Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta Çay Tv’de

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta Çay Tv’de

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta Çay Tv’de yayınlanan Nusret Durur ile Bölgenin Sesi adlı programın canlı yayın konuğu oldu.

Başkan Karaçanta konuşmalarına şöyle başladı; Nusret bey uzun zamandır bir araya gelmemiştik. Önceleri birçok güzel bir programımız olmuştur işin doğrusu o programın özlemi içerisindeyim. Onun için sizlerle burada olmanın mutluluğunu yaşıyorum. İyi ki, varsınız. Ayrıca yapmış olduğunuz programın bölgemizde hemşirelerimiz tarafından takdirle izlenen program. Nusret durur ile bölgenin sesi. Dolayısıyla mesele bölge olunca bütün hemşerilerimiz televizyonlarının başında oturup cani gönülden keyifle izliyorlar. Nusret bey, bir az önce söylediniz, 3 yılımızı doldurmaya 15 gün falan zamanımız kaldı. Bu üç yıl içerisinde neler yaptık? Bana kalırsa çok iş yaptık ama yaptıklarımızdan  daha çok  hizmetler var. Allah nasip ederse onları da  bu süreç içerisinde yapıp bitirmeye çalışacaz. Çünki inandığım bir şey var: Kars halkı yıllarca cefa çeken bir halk, dolayısıyla Kars halkının bundan sonra sefa çekmesinin  gerektiğine inanan birisiyim. O zaman da size  söylemiştim, geldiğimizin ikinci haftası yıllarca suyu akmayan bir şehre 24 saat suyu verme şerefine nail olduk. Bundan dolayı çok Mutluyuz. Temiz ve 24 saat kesintisiz su. Biz bunu zaten seçim vaadi olarak vermiştik, çünkü ben Kars’ta doğulup Kars’ta büyüyen, Kars’ta çalışan biriyim, o süreç içerisinde özlemini çektiğimiz su bugün 42 saat Karslı hemşerilerimizin hizmetindedir. Bununla birlikte, tabii ki, bu anlattıklarım proje değil, proje olmamalı, bu belediyelerin yapması gereken zorunlu işler vardı, bu işlerin içinde yol vardır, temizlik vardır, ama maalesef yapılmayınca biz bunları proje olaraktan bugün burada anlatmak zorunda kalıyoruz. Neden, çünkü geldiğimizden beri uğraştığımız şeyle bunlar.  Suyun yanı sıra bu üç yıllık süreç içerisinde Kars’ta yaklaşık 70 kilometreye yakın sıcak karışımlı asfalt işi yaptık. Yani hemen hemen ana arterlerimizin birçoğunu sıcak karışımlı asfaltla asfaltladık, hemşerilerimizin hizmetine sunduk. Bu hizmetleri devam ettiriyoruz. 24 saat aralıksız  çalışıyoruz. Malum,mevsim şartları yılın 12 ayı çalışmamıza müsaade etmiyor. Dolayısıyla bu yol çalışmamızı mayıs ayı ile eylül ayı arasında yapmak zorundayız. Bu süreç içerisinde yaptığımız şeyleri ben anlatıyorum,bundan sonrakı süreçde de yene devam edecek. Mahalle aralarında da epey bir kilit parke taş çalışmamız oldu,bu çalışmalarımız da devam etmektedir. Çünkü giremediğimiz mahalle aralarındaki sokaklarımız halen daha mevcudiyetini korumaktadır.

Çöp sorununu da çözdük, yıllardan beri  Kars belediyesi kendi çalışanlarıyla bu belediye çöp hizmetlerini yürütmekteydi,biz bunu özelleştirdik. Dolayısıyla takibi bizde, daha kaliteli bir hizmet sunmak adına özelleştirme yaptık. İlaheni alan şirketimiz 24 saat aralıksız daha fazla iş makinesi ile ,kamyonu ile,çöp konteyneri ile hizmet vermektedir. Dolayısıyla Karsta çöp sorununu büyük oranla çözmüş olduk. Ama bu yeterlimi? Değil tabii ki. Bundan sonraki süreçte de Allah nasip ederse akıllı şehir uygulaması kapsamında  Karamandan ,Antalyadan sonra Kars var. Ulaştırma ve Denizcilik Haberleşme  Bakanımızın da girişimiyleriyle, kendisine  şükranlarımı sunuyorum,Karsı akıllı şehir projesi kapsamına soktu. Akıllı şehir uygulaması kapsamında çöp dediyimiz bu çalışmamızı da o kapsam dahiline sokup daha modern bir şehir anlayışıyla yolumuza devam edicez.

