'Kara Tren Gecikir' Döneminden 'Hızlı Tren Yetişir' Dönemine Adım Attık

'Kara Tren Gecikir' Döneminden 'Hızlı Tren Yetişir' Dönemine Adım Attık

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TÜDEMSAŞ'ın değerli çalışanlarını saygı ve minnetle alkışladığını ve selamladığını dile getirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, demiryolu sektöründe sadece taşımacılık değil, imalat alanında da lokomotif, yolcu vagonu, yük vagonu ve yan sanayide gelinen noktanın önemine dikkati çekerek, "Kara tren gecikir döneminden `hızlı tren yetişir` dönemine adım atmış olmak da önemli" dedi.

Bakan Arslan, Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayi AŞ. (TÜDEMSAŞ) tarafından üretilen "Yeni Nesil Milli Yük Vagonu"nun Sivas'taki üretim tesisinde düzenlenen tanıtım programına Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte katıldılar.

Arslan burada yaptığı konuşmada, TÜDEMSAŞ'ın değerli çalışanlarını saygı ve minnetle alkışladığını ve selamladığını dile getirdi.

"Çünkü onların inanması önemliydi" diyen Arslan, TÜDEMSAŞ çalışanlarının, 1,5 asırdır bu ülkenin demiryolları sektörünün geldiği noktayı, en çok da TÜDEMSAŞ'ın çıkış noktasından bugüne geliş noktasını bilip, bu bayrağı daha yukarıya taşımak adına ortaya koydukları gayretin önemine işaret etti. Arslan, "O yüzden onlara çok çok teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

Arslan, İstiklal mücadelesinin en önemli günlerinde, ülkenin baykuşlar tarafından bölünmeye çalışıldığı dönemde "Anadolu coğrafyasının her yeri Sivas'tır" diyerek millet olma, milli birlik olma şuuruyla mücadele başlatan Sivas'ta böyle bir projenin tanıtımında olmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti.

"Artık lider bir ülkeyiz"

Tüm dünyanın "Artık kendinden emin ve gücüne inanan bambaşka bir Türkiye ile muhatabız" dediğini vurgulayan Arslan, şöyle devam etti:

"Çok değil, bir hafta önce muhatabım Koreli bakanla konuştuğumda çok net söylediği bir ifade vardı; 'Siz farkında olmayabilirsiniz ama dünya Türkiye'nin son 15 yıl içinde kat ettiği mesafenin çok net bir şekilde farkında. Bu mesafe ki, sizin bölgenizde sizi lider hale getiriyor. Sizin bölgenizde sizi cazibe merkezi haline getiriyor. O yüzden 1915 Çanakkale Köprüsü'nü yaparken Türkiye ile beraber olmak istedik ama bu bir ilktir, biz Türkiye ile beraber burada daha nice projelerin içerisinde yer alır, bu coğrafyadan, etraftaki coğrafyalara hizmet üretmek istiyoruz.' Dolayısıyla bu, Türkiye'nin geldiği noktanın en iyi göstergelerinden biri. Ekonomisiyle, kalkınmışlığıyla daha da önemlisi hem coğrafyasına hem de dünyadaki mazlumlara ve mağdurlara sahip çıkmasıyla artık lider bir ülkeyiz. Elbette ki, lider ülkenin hedefleri olmalı, bu hedefler doğrultusunda da emin adımlarla yürümeli. Elbette ki dünyayı takip eden değil, dünyayla gelişime ayak uyduran bir Türkiye olmalı. Bunu bilip bu düstur üzerine sorumlusu olduğumuz bakanlıkta da ulaştırma altyapılarını, türü hiç önemli değil, demiryolu, denizyolu, karayolu, havayolu, haberleşme, ulaştırma altyapılarında geldiğimiz noktada Türkiye'yi dünyanın en önemli ülkeleri arasına taşımış olmak bizi ziyadesiyle memnun ediyor."

Arslan, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın önemine dikkati çekerek, "Avrupa ile Asya arasında köprü konumundaki Türkiye'nin bütün bu taşıma türlerini birbirine entegre ederek lojistik merkezleriyle entegre etmek, böyle bir Türkiye'yi planlamak çok önemliydi." dedi.

Bakanlık olarak 2002 yılında planladıkları birçok şeyi 15 yılda gerçekleştirdiklerini belirten Arslan, bunun yetmeyeceğini ifade etti.

Bakan Arslan, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın omuzlarına yüklediği çok önemli bir sorumluluk olduğunun altını çizerek, "Bu sorumluluğu yerine getirmek adına hedefleri büyük koyduk, yetmez diyoruz. İnşallah demiryolu sektörü başta olmak üzere bütün sektörlerde ülkemizi çok daha iyi noktalara taşıyacağız."  diye konuştu.

Avrupa'nın 6, dünyanın 8'inci yüksek hızlı trenine sahip ülke olmanın önemli olduğunu vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:

"Demiryolu sektöründe sadece taşımacılık değil, imalat alanında da lokomotif, yolcu vagonu, yük vagonu ve yan sanayide geldiğimiz nokta çok önemli. Bu da bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Daha da önemlisi 'kara tren gecikir' döneminden 'hızlı tren yetişir' dönemine adım atmış olmak da önemli. Bu konuda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bir şeyi daha önemsiyoruz. Avrupa ile Asya arasında özellikle uluslararası taşımacılıkta en kısa, en kestirme, maliyeti en düşük orta koridoru oluşturmak ülkemiz için önemli. Orta koridorun tamamlayıcısı olarak Marmaray'ı yaptık, Bakü-Tiflis-Kars bitmek üzere ama sadece bir koridoru yapmak sadece Kapıkule'den Halkalı'ya gelmek, İstanbul'dan Ankara'ya gelmek yetmez dedik."

Ankara-Sivas YHT Projesi

Arslan, Ankara-Sivas arasında hizmet verecek yüksek hızlı tren projesi hakkında bilgi verdi.

Bütün güzergahta çalışmaların devam ettiğini dile getiren Arslan, şunları kaydetti:

"İnşallah, niyetimiz 2018 sonunda bitirip Sivaslıyı yüksek hızlı trenle buluşturmak ancak burada kalmayacağız. Sivas-Erzincan arasının birinci etabının ihale sürecini başlattık, Erzincan'a da uzatacağız. Orayla da yetinmeyip Erzurum, Kars'a kadar götüreceğiz çünkü, Bakü-Tiflis-Kars ve Marmaray o zaman çok daha anlamlı olur. Bununla da yetinmeyip Sivas-Elazığ-Malatya diyerek daha güneye yine hızlı treni taşıyacağız çünkü, demir ağlarla örmek ülkenin her tarafına demir yolu yapmaktan geçer. Yine Sivas'ı Ankara üzerinden Konya'ya bağlamak önemli. Konya'da kalmayıp Karaman-Mersin-Adana'ya oradan da Gaziantep, Şanlıurfa'ya uzatacağız hızlı tren hattını. Yüksek hızlı trenin İzmir'e kadar olan kısmının inşaatı devam ediyor, Bursa devam ediyor ama onunla yetinmeyip Afyonkarahisar üzerinden Antalya'ya, Kırıkkale üzerinden Çorum'a, Samsun'a, Erzincan üzerinden Karadeniz'e, Trabzon'a ülkenin her yerini inşallah hızlı trenlerle ördüğümüzde o zaman biz gerçek bir demiryolu ağıyla örülmüş ülke haline geleceğiz."

Bakan Arslan, sadece alt yapının yetmeyeceğini vurgulayarak, sektörde küresel oyuncu olmak, dünya ölçeğinde rekabet edebilir hale gelmek istediklerini aktardı.

"Önemli mesafeler kat ettik"

Bunun için yerli sanayiyi geliştirmenin önemli olduğunu belirten Arslan, şöyle devam etti:

