Kars Kaşarı’nın Coğrafi İşaretlemesi!

Kars Kaşarı’nın Coğrafi İşaretlemesi!

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından desteklenen ve Kafkas Üniversitesi ile Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından yürütülen “Geleneksel Kars Kaşarı'nın Coğrafi İşaretlemesi” adlı proje bilgilendirme toplantısı Kars'ta yapılacak.

Kars Kaşarı’nın Coğrafi İşaretlemesi!

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından desteklenen ve Kafkas Üniversitesi ile Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği tarafından yürütülen “Geleneksel Kars Kaşarı’nın Coğrafi İşaretlemesi” adlı proje bilgilendirme toplantısı Kars’ta yapılacak.

Proje Koordinatörü Kars Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mitat Şahin

Ve Proje Ortağı Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği İlhan Koçulu’nun konuyla ilgili ortak açıklaması şöyle:

“Geleneksel Taze ve Eski Kars Kaşarı”nın ünü ülkemizde gittikçe artmakta ve yöre ekonomisine giderek artan oranda katkı sağlamaktadır. Türkiye’de kaşar denildiğinde ilk akla gelen Kars ilidir. Kars Kaşarı’nın ülke genelinde üne kavuşturan faktörlerin kaşarın teknolojisi (yapımı) ve muhafazası (depolanması) olduğu kadar, sığır ve koyunlardan elde edilen sütün aroması ve hayvanların beslenmesi olduğu düşünülmektedir. Bu kapsamda Kars iline ait geleneksel kaşar peynirinin “Coğrafi İşaretleme” kapsamında koruma altına alınması gereksinimi doğmuş bulunmaktadır. Böylece Kars Kaşarı’nın günümüzde ve gelecekte, bir kültürel miras ve ekonomik değer olarak korunması sağlanmış olacak ve yöre ekonomisine katkısı da artarak devamlılık sağlayacak. Proje çerçevesinde; Kars Kaşarı üretiminde kullanılan sütün elde edildiği süt sığırı ve koyunların beslenmesinde kullanılan mera ve çayır bitkilerinin özelliğinin belirlenmesi, Kars Kaşarı üretiminde kullanılan inek ve koyun sütlerinin özelliklerinin tayin edilmesi, Kars Kaşarının geleneksel üretim aşamalarının belirlenmesi ve kayıt altına alınması, Kars Kaşarının ambalajlanma ve depolama özelliklerinin tespit edilmesi, Kars Kaşar peynirinin özelliklerinin ortaya konması ve “Geleneksel Taze ve Eski Kars Kaşarı” için “Menşe Coğrafi İşaret” patentinin alınması amaçlanmakta.”

Yer      : Hotel Cheltikov (Eski Hekimevi)

Tarih    : 09.09.2013 (Pazartesi)

Saat     : 15.00

Tel       : +90 474 2120036

Önceki ve Sonraki Haberler