Tabii ki,kırsal kesimden göç devam ediyor,ama biz belediyeyi aldıktan sonra bu göçü az da olsa önledik. Yani vatandaşın yatırımına engel olmaktan ziyade ona destek olmaya çalıştık. Karsta özellikle üniversite kapasitesinin büyümesi ve karsta oluşacak olan Kars-Tiflis –Bakü demiryolunun projesinin tamamlanması,Karsın Cazibe Merkezi haline döniştürülmesi Karsa göçü geri getirir bir kere. Yani bugün Kars İl  Nüfusu resmi kayıtlarda 78 bindir. Ancak kayıt dışıyla birlikte yüz binden fazla nüfuzun olduğunu söyleye bilirim.Türkiye genelinde yaklaşık 5 milyon  olduğunu söyleye biliriz. Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesi,Cazibe merkezi oluşması Karsın bölgede parlayan bir güneş haline dönmesi demekdir,dolayısıyla bugün orda 78,80  bin olan il nüfusunun belki 10 kat artacağından hiç şüpheniz olmasın.

Kafkas Üniversitesinde bugün 21bin tane örgencimiz var.Kafkas Üniversitemiz için de o yörede  parlayan güneş diye bilirim. Ayrıca Kafkas Üniversitesi Karsla birlikte Ardahanı,Artvini ve Iğdırı da kurdu,daha önceden bunlar da içerisindeydi.

Gelişmekte olan bir il var,gelişmekte olan bir üniversite var,her gün nüfusu  katlanaraktan artan bir üniversite var.bu üniversitedeki öğrencilerimizin sayının artması oradaki esnafımız bakımından da önemli,bizler bakımından da önemli, çünkü onlar annelerinin, babalarının  bize emanetidir, dolayısıyla evdekilerinde rahat ettikleri kadar burada da rahat etmeleri gerekiyor. Belediyemizin bu konuda çalışmaları da var.yani işte park ve bahçeler konusunda çalışmalarımız var ,valiliğimizin bu konuda çalışmaları var, Karsta bir kültür evinin kurulması ile ilgili, bu çocuklarımızın boş zamanlarını geçire bilecekleri öyle mekanların oluşturmasıyla ilgili çok güzel çalışmalarımız var. Bunları yaparken yalnız belediye olaraktan değil,valiliğimiz de,rektörümüz de bu konuda çok iyidir,kısacası,muhteşem bir uyum içerisinde çalışıp hizmet vermeye çalışıyoruz. Karsta park ve bahçelerle ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Gelişmekte olan bir ilde sosyal donatımın olması,park ve bahçelerin artırılması çok önemlidir.şuan elimizde yapıp hizmete sunduğumuz iki tane çok önemli bahçemiz var. Ufak-tefek yerlerde sorunlarımız var,mahelle aralarında çocuklarımızın daha rahat zaman geçirmelerini sağlaya bilmek adına çalışmalarımız park ve bahçeler müdürlüğümüz  tarafından  aralıksız devam ettirmektedir.

iller bankasından nüfus oranına göre dağıtılan paydan Kars bld nasibini alıyor.ama bld en önemli gelirlerinden bir tanesi su ve emlak gelirleridir. Özellikle su ile ilgili tahsilat oranımız geldiğimizden daha fazla olmaya başladı,çünkü biz ciddi şekilde kaçakla mücadele işi başlatdık.25 bin abonemiz varken bugun onu 30 bine çıkardık,bu ne demek oluyor? Bu bir ilçenin nüfusu demektir. Su gelirlerini çok önemsiyoruz,çünkü bld hizmeti insanımıza odaklı hizmet olduğu için bir yerde Hakka hizmettir.bunu da yapmamız için eliömizde mutlaka bir donemiz olması lazım.

Yüklü bir borçla bld devraldık .biz de şeffaflık esasdır,basın açıklamasında da söyledim. Yüz on milyon gibi yüksek bir rakamlı borçla devraldım,tabii ki var.

başta ben suyu,yolu,temizliği dedim,bunları proje olaraktan görmüyorum,çünkü bunlar bld zorunlu olarak yapması gereken hizmetler.yapılmadığı için biz proje gibi anlatıyoruz. Keşke o suyla,o yolla,o temizlikle uğraşmayıp da parkla bahçeheyle sosyal donatımla ve s. İlgilenmiş olsaydım. Şimdi yapmış olduğumuz bu hizmetlerle yanaşı bizim evde bakım deye bir hizmetimiz var. Nedir bu?  Bugün 35 kişilik 28 evdeyaşlı ve bakıma muhtaç vatandaşımıza  bakım yapıyoruz. Bunlardan 10 tanesi engelli vatandaşımız. Evinin temizliğidir,evinin bakımıdır,haftada bir kere genel sağlık kontroludur..bu tür hizmetleri yapıyoruz,artı iskep projesi kapsamında bu dezavantajlı gruplar üzerinde ciddi çalışmalarımız olmuştur. Bu da bizim bld ayrı yapmış olduğu bir şey. Bu iskep projesi kapsamında Türkiye bld birliği ve Avrupa birliğinin ortaklaşa hazırlamış olduğu program kapsamında türkiyede 12 pilot bld seöilmiştir,bunlardan bir tanesi de karstır. Başarılı hizmetlerimiz olmuştur ve halen devam etmektedir. Dezavantajlı gruplarda yaklaşık 400 500 insana ulaştık ve bunlardan bir çoğunu ekmek sahibi yaptık.açmiş olduğumuz işkurla,kosgeble yaptığımız ortak çalışmalar neticesi.

kendisinin öyle bir çalışması yok,ama esnafımıza destek olabilme adına yapmış oldukları ürünleri pazarlaya bilmek adına biz onlara diyoruz ki,kardeşim biz her zaman her fırsatda sizlerle beraberiz. Satışlarında reklamlarında..mesela,bizim kars kaşarımız coğrafi işaretleme sistemine girdi ve bugün markadır.bunda biz kars bld olaraktan elimizden geleni esirgemedik.bundan sonrakı süreçde de onların yanında olacağız.mesela yakın gelecekte Allah nasıp ederse kazı da ,balımızı da coğrafi işaretleme sistemi içerisine alacağız. Bunlar çünkü karsın olmazsa olmazlarıdır, arşla bütünleşmiş önemli değerlerdir. Yapacağımız, yapmamız gereken daha önemli projelerimiz var. Mesela benim çok önemsediğim projelerden bir tanesi atık su projesidir. atık su projesi  çevre Bakanlığı, Avrupa birliği, kalkınma başkanlığı ve kars belediyesinin ortak projesidir. Yani onlardan alacağımız destekle yapacağımız bir projedir. Bu proje tamamlandıktan sonra eminim ki karsa yaptığımız en büyük hizmetlerden biri olacaktır. İkinci ve çok önemli bir projemiz bizim kars çayı projemizdir.bu proje uzun zamandan beri gündemdeydi. Bugün orda kars kalesinin eteklerinde Osmanlı mimarisine uyğun o evlerin yapımıyla Ebül Hasan  Harakani hz manaviyetinin de olduğu evliya camii ile birleştirerek ve kars çayını da dediğim şekilde başa getirirsek muhteşem bir projeyi ortaya çıkarmış olacaz. Bundan dolayı da valiliğimizin çok güzel çalışması var,geçen hafta kamulaştırma bedellerini ödedi,bu da yine kars çatyı babında ortak çalışmamızdır. Ama tabii projemizin yakın takipcisi il valimizdir.

sosyal projelerde sıcak yuva tok karın dıye bir projemiz var. Bu projemiz  2014 yılı geldiğimizde yürürlüğe gire projemiz ve halen devam ediyor.bununla özellikle ihtiyaç sahibi hemşerilerimize bir şekilde yardımcı oluyoruz. Bunu yaparken de bir elin verdiğini diğer el duymasın hesabıyla çoğunu kimse bilmeden personellerimizle birlikte  gece evlerine yapıyoruz.

Çok fazla. Tabii ki valiliğimiz bünyesindeki sosyal politakalar il müdürlüğü illaki gereken yardımı yapıyor,ama ne olursa olsun vatandaşta bir algı var: bu tür şeylerin beld. Tarafından yapılmasını daha çok bekliyorlar. Biz de elimizden geldiğince yapıyoruz. Bunu yaparken özellikle hemşerilerimizin bu konudaki desteklerini alıyoruz.

kesinlikle.bld başk tanımını yaparken bir şehrin şehri-emini diye bahs ettiniz.dolayısıyla biz orda yalnız yol yapmak için,su vermek, temizlik için gelmemişiz.biz orda illaki hemşerilerimle bire bir görüşüb,onların özel sorunlarını da  dinlemek zorunluluğumuz vardı. Bu tür ailevi sorunları,özel sorunları olan hemşerilerimiz tabii ki vardır.tabii ki onların da sorunlarına çare olmağa çalışıyoruz.

