Kars Belediye Eş Başkanı Şevin Alaca’dan önemli açıklamalar!

Kars Belediye Eş Başkanı Şevin Alaca’dan önemli açıklamalar!

Kars Belediye Eş Başkanı Şevin Alaca, Kars’ta yapılmamış temel belediyecilik hizmetlerini ve etkilerini Kars Manşet Gazetesi, Kars Hakimiyet Gazetesi ve Manisa Aktif Haber’e anlattı.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Kars Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve Kars Hakimiyet Gazetesi Muhabiri Volkan Karabağ ile Manisa Aktif Haber İmtiyaz Sahibi İpek Arpağ’a özel açıklama yapan Kars Belediye Eş Başkanı Şevin Alaca, altyapı ve ekonomik sorunları çözdükten sonra asfalt çalışmalarına başlayacaklarını, kadın istihdamı ve sosyal aktiviteler anlamında da projelerin yapıldığını söyledi.

Kars’ta şehir içi ve mahalle aralarında asfalt çalışmasının başlaması için ekonomik, altyapı ve imar sorununu önce çözüme için çalıştıklarını belirten Alaca, “Kars’ta temel belediyecilik hizmetlerinden tutunda istihdama kadar çok sayıda sorunlar var ve bu sorunlar da göçe neden oluyor. Biz göreve geldiğimizde ilk önce temizlik kampanyası adı altında kentte alınmayan çöpleri toplayarak başladık. Çünkü alınmayan çok çöp vardı ve şehir bu konuda çok geri kalmıştı. Biz bunu seçim kampanyasında da hep dile getirmiştik, 2019 yılında hala yol, kaldırım su ve çöp konusunda bir kampanya yürüttük, bu aslında Kars için gerçekten bir utanç verici, üzücü bir durum. Temizlik kampanyamızı çevre illerden ve diğer aldığımız desteklerle başlamıştık şuanda da bunu sürdürüyoruz. Yollarımız yürünecek halde değil, ancak asfalt yapmaya da şartlar hem ekonomik olarak hem de şehirde ciddi anlamda bir altyapı ve imar sorunundan henüz uygun değil. Bu sorunlar çözülmeden de yapılacak olan asfalt verimli olmayacak. Ayrıca bomboş olan bir kasa var. Ama biz yama dediğimiz dolgu sistemle çukur olan yolları kapatarak hem yaya trafiğine hem de araç trafiğine daha uygun hale getirmeye çalışıyoruz.” dedi.

Kars’ta en büyük sorunların başında işsizlik geldiğini vurgulayan Alaca, “Her gün belediyeye onlarca iş başvurusu geliyor, bu taleplere cevap vermemiz, karşılık olmamız mümkün değil. Belediyenin şartları zaten ortada. Belediyenin nüfusuyla orantılı olarak norm kadro sayısı maksimum 400 personel ancak 970 personelle biz görevi devraldık. Zaten maaş ödenemiyor şuan 3 ay geriden geliyoruz, personelin ödenmeyen 3 ay maaşı var. Dolayısıyla bu koşullarda belediyede insanlara iş imkanı sağlama olanağımız yok. Yeni iş imkanları yaratabiliriz, istihdam alanları oluşturabiliriz. Bunlarla ilgili planlamalarımız var, belediyenin tesislerinde bir işletme mantığıyla bir çalışmamız var. Eski Erzurum yolu üzerinde bulunan İsmail Aytemiz Parkında şimdi tadilat yapılıyor, bu parkı sadece kadınların işleteceği bir işletme olarak hayata geçirmek istiyoruz. Yani orada Kars’ın yöresel ürünlerinin satıldığı, organik ürünlerin bulunduğu işletmelerin olacağı bir mekan haline getirmeye çalışıyoruz. Bu çalışma ile hem kadın istihdamının önünü açmış olacağız hem de gelen yerli ve yabancı turistler Kars’ın ürünlerinden faydalanabilmesini sağlayacağız. Ayrıca kadınlara yönelik olarak kadınların evlerinde ürettikleri ürünleri satabileceği bir semt pazarı projemiz var. Şuan proje aşamasında, projemiz tamamlandığında da bunu kamuoyu ile paylaşacağız. Ayrıca Kars’ın biliyorsunuz kilimleri ve halıları çok özel, biz halı tezgahlarını belediye olarak sağlayarak mahallelerdeki kadınlarımıza dağıtacağız daha sonra onları yapacakları o güzel halı ve kilimlerin pazarlamasını yaparak onların ekonomik olarak kendilerini en azından hayatın içinde var edebilmelerini sağlayacağız. Çünkü kadınlar maalesef her türkü şiddete, baskıya maruz kalabilir ancak ekonomik özgürlükleri ellerinde olursa buna dur diyebilecekler aksi durumda bu baskılara katlanmak zorunda kalıyorlar. Bir toplumun gelişmesi, özgürleşmesi açısından da kadının varlığı çok önemli. Kadın gelişirse toplum ilerler.” ifadesini kullandı.

Ayrıca kadınlara yönelik yaz kurslarının da devam ettiğini belirten Alaca, “Yaz kurslarımızda çeşitli dallarda meslek edindirme anlamında eğitimlerimiz devam ediyor. Kadınlarımız şuan “taş bebek” yapımını gerçekleştiriyor ve sergimizi de Eylül ayı gibi yaparak Kars halkının beğenisine sunacağız. Yine kurslarımızda gençlerimize yönelik enstrümantal anlamında gitar, bağlama gibi kurslarımız devam ediyor.” şeklinde konuştu.         

Alaca, Namık Kemal Kültür ve Sanat Evi’nde Kars’ın tarihi ve turistik yerlerinin biblolarına rağbetin arttığını da sözlerine ekleyerek, “Kars’a gelen yerli ve yabancı turistlerin hediyelik anlamında Kars’tan sevdiklerine götürebilecekleri bir hediye var. Bu hediyelik anlamındaki biblolara rağbet ciddi anlamda son günlerde arttı. Bibloların yanında çeşitli ürünlerde yapılıyor ve şuan yaklaşık 15 bin siparişimiz var ve arkadaşlarımız bunun için çalışıyor.” diye konuştu.

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle personeli mağdur etmemek anlamında 31 Ağustos’ta 1 maaş ödediklerini de belirten Alaca, “Malumunuz bayram geliyor ve personelin geçmiş dönemden ödenmemiş maaşları var. Ama gönül ister ki maaşları düzgün ödeyelim, bayram öncesi ikramiye verelim, bayram harçlığı verelim. Bunların hepsini tabi ki istiyoruz çünkü bizim için en kıymetli olan emektir. Çünkü biz emek mücadelesi veren de bir partiyiz. İşçinin alnının teri kurumadan emeğinin karşılığını vermek gerekiyor, bu bilinçteyiz. Ama maalesef mevcut koşullar buna çok olanak sağlamıyor. Bayram öncesi şartları zorlayarak en azından içeride kalmış 1 maaşı ödedik ama tabi ki yeterli değil.” dedi.

Alaca, geçen hafta sonu Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen ile birlikte İstanbul’daki temaslarını da anlatarak, “İstanbul’da Karslı işadamlarıyla görüştük, onları Kars’ta yatırım yapmaya davet ettik, özellikle istihdam alanları yaratmaya davet ettik. Söz aldık, yardımcı olacaklar, bağış olarak da destek olacaklar. Ama bu bağışlar geçici kısa vadeli çözümler. Biz burada daha kalıcı ve uzun vadeli çözümler bulmalıyız. Görüşmelerimiz devam ediyor tabi ki, bağış hesapları açtırdık. O hesaplara bir miktar insanlar destek olmaya çalışıyor sağ olsunlar.” ifadesini kullandı.

Kars’ta 1. Serhat Doğa ve Kültür Festivalinin ilkini 29-30 Haziran’da gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekleyen Alaca, “Bu festival amatör bir ruhla yapıldı, biraz hava muhalefetine takıldık ama yine coşkulu ve güzel geçti. Kars’ın bütün renklerini orada sergilemeye çalıştık. Çünkü insanlar burada yerelde birlikte yaşıyorlar, aslında o yaşamı inşa etmişler. Her ne kadar seçim dönemlerinde ayrışsak da hayatın içinde birlikte yaşıyoruz. Bunun da o festivalde biz ortaya çıkmasını istedik ve başardığımızı umuyoruz. Ayrıca 15 Ekim’de Marmaris Film Festivali ile eş zamanlı olarak Kars’ta da bir film festivalimiz olacak. Gençlere yönelik konserlerimiz ve tiyatrolarımız da önümüzdeki aylarda gerçekleşecek.” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler