Kars-Nahçivan Demir Yolu

Kars-Nahçivan Demir Yolu

Kars-Nahçıvan ve BTK projeleri tamamlandıktan sonra ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara ulaşmaması için hiçbir neden olmayacak.

SORU: Gerek Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin gerekse bölgesel iş birliğinin önemli projelerinden olan BTK Demir Yolu Hattı’nın inşasına yönelik çalışmalar hangi aşamada? Projenin gerçekleşmesi sürecinde herhangi bir sorun söz konusu olabilir mi?

YILDIRIM:Türkiye’nin Azerbaycan ve Gürcistan ile komşuluk ilişkileri olduğu gibi kardeşlik ilişkileri de var. Bu proje, kardeşlerin birbirine daha sıkı bir şekilde kenetlenmesini, mutluluklarını paylaşmasını, ürettikleri ürünleri ortak bir şekilde taşımasını sağlayacak en önemli adımlardan biri. 6 yıl önce Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan Ulaştırma Bakanları Tiflis’te bir toplantı düzenledi. Bakü, Tiflis ve Kars’ı demir yolu hattı ile birbirine bağlama kararı aldık. 27 Temmuz 2007 tarihinde ise protokol imzaladık. Temelini atığımız demir yolu hattının Türkiye-Gürcistan bölümü uluslararası standartlara uygun bir şekilde inşa ediliyor. İnşaat çalışmaları sürüyor. Projeyi 2012 yılında tamamlamayı planlıyoruz. Projenin Gürcistan bölümünde de inşaat çalışmaları devam ediyor. Demir yolu hattı hizmete girdiğinde 2012 yılında 1,2 milyon yolcu ve 3,5 milyon ton yük taşınacak. 2034 yılında ise söz konusu demir yolu hattıyla 7,8 milyon yolcu ve 21,5 milyon ton yük taşınacağını tahmin ediyoruz. BTK Demir Yolu Hattı, Marmara Ray ve inşası devam eden hızlı tren projeleriyle sadece Türkiye değil, Gürcistan ile Azerbaycan da Asya-Avrupa koridorunun en elverişli ve güvenilir yolu hâline gelecek. BTK, sadece demir yolu projesi değil, aynı zamanda sosyal, kültürel ve ekonomik perspektifleri olan bir projedir. Söz konusu demir yolu hattı ile bölgedeki taşımacılık potansiyelinden en yüksek düzeyde yararlanılacak, ülkelerimiz arasındaki eskiye dayalı dostluk ve kardeşlik ilişkileri daha da güçlenecek, ticaret gelişecek.

SORU: Kars ile Nahçıvan arasındaki demir yolu hattı projesinin gerçekleştirilmesi konusunda neler söyleyebilirsiniz?

YILDIRIM:Kars-Tiflis demir yolu hattının inşasından sonra Avrupa’ya ve güneydeki limanlarımıza Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinden önemli miktarda yük nakledilecek. Bakanlığımız tarafından 1994 yılında etüt projesi yapılan Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu Demir Yolu Hattı, daha sonra Nahçıvan ve İran demir yolu hattına bağlanacak. Ayrıca başlıca gelir kaynağı hayvancılıktan gelen önemli illerimizden Iğdır’a da demir yolu hattı yapılacak. Kars-Iğdır-Aralık-Dilucu demir yolu hattının uygulama projesine 22 Mart 2010 tarihinde başladık. Öte yandan söz konusu projelerin gerçekleştirilmesi, uygulama projesi hazırlanan Sivas-Kars demir yolu hattıyla ilgili hazırlık çalışmalarını da olumlu yönde etkileyecektir. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacmi gün geçtikçe artıyor. Kars-Nahçıvan ve BTK projeleri tamamlandıktan sonra ülkelerimiz arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara ulaşmaması için hiçbir neden olmayacak.

SORU: Türkiye’nin gerçekleştirdiği bölgesel iş birliği projeleri çerçevesinde, Hazar Denizi’nin önemli bir rol oynayabileceği kesin. Bu konuda düşündüğünüz yeni projeler var mı?

YILDIRIM:Azerbaycan ile Türkiye’nin kardeş ülkeler olduğunu, iki ülkenin kader birliğini bütün dünya biliyor. Aramızda sarsılmaz bağlar var. Tarih boyunca hep aynı masalları dinledik, aynı şarkıları söyleyerek büyüdük, aynı şarkılara gözlerimiz doldu, aynı türkülere oynayarak eğlendik. Bu nedenle ülkelerimiz arasında sadece ulaştırma ve komünikasyon alanında değil, sanayi ve inşaat alanlarında da önemli iş birlikleri bizi bekliyor. İki ülke arasındaki iş birliğini daha da geliştirmek için birçok proje üzerinde çalışıyoruz. Çalışmalarımız netleştikten sonra bu projeleri de açıklayacağız.

SORU: Mart ayında Bakü-İzmir uçak seferleri başlayacak. Bakü-Kars ve Bakü-Trabzon uçak seferleriyle ilgili herhangi bir sorun söz konusu olabilir mi?

YILDIRIM:Trabzon-Bakü ve Kars-Bakü uçak seferleri, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi açısından çok önemli. Azerbaycan Hava Yolları da iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendiğini göz önünde bulundurarak Bakü-İzmir-İstanbul uçak seferlerine başlıyor. Söz konusu seferlerin gerçekleşmesi, ticarete katkıda bulunmanın yanı sıra turistik ziyaretleri de artıracak. Ülkelerimiz arasındaki iş birliğinin gelişmesine paralel olarak bu tür uçak seferlerinin sayısının artmasını temenni ediyorum.

İHA

Önceki ve Sonraki Haberler