Kara: ''Kars'ın Geleceği Sebzecilik Olacak''

Kara: ''Kars'ın Geleceği Sebzecilik Olacak''

Kars Valisi Ahmet Kara, Kars'ın topraklarının seracılığa ve sebze yetiştiriciliğine çok müsait olduğunu söyleyerek, “Bu memleketin geleceği sebzecilik olacak” dedi.

 

 

Köylü ve çiftçi çocuğu olduğunu, seracılığı çok iyi bildiğini belirten Vali Kara, “Sebzecilikte asl olan suyu doğru kullanmaktır. Ama yöre insanı suyu kullanmasını tam bilmiyor. İçme suyunda köylerde şebeke suyu yapıyoruz. Kışın muslukların hepsini birden açıyorlar. Diyorlar “Bize su yetmiyor” Halbuki normalde 2-3 köye yetecek sudur o. Ama musluğu kapatma alışkanlığı olmadığı için su yetmiyor. Kullanmada da öyle; normal sebzecilik yapılan yerlerde kullanmayı damlama sulama ile yapıyorlar. Tarım Müdürlüğü de bahçesinde sera yaptı. Damlama sulamayla yaptı. Belli ararlıklarla hortum yapıyorsun o damlıyor. Sadece bitkinin köküne damlıyor. Toprağı yormuyor, yıkamıyor. Bitki için gerekli besin maddelerini de kaçırmıyor.” diye konuştu.

 

Vali Kara ayrıca, bu memleketin geleceğinin sebzecilik olacağını da vurgulayarak, “Dolayısıyla toprak yorulmadan senelerce ekebiliyorsunuz. İnsan tarlaya baktığı zaman kumaş deseni gibi görmelidir. Sebzecilik bu memleketin istikbalinde hayvancıkla beraber büyük rol oynayacak. Ben olmasam siz duyarsınız bunu; bu memleketin geleceği sebzecilik olacaktır. Kar kalkar kalkmaz ot fışkırıyor. Çoğu illerde böyle olmuyor. Çok verimli toprak. Tuzlar yönünden gerekli vitaminler yönünden zengin bir toprak.”

Ayrıca Kars Valisi Ahmet Kara, meslek öğrenmenin önemine değinerek, meslek bilmenin işsizliğin önünü kestiğinin bilinmesini istedi.   

Endüstri Meslek Lisesini bitirenlerin işsiz kalmadıklarını belirten Vali Kara, “Şu anda Kars’ta işsizim diyenler, mesleği olmadığı için işsizler. Sanat okulundan, ağaç işleri teknisyeni, doğalgaz teknisyeni, torna tesviyeci, teknisyen olarak yetişen ve ya tekniker olarak 2 yıllık mezun olan kimse işsiz değil şu anda.” dedi. 

 

 

 

 

 

KHA

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler