Kars kurban pazarında alıcı da satıcı da dertli!

Kars kurban pazarında alıcı da satıcı da dertli!

Kars’ta Kurban bayramına sayılı günler kala, il genelinde olduğu gibi hayvan pazarında da hareketli günler yaşanmıyor!

Tacettin DURMUŞ

Hayvan pazarına kurbanlık getiren vatandaşlar satış yapamadıkları için dert yanarken, kurban almaya gelen az sayı da kişi ise; bu yıl kurban kesemeyeceklerini söylüyor. Mazot fiyatlarının yükselmesi nedeniyle kurban fiyatlarının ona göre arttığından yakınan alıcı ve satıcılar umutlarını son iki güne başladıklarını dile getiriyor.

Geçimini tarım hayvancılıkla idame ettiren Kars köylüsü ve yetiştiricisi, son aylara ülke genelinde yaşanan ekonomik krize rağmen kurbanlık satışı umudunu taşıyor. Aşırı pahalılığın oluştuğu hayvan pazarında şu ana kadar ne alıcı ne de satıcı memnun gözükmüyor. Her yıl olduğu gibi bu yılda batı illerine kurbanlık hayvan götüren Karslıların sayısı geçtiğimiz yıla oranla oldukça azalırken, götürenler de hayvanlarını satmak için çaba harcıyor.

Ülke genelinde olduğu gibi Kars’ta da yaşanan ekonomik kriz ve astronomik enflasyon nedeniyle mazot, saman ve yem fiyatlarının yüksek olmasından şikayetçi olan kurban satıcıları, pazara alıcının uğramadığını söyledi. Pazarda hareketli günlerin yaşanması için son iki günü umutla bekleyen kurban satıcıları kadarı alıcılar da bu yıl kurban kesemeyeceklerini söylüyor. Pazara kurbanlık hayvan satmak için de almak için de gelen Karslılar gazetemize dert yandı.

İBRAHİM KAYA: “İNSANLARIN ALIM GÜCÜ YOK”

Büyükbaş hayvanların 13 ile 14, küçükbaş kurbanlıklarının ise 4 bin liradan satıldığı Kars Hayvan Pazarına kurbanlık hayvan getiren İbrahim Kaya, “Kısır koyun getirdim. Fiyatlar çok yüksek, piyasa çok yüksek, satılmıyor. İnsanların alım gücü düşük. Geçen yıl bayağı iyi satıldı. Bu sene fiyatlar bire bir üzerine gelmiş. Yem ve mazot pahalı” dedi.

RESUL İNİK: “MİLLET PERİŞAN”

 “Geçen yıla göre bu sene çok zor geçiyor. Her şey pahalı ne alınıyor, ne satılıyor, bir şey alamıyoruz, bir şey satamıyoruz. Millet perişan. Meydana bakınınız bir şey alınıyor mu, satılıyor mu? Hiçbir şeyin tadı yok.”dedi.

SEVDİ POYRAZ “DÜZELECEĞİ YOK BÖYLE GELMİŞ BÖYLE GİDER.”

Sevdi Poyraz da “Geçen yıl ile bu yıl arasında hayvanlarda bir yükselme var ama müşteri yok. Şu anda insanların alım gücü yok. Bu sene daha da durgun. Hayvan sayısı az olmasına rağmen yinede durgun yani. Ekonomik kriz Kars’ı da vurdu. Kars’ın geneli hayvancılıkla uğraşıyor. Mazot pahalı insanlar hayvanlarını götürüp getiremiyor, zorluk çekiyorlar. Dışarıdan müşteri gelmedi. Tır fiyatları 40 ile 45 bin lira. Hepsini mazota bağlayabiliyoruz. Ortalan büyükbaş kurbanlık fiyatları 12 – 13 bin liradan başlıyor. Geçen sene ise 6 ile 6,6 lira arasındaydı. Bu sene biliyorsunuz ekonomi kötü bir halde. Allah bize yardım etsin. Düzeleceği yok böyle gelmiş böyle gider. Bizim insanlarımız da halkımızda buna alışmış. Her gün yükselen piyasada düşüş beklenmesi çokta normal bir şey değil. Yapacak bir şey yok. İnsanlar zor durumda. Kurbandan sonrada zaten daha kötü günler bizi bekliyor. İnsanlarda alım gücü yok. Yani asgari ücretin 5 bin 500 lira olması çok ta bir şeye fayda etmiyor. Bir koyun 3 bin 500, 4 bin lira insanlar ne kesecek, ne alacak. Çoğu adam evine et götüremiyor. Kars gibi yerde 1 kilo et 140 lira. Bu yıl kurak geçmedi. O var ama mazot çok pahalı, insanlar ekip biçemiyor, balya yapamıyor.”

İSMET AYDIN “MAZOT PAHALI OT BİÇİMİ YAPAMIYORUZ”

On var ama biçemiyoruz ki; mazot olmuş 30 bin lira. Ben nasıl biçeyim?  Otum hepsiz kaldı ve kurudu. Ne biçebiliyorum ne de bir şey yapabiliyorum. Gelmişim meydana boş boş geziyorum. Ne bir mala alabiliyoruz ne de verebiliyoruz. Ne kimsenin alım gücü var ne de kimse kurban kesebilecek. Her sen meydanda koyun kuzu bol olurdu. Ama şimdi bakıyoruz ne alım var nede satım var. Bir dana olmuş 30 milyon, bir kuzu olmuş 5,6 milyon. Bu adam nasıl kurban kesecek. Hayat ölmüş, bitmiş.”

MUSTAFA ÖLMEZ “5 TANE KURBANLIK GETİRDİM GÜNLERDİR GÖTÜRÜP GETİRDİM SATAMADIM”

 “Pazarda hiç canlılık yok.  Geçen seneye göre çok çok kötü. Bildiğin gibi değil. Alım yok satım yok şişmiş kalmış. Piyasa yüksek yem ve saman çok pahalı o yüzden alım satım yok şu an. 5 tane kurbanlık getirdim günlerdir götürüp getirdim satamadım elimde kaldı alan yok.

ŞAHMETTİN YILDIZ “1BU YIL KURBAN KESEMEYECEĞİZ”

Hayvan pazarına kurbanlık almaya gelen Şahmettin Yıldız da “Ben kurbana geldim çok pahalı alamadım. Hele daha geziyorum. Koyunlar 4 bine yakın düvelerde 17, 18 bin liraya satılıyor. Geçen sene ben burada değildim. 16 bin liraya 4 kişi bir kurban aldık. Ben İstanbul’da oturuyorum. Bayram için Kars’a geldim. Kurbanı alamıyoruz, çok pahalı ve haddini geçiyor, kimse alamıyor. Belli değil beklide kesemeyeceğiz. Çünkü gücümüz yetmiyor. Şu an için emekliyim 3 bin 500 lira alıyorum. Kömür borç, osun borç. Kurban bayramı da battı. Ne yapacağız” dedi.

kars-kurban-pazarinda-alici-da-satici-da-dertli!-(1).jpgkars-kurban-pazarinda-alici-da-satici-da-dertli!-(2).jpgkars-kurban-pazarinda-alici-da-satici-da-dertli!-(3).jpgkars-kurban-pazarinda-alici-da-satici-da-dertli!-(4).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yazılan yorumlar hiçbir şekilde karsmanset.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
7 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler