Kars-Iğdır Arası Demiryolu Hayata Geçirilmeli

Kars-Iğdır Arası Demiryolu Hayata Geçirilmeli

Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan, Dilucu ve Gürbulak sınır kapılarından yapılan ihracatın yüzde 80'ini Iğdır'lı ihracatçıların yaptığını belirtti.

 

Arslan, yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği'nin en çok ihracat yapan üyesinin Iğdır oluğunu belirterek, son 10 yılda Iğdır'ın bölgedeki ihracatta 1. ve 2. sıralarda yer aldığını kaydetti.

 2011 yılında yapılan ihracatın önceki yıla oranla düşüş gösterdiğini belirten Arslan, bunun sebebini ise İran üzeri Azerbaycan'a yapılan ihracatta İran'ın ayak bastı parası alması, araçlardan mazot farkı alması, Nahçivan sınır kapısının işlev hacminin düşürülmesi ve İran'la Iğdır arasındaki Boralan Sınır Kapısının kapalı olmasına bağladı.

 Iğdır'da ihracatın istenilen düzeylere ulaşabilmesi için Boralan Sınır Kapısı'nın bir an önce açılması ve Kars-Iğdır arası demiryolunun en kısa sürede hayata geçmesi gerektiğine değinen Arslan, İran ile Türkiye arasında öngörülen ortak sanayi bölgesinin Iğdır'da kurulmasının, Iğdır'ın stratejik konumundan dolayı daha iyi olacağını söyledi.

 Üç sınır kapısının olduğu Iğdır'da ihtisas gümrüklerinin kurulması gerektiğini belirten Arslan, şunları kaydetti:

 "Bu sayede ihracatçılar rahatlayacak. Kafkasya'yla olan ticaret artacak. 2008 yılında Dilucu ve Gürbulak sınır kapılarından 136 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 2009 ve 2010 yılındaki ihracat düşüş gösterdi. 2010 yılında önceki yıla oranla yüzde 17 düşüş gösteren ihracat 125 milyon dolar. Bunun 37 milyon dolarlık kısmı Nahçivan'la olan resmi ticaret sonucu Dilucu Sınır Kapıyla yapıldı. 80 milyon dolarlık kısmının ise Gürbulak Sınır Kapısıyla yapıldı. Iğdır'daki gümrüklerde ihracatın yüzde 80'ini Iğdır'lı firmalar yapıyor. Iğdır'da ihracat yapan 120 kadar firma var. Yapılan ihracatın yüzde 75'ini, 26 firma yapıyor."

yes.20110919111622..jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler
Iğdırhaber