri ile yapılan akademik işbirliklerinin yanı sıra, komşu ülkeler Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, Ukrayna ve İran’daki Üniversitelerle de akademik ve kültürel işbirlikleri yapılmaktadır. Üniversitemiz, maddi unsuların yanı sıra manevi kültürel miraslarının da yaşatılması ve tanıtılması adına şehrimize hizmet vermek için mücadele etmektedir. 11-13 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz “I.Uluslararası Harakani Sempozyumu” bunlardan birisidir.
 
DEĞERLİ MİSAFİRLER,
Ülkemizde hain terör son günlerde yine artış göstermiştir. Evlatlarımız şehit edilmekte, milletimize derin acılar yaşatılmaktadır. Kafkas Üniversitesi olarak, Türk Milletinin varlığını, huzurunu, birlik ve beraberliğini hedef alan terörün her türlüsünü, hangi konumda olurlarsa olsunlar, onursuz, asaletsiz hoşgörücü ve destekçilerini şiddetle kınıyor; şehitlerimizin acısını derinden paylaşıyor, ailelerine, silahlı kuvvetlerimize, milletimize başsağlığı diliyor, hain terörün ortadan kaldırılması için alınacak bütün kararları ve uygulamaları destekliyoruz.
 
DEĞERLİ MİSAFİRLER,
Dünya var olalıdan bu yana milletlerin hiç bitmeyen mücadelesinde, tarihe yön verecek şekilde yerini alan Necip Milletimiz her bölgeden, her kökenden, her inançtan insanlarıyla Yemen’de beraber yanmış, Sarıkamış’ta beraber donmuş, Çanakkale’de beraber ölmüştür. Bir milletin varlığının, birliğinin, dirliğinin devam etmesinde farklılıklara hoş görü, inançlara saygı en az ortak değerler kadar önemlidir. Milletimizin ve devletimizin bekâsı için ortak paydaların güçlendirilmesi ve farklılıklara hoş görü ve saygının artması birbirini tamamlayan vazgeçilmez iki olgudur. Üniversitemiz, insan onuruyla bağdaşan bir kimlik ve yurttaşlık anlayışının hakim olduğu toplumda, üniversite içindeki bireylerin de farklılıklarına saygılı kalarak, birbirleriyle diğerlerini ötekileştirmeden karşılıklı öğrenmeye ve işbirliği yapmaya açık olarak birlikteliğine önem vermektedir.
 
ÜNİVERSİTEMİZİN DEĞERLİ ÖĞRETİM ELEMANLARI,
Sayın Meslektaşlarım, Yol Arkadaşlarım, 15 bini aşan öğrenci potansiyelimizle ve Kars coğrafyasının her noktasına yayılmış birimlerimizle yoğun geçecek bir akademik yıla daha başlıyoruz. Şartlar değerlendirildiğinde omuzlarımızdaki yükün çok olduğu aşikârdır. Ancak bir gerçek var ki, Kafkas Üniversitesi Ailesi bireylerinin yüreği bu yüklerden çok çok daha büyüktür. Yönetim, akademik ve idari kadrolarımızla üniversitemize, Kars’a ve ülkemize hizmette hiç kimse diğerinden ne bir adım geride ne de bir adım öndedir. Bu kutlu yolda yürüyüşümüz omuz omuza ve kol kola devam edecektir. Ülkemizin geleceği için çağın gerektirdiği eğitim ve araştırma etkinliğini bu yıl da büyük bir özveri ile sürdüreceğinizi biliyor, siz kıymetli yol arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum.
 
SEVGİLİ GENÇLER,
Çoğunuz ilk defa ailenizin yanından ayrılarak yeni bir yerde yeni bir yaşama başlamaktasınız. Fakat şunu da biliniz ki, yeni bir aileye, Kafkas Üniversitesi ailesine katılmaktasınız. Bu aile içindeki karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörü, Kars’ımızla birlikte, hepimizi kucaklayacak dostlukları da beraberinde getirecektir. Kafkas Üniversitesi Ailesine katıldığınız için sizleri kutluyorum. Akademik ve idari personelimiz, merkezdeki öğrencilerimizle birlikte ilçelerimizde öğrenim gören öğrenci memnuniyetini de birinci planda tutarak büyük bir gayret ve özveri ile değişim ve gelişim içinde sizlere hizmet vermektedir. Çünkü bizler, gençliğe sunulan bütün hizmetlerin aynı zamanda toplumumuzun geleceğine yapılmış hizmetler olduğunu çok iyi biliyoruz. Üniversitemiz, yükseköğrenim gençliğine öğretim hizmetlerini vermesinin yanı sıra sosyal, fiziksel, zihinsel ve kültürel yönlerden de destek olmak amacıyla çeşitli faaliyetleri de sürdürmektedir. Sizler de bütün bunların kendinizi özgürce gerçekleştirebileceğiniz, yarınınıza güvenle hazırlanabileceğiniz bilimsel ve sosyal bir ortama geldiğinizi bilerek görevinizin bu konumun hakkını vermek olduğunu daima göz önünde bulundurunuz. Artık diplomaların değil, diplomaya ulaşma sürecinde kazanılan niteliklerin değerli sayıldığı bir çağda yaşadığımızı unutmayınız. Bu anlayışla zamanınızı akılcı bir şekilde yöneterek burada bulunduğunuz yılları geleceğinizi aydınlatan bir yatırıma dönüştürünüz. Üniversite hayatını diploma için katlanılması gereken bir süreç değil, kendinizi yeniden yaratmak için bir fırsat olarak algılayınız.
 
BASINIMIZIN DEĞERLİ MENSUPLARI,
Çalışmalarımızın her aşamasını takip ederek, kamuoyunu bilgilendirme hususunda göstermiş olduğunuz gayretlerden ve teşvik edici haberler ve yapıcı eleştirilerden dolayı sizlere de şahsım ve Üniversitem adına teşekkürü bir borç bilirim. Bu yıl da aynı şekilde özverili çalışmalarınızla bizlerin yanında olacağınıza inancım tamdır.
 
DEĞERLİ KONUKLAR,
Bu duygularla, 2012-2013 Akademik yılının üniversitemiz ve ülkemiz için sağlıklı, mutlu ve başarılı bir şekilde geçmesi dileğiyle hepinizi saygı ile selamlıyorum.
 
Son olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, “Geçmişten Günümüze Ülkemizde ve Üniversitelerimizde Bilim” konulu ilk ders sunumlarını gerçekleştirdi. Okumanın, sorgulamanın ve üretken bireyler olmanın önemine vurgu yapan Laçiner, bilimin önemine değindi.
 
KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan tarafından Konuk Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner’e katkılarından dolayı plaket ve çiçek takdiminde bulunuldu. Konuşmaların ardından KAÜ Devlet Konservatuvarı tarafından hazırlanan Müzik Dinletisi izleyenlere keyifli dakikalar yaşatırken, programın ardından konuklara ikramda bulunuldu.
 
 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler