Kars Vali Yardımcısından açıklama.

Kars Vali Yardımcısından açıklama.

Kars Vali Yardımcısı Murat Demirci, toplumun yarısını oluşturan kadınların en azı mecliste yarısının kadın olması gerekir” dedi.

Kars Vali Yardımcısı Murat Demirci, toplumun yarısını oluşturan kadınların en azı mecliste yarısının kadın olması gerekir” dedi.

  Türk Kadını’na Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesinin 75. Yıldönümü nedeniyle katıldığı bir programda konuşan Kars Vali Yardımcısı Murat Demirci, “Siyasette kadının temsili noktasında önemli bir sıçrama yapılmış olmakla birlikte gerçekten hala arzu ettiğimiz noktada olmadığımızın altını çizmek isterim. Toplumun yarısını oluşturan kadınlarımızın en azı mecliste yarısının kadın olması gerekir. 1934 seçimlerinde 18 milletvekili ile meclisin yüzde 4.6’sı kadın oranı varken şuan 50 milletvekili ile meclisin yüzde 9’unu temsil etmektedir. Türkiye’de 20-30 yıl sonra kadına seçme ve seçilme hakkı tanıyan ülkelerin parlamentolarında yüzde 50’lere yaklaşan kadın temsil oranlarını dikkate aldığımızda halen kat etmemiz gereken ve kapatmamız gereken önemli bir mesafe olduğunu düşünüyorum. Hem toplumsal şartlar hep toplumu oluşturan değer özellikler ve ailesel faktörler zaman zaman her iki cinsten birinin öncelenmesinde bazı pozitif ya da negatif ayrımcılığa tabii tutulmasını gerekli kılmıştır” diye konuştu.

  Demirci daha sonra şunları söyledi:

  “İşte siyasette bu pozitif ayrımcılığı sağlayan alanlardan bir tane si olmalıdır. Siyasette kadının katılımının önünde sadece yasal engeller yok. Görülmeyen cam duvarlar var. Kadın özellikle siyasete girerken karşı cinslere oranla daha fazla zorluklarla karşılaşmaktadır. Eğer bekar ise ağabeyinden ya da babasından izin almak, evli ise eşinin iznini ve desteğini almak zorunda. Belli bir eğitim seviyesini almak. Toplumun kadının söz sahibi olmasını ve haklarını talep etme konusunda bilinçlenmesini sağlamak zorundadır. Hepimiz gibi kadınlarımızın da toplumumuz da siyasetimizin de toplumsal dönüşüme ihtiyacı var. Kadınsız siyaset, kadınsız demokrasi, kadınsız yönetim sadece kadınlar için değil, bütün toplum için eksiklik olduğunu bilmeliyiz. Bu sorunun çözüm noktasında toplumun her bireyi üstüne düşen görevi layıkıyla yapmalıdır. Kadınların siyasette var olabilmesini katkı sağlayanlara teşekkür ediyoruz”

 

Önceki ve Sonraki Haberler