"Kendi rayımızı geliştirmek adına, kendi araçlarımızı, kendi tekerlerimizi üretmek adına önemli mesafeler kat ettik. 'Teker' deyip geçmeyin. Demiryollarında bir diğer boji (tekerleklerin hareketini sağlayan sistem) sistemidir. Gerçekten çok önemlidir. Onun için Kardemir'de kendi mevcut hatlarımızda kullanmak üzere ray ürettik. Onun için araç parkımızı modern hale getirdik. Mevcut konvansiyonel hatlarımızı hem iyileştirdik, hem elektrikli hale hem sinyalli hale getiriyoruz. Yüksek hızlı tren işlemecisi olan önemli ülkelerden biri haline geldik. Elbette ki, bu bizim için çok önemli. Yine demiryolu endüstrisini geliştirmek adına Erzincan'da ray bağlantı elemanları üretiyoruz, ihraç ediyoruz. Adapazarı'nda yüksek hızlı tren araçlarını metro araçlarını üretebilecek fabrikayı kurduk. Karabük'te hızlı tren raylarını da üretmeye başladık. Kırıkkale'de tekerlek takımlarını MKE ile üretiyoruz. Bu konuda değerli Bakanımızın Milli Savunma Bakanlığı dönemindeki katkısına müteşekkiriz. Çankırı'da hızlı tren makas fabrikasını kurduk. Eskişehir'de TÜLOMSAŞ'da da yıllardır yeni nesil lokomotif üretip ihraç ediyoruz. Milli motorun da üretimine başladık. Milli yüksek hızlı tren yapılma süreci önemliydi, konsept tasarımını tamamladık. Daha da önemlisi bu yollarda yürüyecek araçları imal etmeye, bu yollarda kullanacak malzemeyi yerli olarak üretmeye hatta bölgesinde ihracatçı konumuna gelmek çok önemliydi. Bunun için demiryolcular ile birlikte biz artık dünyaya 'evet yetinmiyoruz' diyoruz."

Bakan Arslan, 1961 yılında ilk buharlı lokomotif olan "Bozkurt"u üreten Sivas'ın, bugün bir başka başarıya, bir başka iftihar kaynağına imza attığına işaret ederek, "O yüzden TÜDEMSAŞ'ı tekrar kutluyoruz. Bu imza 3 yıl içerisinde atılmış bir imza. 3 yıl sizlere uzun gibi gelebilir ama bu sektörlerde, bu tip üretimlerde 3 yılın çok kısa olduğunu bu işin içinde olan biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim." şeklinde konuştu. 

Milli yük vagonunun avantajları

Milli yük vagonunun avantajlarından bahseden Arslan, şu bilgileri verdi:

 "Birincisi, 29,5 metre uzunluğuyla 2 vagonluk konteyneri tek bir vagonda taşıyabilme özelliği çok önemli. Benzer vagonlardan yaklaşık 9,5 ton daha hafif olması bir başka önemli özelliği. Bu, yüzde 26 daha hafif olması anlamına geliyor. Yine, 25,5 ton boş ağırlığıyla Avrupa'daki eş değer vagonlara göre 4 tondan daha fazla yük taşıma fırsatı veriyor. Taşıma kapasitesindeki bu artış işletmeciye elbette ki yüksek fayda avantajı demek. Daranın hafifliği nedeniyle de yüzde 15 oranında daha fazla yük ya da daha düşük maliyet demek. Ülkemizde ilk defa üretilen 3 adet H tipi boji ve kompakt fren sistemi sayesinde yüzde 15 oranında yük taşıma maliyeti düşürülmüş durumda. Seyir sırasındaki düşük ses seviyesi de gürültüden uzak, yine bu yük vagonlarımızın işletmecilik anlamındaki bir başka avantajı. İki adet vagonun görevini görebilen tek bir adet yeni nesil milli yük vagonunun üretim maliyeti de yüzde 15 daha düşük. Elbette ki aynı zamanda bu, uzun soluklu bakım maliyetinin de düşük olması anlamına geliyor. Prototip olarak üretilen vagonun kısa bir sürede seri üretimine geçilmesini ve buradan da inşallah ihracatı amaçlıyoruz. TÜDEMSAŞ'ta çalışan arkadaşların bir sözü var, dediler ki '3 yılda bu aşamaya getirdik, üretim aşamasına getirdik ama geldiğimiz nokta yetmez. Bu sene 150 tane üretim yapıp hem iç piyasaya hem ihracata sunmuş olacağız.' Arkadaşlarımıza söylüyoruz 150 rakamı önemli, 150 rakamı büyük ama Sivas'ın hedefleri, TÜDEMSAŞ'ın hedefleri ve ülkemizin hedefleri düşünüldüğünde bunun yetersiz olduğunu da burada söyleyelim."

Konuşmaların ardından TÜDEMSAŞ Genel Müdürü Yıldıray Koçarslan, Bakanlar Arslan ve Yılmaz'a teşekkür plaketi verdi.

Daha sonra Yeni Nesil Milli Yük Vagonu'nun önünde kurdele kesen Arslan ve Yılmaz, incelemelerde bulundu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler