Kars Valisi'nden Örnek Davranış

Kars Valisi'nden Örnek Davranış

Kars Valisi Ahmet Kara, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, Engelliliğin, insanlığın ortak sorunu olduğunu belirtti.

 

Vali Kara’nın mesajı şöyle:
“Günümüzde engellilik, gizli veya hayırseverlik konusu olmaktan çıkmış, artık geniş çapta bir insan hakları meselesi olmuştur. Engellilerin topluma dâhil edilmesi bir haktır ve engelli kişiler de, doğuştan sahip oldukları insanlık onurlarına saygı gösterilmesi hakkına sahiptir. Engellerinin nedeni ve derecesi ne olursa olsun tüm engelliler, tüm vatandaşlar ile aynı temel haklara sahiptir.
 
Devletimiz, özürlülerin ayrımcılığa uğramadan insan haklarından yararlanarak toplumsal hayata katılmaları için ulusal düzeyde politika ve stratejilerin belirlenmesi çalışmalarının koordinesini sağlamaktadır. Ayrıca; özürlülere yönelik olarak yürütülen sosyal hizmet faaliyetlerine ilişkin ilke, usul ve standartları yükseltmeği misyon edinmiş, bu alanda ilgili kamu kurum ve kuruluşlar ile gönüllü kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlanmaktadır. Devletimiz, sosyal devlet ilkesinin gereği olarak, nüfusumuzun yaklaşık %10’unu oluşturan engellilerin, sorunlarına çözüm üretmek, toplumsal yaşamda etkinlik alanlarını genişletmek, daha iyi yaşam koşulları sağlamak ve yaşamlarını idame ettirebilmeleri için yardım ve desteğe muhtaç engellilerin ailelerine maaş bağlanarak ihtiyaçlarının giderilmesi sağlanmaya çalışılmaktadır.
 
Ülkemizde, engelli vatandaşlarımızın hakları, başta Anayasamız olmak üzere çeşitli yasalar ve uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmıştır. Engellilik alanında dünyadaki gelişmeler ve evrensel ilkeler ışığında, özürlülerin sorunlarının çözümü için 2005 yılında 5378 sayılı Özürlüler Kanunu yürürlüğe girmiş olup, 3194 Sayılı İmar, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi, 5395 Sayılı Belediye, 5302 Sayılı Özel İdare Kanunlarında özürlüler lehine çeşitli düzenlemeler yapılmış, 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurulmasıyla Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü oluşturulmuştur. Yapılan yasal düzenlemelerle engelli vatandaşlarımıza vergi, ulaşım, sağlık, sosyal ve kültürel faaliyetler gibi vs. konularda indirimler sağlanmıştır.
 
Yaşamın çeşitli alanlarında, engelli vatandaşlarımızın gereksinimlerine göre düzenlemelerin yapılması; sokakların, yapıların, toplu taşım araçlarının (vs.) engellilerin kullanımına uygun olarak düzenlenmesi, engelli vatandaşlarımızın beklentilerini karşılamaya yöneliktir. Bu bağlamda; engelli vatandaşlarımızın işlemlerini rahatça yaptırabilmeleri için Valiliğimiz başta olmak üzere fiziki durumu uygun olan diğer kamu kurumlarında rampa ve asansör yapımı için gerekli tedbirler alınmış ve alınmaya devam edilmektedir. Engelli vatandaşlarımızın ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak üzere Valiliğimizce bir adet minibüs tahsis edilmiştir. İlimizde yaklaşık 1.360 engelli vatandaşımızın ailesine maaş bağlanmış olup, bu tutar bir kişi için aylık 600 TL olmak üzere genel toplamı 816.000 TL’dir. Engelsiz Yaşam Merkezimiz vatandaşlarımıza hizmet vermekte olup, yaklaşık 30 vatandaşımız yararlanmaktadır. 75.Yıl Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzde de vatandaşlarımızın hizmetinde olup, bu merkezimizden de yaklaşık 24 öğrenci yararlanmaktadır. Ayrıca; ilimizde 4 adet de Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi hizmet vermekte olup, bu merkezlerden yaklaşık 600 vatandaşımız yararlanmakta ve bu merkezlere devletimiz tarafından ortalama aylık 200 Bin TL. ödeme yapılmaktadır.
 
Dünya Engelliler Günü münasebetiyle tüm engelli vatandaşlarımıza sağlık ve esenlikler dilerim.”
(BA-BA-S) KARS (KHA)
 
 
 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler