Kars Belediyesi’nden Sarıkamış Minyatürü

Kars Belediyesi’nden Sarıkamış Minyatürü

Kars Belediyesi Namık Kemal Aşıklar ve Kültür Evi'nde Belediye adına hizmet veren Kars'ın çoban heykeltıraşı Metin Doğrukartal, Sarıkamış Şehitleri figürlü çalışmalara başladı.

Kars Belediyesi’nden Sarıkamış Minyatürü

Kars Belediyesi Namık Kemal Aşıklar ve Kültür Evi’nde Belediye adına hizmet veren Kars’ın çoban heykeltıraşı Metin Doğrukartal, Sarıkamış Şehitleri figürlü çalışmalara başladı.

Heykeltıraş Doğrukartal, “Burada gördüğünüz hemen hemen Kars’ın bütün tarihi yerlerinin minyatürleri bulunmakta. Bu minyatürleri yapmamızın en büyük nedeni ise Kars’ta daha önceleri bir tarihi yerin biblosunun olmadığıdır. Sadece kaşar, balımızı meşhur bilip alıp gidiyordular. Fakat bu açığı kapabilmemiz için sayın Belediye Başkanımız Murtaza Karaçanta’nın da  büyük destekleriyle biz bu açığı turizm bölgesi olan Kars’ta tamamı ile kapattığımızı düşünüyorum.” dedi.

Doğrukartal daha sonra, “Kars Belediye Başkanı Sayın Murtaza Karaçanta ve başkan yardımcılarımızın destekleriyle Kars’ta ve Sarıkamış’taki en kısa zamanda daha güzel şeyler yapıp piyasaya süreceğiz. Tabi sürmeden önce yapılan güzel çalışmalarımızın patentini almayı düşünüyoruz. Sadece Kars Belediyemize özgü Sarıkamış’ta şehit olan 90 bin şehidimizin anısına Sarıkamış bibloları üretmeye başladık. Bu eserimizi inşallah önümüzdeki yıl Sarıkamış’a 90 bin şehidimizi anma yürüyüşlerinde sergileyeceğiz. İnanıyoruz ki bu eserimiz Türkiye’de ve dünyada büyük beğeni toplayacaktır. Sarıkamış biblolarını çok geniş çaplı olarak piyasaya süreceğiz. Sürdükten sonrada dilerim ki Kars’taki tüm devlet kuruluşları masalarının üzerine birer adet koyarlar. Allah nasip ederse turizmle ilgili Kars’ta çok muazzam şeyler olacak. Şimdiye kadar Belediye Başkanımız sayın Murtaza Karaçanta, başkan yardımcıları bu konuda maddi ve manevi desteklerini esirgemedi. Her türlü araç gerek ihtiyaçlarımızı karşıladı ve sanata verdikleri destekten dolayı buradan sizin vasıtanızla hepsine canı gönülden saygı ve sevgilerimi sunuyorum.” diye konuştu.

dilerim bu iş karsta şirketleşir ve binlerce insanlar ekmek yer.bizim kapalı müze halinde şehrimiz var,bir yanımızda ani’miz var..yaz olduğu zaman bu bölgelerde sergiler açıp satışa sunmayı düşünüyoruz.

Doğrukartal ayrıca, “Sarıkamış heykeli 1.5 aylık bir çalışmadır. Madde ne kadar küçük olursa o kadar zor olur ve uzun sürer. Büyük olanlar daha koyla oluyor, detayları büyük olduğu için. Küçükte ise ayrıntı çoktur. 1.5 aydır çalışıyoruz ve 2 aylık bir zaman daha var. 2 ay zarfında piyasaya süreceğiz. Türkiye’de bunun kesinlikle aynısı yoktur, çalışmalarımız çok büyük bir gayretle sürüyor. Bunların dışında farklı bir çalışmalarımızda var; taş figürlerimiz olacak, sal taşları üzerine tablo şeklinde kabartmalar yapmayı düşünüyoruz. Kars’ta olmayacak hiçbir şey yoktur. Kars’ın her tarafı tarih, tarihi eser bizde Kars’a yakışır şeyler yapmaya çalışıyoruz. Kars Belediyesi turizm için elinden gelen her şeyi yapıyor. Bunun için sizin desteklerinize daha çok ihtiyacımız var. Bizde turizme katkıda bulunabilmek için elimizden geleni yapacağız.” şeklinde konuştu.

Metin Doğrukartal dahas sonra şunları söyledi:

“Bizim Sarıkamış’a ait her hangi bir biblolarımız, orada onları temsil eden her hangi bir biblomuz yok. Biz daha önce de Kars’ın tarihi eserlerini yaptık, fakat orada bir eksiklik olduğunu tespit ettik. O eksikliği kapatabilmek için orada bazı belgesellerin, televizyondaki belgeselleri, eski tarihi resimleri inceleyerek orada yaşananları izleyerek nasıl bir yaşam, donma olayı nasıl olmuş onu inceledik. Sonra da oraya ait bir biblo, minyatür olarak yapmayı uygun bulduk. Bunlar gelecek yıl inşallah Belediyemiz adına misafirlere hediye olarak verilecek. Figürlerimiz Sarıkamış’ta donmuş askerler olacak ve kalıba alındıktan sonra seri üretime geçilecek. Üretime geçmeden önce de sahtesini kimsenin yapmaması için patentini alıp piyasaya süreceğiz, inşallah.” karsmanset.com 

Önceki ve Sonraki Haberler