bu nedendir biliyormusunuz? Çünkü ben de Karslıları çok seviyorum,karsa sevdalıyım. Bu sevgi karşılıklıdır. Benim belki farklı yanım bld başkanlığı görevine geldiğim gün basın açıklamasıyla ben bir siyasi partinin temsilcisi değilim dedim. Yani benim siyasi kimliğim başkanlık makamına oturduğum gün btmiştir dedim. Çünkü bld başkanı olduktan sonra bütün karsın hizmetkarıyım ben. Dolayısıyla hemşerilerimin yıllardan beri özlemini çektiği şeylerden bir tanesi oydu hiç bir ayrımcılık yapmaksızın onları kucaklayıp hizmet götürmekten keyif aldığımı bildikleri için  seviyorlardır beni,ben de onları çok seviyorum.

terminal,hava alanı ,hastaneler,üniversitenin yurtları dışarıdaki tanıtımıdır. Hava alanımız  muhteşem, ama terminalimiz için aynı şeyi diyemicem . eski ve olmadık bir yerde olan terminal. Geldiğim günden beri üzerinde durduğum bir olay,çünkü daha önce yapımı yapılan ,temeli atılan belli beir mesafeye gelen ama ondan sonra inşaatı durdurulan bir terminalimiz var. Bununla ilgili çalışmalarımız var,yani hava alanın hemen yanında. Bana göre olması gereken yer de orası. Uzun zamandan beri o şekilde atılı kaldığı için  ordaki betonun n çürümelere karşı değerlerinin ölçümü yapılarak yarım kalan işin tamamlanması ile ilgili projemiz halen daha devam etmektedir. Allah bana  nasip eder inşallah olduğu yerden çıkarmayı düşünüyorum.karsa geldiyseniz karsı biliyorsunuz,mevcut terminalin hemen yanında hayvan pazarımız var. Daha önceden inşaatı yapılmış,temeli atılmış bitirilme aşamasına gelmiş bir yer. Dolayısıyla hayvan pazarıyla otobüs terminalinin aynı yerde olması mümkün değil. Akıldan mantıktan uzak bir şey.

kars denildiği zaman ilk akla gelen tarım ve hayvancılık geliyor. Karsın tarım ve hayvancılıkta bir numara olduğu gerçeği var. Bunu ben de kabul ediyorum ama bir ilin gelişilmesinde   tarım ve hayvancılık yeterlimi? Hayır. Bunun yanında Karsın turizm potansiyeli çok yuksek. Doğrudur tarımı var,hayvancılığı var,işte kaşarı var,balı var,sütü var ve Türkiye piyasasında fevkalade bir yeri olan hayvansal ürünlerimiz var. Ama bu tek başına yeterli değil diyorum. Bunun ekonomiye daha çok katkısı olması için yanında  bir şeylerin olması lazım,bu da karsa Yaradan tarafından   bahşedilmiş muhteşem bir turizm potansiyelin olduğunu ortaya çıkarmamız lazım. Baktığımız zaman kış turizmini karsta,inanç turizmi karsta,kültür turizmi karsta, doğal turizm karsta. Yani tarihi yapısı ile medeniyetin başkentidir kars. Bugün ani antik kentimiz var. Ani çok önemlidir. Biz aniye bakarsak ani hepimize bakar. Öyle bir yer ani,çok önemsiyoruz aniyi. 1064 le başlayan bir geçmişi vardır. 1064 fatihin aniyi fethi aynı zamanda Anadolu’nun varlığını sağlayan yıldır.Anadolunun var oluşudur. O bölgede aninin fethi de hem Kafkasya coğrafyasına açılan bir kapı oluşmuş hem bu tarafta Anadolu oluşmuştur. Orda 90 bin nüfus varmış. Ani fethedilirken medeniyet gelmiş, ticaret gelmiş. Neden çünkü kars ipek yolu üzerinde. Kültür turizmi bakımından çok önemli yerdir. Kesin olmamakla birlikte benim yapmış olduğum bir araştırmada karsta kış bu turizm potansiyelinin bir tanesi inanç turizmidir.Karsta kaleler kiliseler tabyalar var.ama turizm kaynakları turizm getirisi fazla olmasına rağmen maalesef biz bunun tanıtımını yapamamışız. Bundan sonra yapmaya çalışıyoruz. uzun zamandan beri atık olan Sarıkamış kayak tesislerimiz bı yıl 100 de 100 dolulukla çalıştı. Bu yeterlimi ? değil.

Bizim her yıl geleneksel olarak yaptığımız uluslar arası aşıklar bayramı var. Bu aşıklar bayramı benden önceki bld başkanları tarafından da yapılmıştır, ben geldikten sonra da devam etmektedir. Kars denildiyi zaman aşıklar diyarı denilir. Bugün ana doluda olan aşıkların diye bilirim ki 100 de 90 ın çıktığı coğrafi ya Kars coğrafyasıdır. Ona göre de orda âşıklık geleneğinin dün olduğu gibi bugün de devam etmesi gerektiğine inanıyorum. En önemli sosyal faaliyetlerimizden bir tanesi budur. ayrıca özellikle çocuklarımızın boş zamanlarını geçire bilmeleri adına bizim yene belediyemiz bünyesinde onların saz kursları,gitar kursları,halk oyunları kursları bu şekilde etkinliklerde de çocuklarımızın kötü alışkanlıklardan kurtulmasını sağlıyoruz.

şuan kesin bir tarih yok,ama temmuz ve ağustos ayı için çalışmalarımız.

tabii ki insanımızdaki maneviyatın en önemlisi şu düğün,mezarlık işidir. Mezarlıklarla bağlı yapmış olduğumuz çalışmalardan biri geçen yıl ben bir kampanya başladım :bütün mezarlıkları ağaçlandırma kampanyası. Ve bu kampanyaların başta açılışını da bizzat kendim yaptım. Vermiş olduğumuz hizmetler arasında cenaze sahibi haber verdikten sonra personellerimiz mezarı hazırlar kendi aracımızla götürürüz,eğer durumu iyi değilse bütün masraflarını biz üsteleniriz ama karsta genelde bizim kendimiz yapacaz diye belediye. Ve ya her hangi bir kurumdan yardım istemezler. Ama çok ihtiyaç sahiblerinin bütün ihtiyaclarını bld olaraktan mutlaka biz yapıyoruz.

her sabah 6.30 ayaktayım esnafı ziyaret ederim, onlarla mutluyum ben, hafta sonları özellikle makam aracı kullanmam, zaman zaman dolmuşları tercih ederim,kendi aracımı kullanırım.

başta da söyledim bu iki yılda bitirmemiz gereken en önemli şey otobüs terminalidir,ikincisi atık su projesimiz. Atık su projemizin tamamlanmasıyla ,kars çayını porsuk cayı misali hayalimizdeki kars çayını hemşerimize sunmaktır. Amacım ne bilyormusunuz? O çayı hazırlayıp kars kalesi ile bütünleştirdikden sonra hemşerimizlerle gondollarla o çayda gezmek istiyorum. Bundan başka bir de katı atık projemiz var,bu projenin de bütün işlemleri tamamlandı,ulaşt.ve dnzclık bakanı syn ahm.asln beye de bu konu da şükranlarımı arz ediyorum,çok ciddi desteği oldu,projemiz ihale aşamasını geçti,bundan sonraki süreçde inşaatımızın başmasıyla ilgili işlemlerimiz olacak.bu proje de tamamlandıktan sonra karsın genelinde bu sefer çöp sorunu tamamen halledilmiş olacak.

Şeffaflıktan bahsettik.yapmış olduğumuz her şeyin şeffaflık içerisinde hesabını vermeye hazırız,ama bundan sonraki süreçde de kars halkının ,başta değdim gibi yıllarca cefa çeken bir karsı var,bundan sonra sefa çeken bir Karslı profili görmek istiyoruz. Dolayısıyla biz kaldığımız yerden hizmetlerimizi aralıksız olarak sürdürmeye devam edeceyiz. Neyi nasıl ede biliriz,kars halkını nasıl mutlu ede biliriz bunun hesabı içerisinde yolumuza devam edicez. Çünkü kars halkına ne yapsak az. Hizmete gerçekten ihtiyacı olan bir ilimiz var. Tanıtıma ihtiyacı olan ilimiz var. Bu kadar değerlerimiz olan sütümüz,kaşarımız,balımız, kayak için önemli maddeyi elinde tutan Sarıkamış gibi ilimizi maalesef tanıtımını yapamamışız. Şehitleri ile Çanakkale örneği olan o toprakların tanınmasında maalesef sınıfta kalmışız.bundan sonraki süreçde biz bunları yapmaya çalışıcaz inşallah”diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler