Kars Kuyucuk

Kars Kuyucuk

Kars Kuyucuk ve Aras Kuş Halkalama İstasyonları Sezonu Kapattı

Kars Kuyucuk ve Aras Kuş Halkalama İstasyonları Sezonu Kapattı

Türkiye'nin üç kuş halkalama istasyonundan ikisi olan Kars Kuyucuk ve Aras Kuş Halkalama istasyonları, sonbahar 2009 çalışmalarını tamamladı.
KuzeyDoğa Derneği, Kars İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Iğdır İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Kafkas Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmalar sonucu, 2009 sonbaharında iki istasyonda toplam 5 bin 439 kuş halkalandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan KuzeyDoğa Derneği Projeler Koordinatörü Önder Cırık, "Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi Iğdır Tuzluca ilçesi Yukarı Çıyrıklı köyünde Aras Nehri kıyısında yer almakta. 2006 sonbaharında kuş halkalama çalışmalarının başladığı Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde halkalama çalışmaları bu sene 10 Ağustos 2009 tarihinde başlayıp, 31 Ekim 2009 tarihinde sona erdi. 83 günde 74 farklı tür kuştan toplam 2 bin 868 kuş halkalandı. Çalışmalar boyunca Hacettepe, ODTÜ, Boğaziçi, İstanbul, Gazi, Yüzüncü Yıl ve Kafkas üniversitelerinden toplam 14 öğrenci gönüllü görev alırken, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Hollanda, Belçika ve İskoçya'dan toplam 9 uzman halkacı da çalışmalarımıza destek verdi. Bu sene daha önceki yılların aksine ilk defa üveyik kuşu halkalandı." dedi.

Cırık, Kars Arpaçay ilçesi Kuyucuk Gölü kenarında yer alan Kuyucuk Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde ise 2007 sonbaharında kuş halkalama çalışmalarının başladığını ifade etti. Cırık, halkalama çalışmalarının bu sene 21 Ağustos 2009 tarihinde başlayıp, 26 Ekim 2009 tarihinde sona erdiğini söyledi. 66 günde 67 türden 2 bin 571 kuş türünün halkalandığının altını çizen Cırık, şöyle devam etti:

"Çalışmalar boyunca Hacettepe, Gazi, Anadolu, Yüzüncü Yıl, Uludağ ve Kafkas üniversitelerinden toplam 17 öğrenci gönüllü çalışırken Çek Cumhuriyeti, İngiltere ve İskoçya'dan toplam 5 uzman halkacı da çalışmalarımıza destek verdi. İskoç gönüllüsü Kirsty Jane Lees'in yaptığı gözlemler esnasında kayda geçirilen altıngöz ördeği ile Kuyucuk'ta görülen toplam tür sayısı 212'ye çıktı."

Cırık, KuzeyDoğa Derneği'nin Kars ve Iğdır illerinde 2009 sonbaharında gerçekleştirdiği halkalama çalışmalarına yerli ve yabancı, toplam 42 gönüllü katıldığını kaydetti.

KuzeyDoğa Derneği Projeler Koordinatörü Önder Cırık, "Toplanan veriler ve halkalanan kuşlar sayesinde Kars-Iğdır bölgesinin önemli bir kuş göç rotası olduğu bir kez daha tescillenmiş, dünyanın en büyük kuş göç yollarından Afrika-Avrasya kuş göç yolu için önemli veriler toplanmıştır. Bugüne kadar Aras ve Kuyucuk istasyonlarında halkalanan kuşların Kazakistan'dan Kıbrıs Rum Kesimi'ne, Güney Afrika Cumhuriyeti'nden Zambia'ya kadar gidip geldiği çalışmalar sonucu ortaya çıkarıldı ve ülkemizde yapılan halkalama çalışmaların önemi daha da anlaşılmış oldu." şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler