Kars  Ani Harabeleri’nde Kazı Çalışmaları

Kars Ani Harabeleri’nde Kazı Çalışmaları

Geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili birisi Ankara'da diğeri de Anı Ören Yerinde uzmanlardan oluşan iki toplantı yapıldığını da belirten Alp, Pirkiç Kilisesinin Planlama safhasının da tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

 

Pirkiç Kilisesinin tabanındaki sağlamlaştırma çalışması tamamlanmasıyla birlikte Müze Müdürlüğü başkanlığında bir ekip oluşturulacağını kaydeden Alp, “Bu ekip tarafından kilisenin taban kazısı ve çevre düzenleme çalışmaları dahil olmak üzere mevcut yıkıntı içerisindeki rölyefli taşlar bir kenara ayrılıp, temel kazısı tamamlanacaktır. Ardından da restorasyon çalışmalarına geçilecektir.” diye konuştu.

 

Define Arama Yönetmeliğine de değinen Alp şunları söyledi:

“2863 sayılı yasanın 50. maddesi kapsamında çıkarılan Define Arama Yönetmeliği içeriğinde bulunan vatandaşlarımız şunları bilmeli; Şüphelendikleri ve ya define kazısı yapmak istedikleri yere ilişkin olarak önce mülki idare amirliğine, köylerde ise kaymakamlıklara, il merkezinde ise Valilik makamına bir dilekçe ile başvuruda bulunurlar. Dilekçeler bize ulaştıktan sonra arkeologlarımız yer incelemesi yaparlar. Mevcut yerlerin tescilli taşınmaz kültür varlıkları kapsamında olmadığı tespit edilmesi halinde gerekli belgeler istenir. Bu belgeler tamamlandıktan sonra define kazısı yapılır. Yapılan define kazısı Müze Müdürlüğü başkanlığında kurulan bir komisyon, İçişleri Bakanlığı ve temsilcilerden oluşan bir komisyon huzurunda yapılır. Tekrar kapatılır. Kaçak kazıları önlemek için hem Emniyet Müdürlüğü ile hem İl Jandarma Komutanlığımızla gerekli sıkı koordinasyonu devam ettiriyoruz.”

 

 

KHA

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler