“Kars Vatanımdır” Belgeseli Tanıtıldı

“Kars Vatanımdır” Belgeseli Tanıtıldı

Kars Kafkas Üniversitesi’nde El Televizyon Şirketi ve Nova Gorica Sinema Merkezi’nin ortak yapımı olan “Kars Vatanımdır” belgesel filminin tanıtımı yapıldı.

Kulisin bilgisine göre film, Kafkas Üniversitenin “Fen-Edebiyat Fakültesi”nde çalışan kimyacı bilim adamı Hacali Necefoğlu’nun 60 yıldönümü ithaf edildi.

Hacali Necefoğlu 1955 yılında doğdu. Azerbaycan Devlet Üniversitesi’nin kimya fakültesini bitirdi. Azerbaycan Bilimler Akademisi doktora olup. Kimya ilimleri doktoru, profesördür. 1992 yıldan Türkiye’de çalışan H. Necefoğlu Kars Kafkas Üniversitesi’nde ders veriyor. Üniversitenin Fǝn-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı olmakla birlikte fakültede Slav Dilleri ve Edebiyatları, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümlerinin kurucu bölüm başkanlıklarını da yürüttü. 2003 yılından itibaren Kafkas Üniversitesi Kafkasya ve Orta Asya Araştırma Merkezi Müdürü vazifesini yürütüyor.

Geçtiğimiz yıl yaz izni döneminde yerelde olurken yönetmen arkadaşları Tahir Tahiroviç ve İkbal Memmedeliyev H. Necefoğlu’nun yıldönümü münasebetiyle film çekmeyi karara aldılar. Her iki yönetmen rehber oldukları medya kuruluşlarının imkanlarını seferber ettiler ve filmin çekimlerine start verildi. Çekimler Bakü, Erzurum, Samsun, Berde, Ağdam (Guzanlı) ve Kars’ta kahramanın katılımı ile yapıldı. Sinema EL Televizyon Şirketi lojistik üssünde üretime bırakıldı. Filmin senaryo yazarı sinema eleştirisi alanında kendi imzası olan Sevda Sultanova, operatörü Faik Kerimov, yönetmen ve montaj işi Perviz Selimov, senet yöneticisi Tahir Tahirovic, yapımcı ise İkbal Memmedeliyev.

Bu, Hacalı Nəcəfoğlu’nun bellek anıları üzerinde kurulan bir filmdir. Çocukluk yıllarına ekskurs, Memmedov hakkındaki anıları, Berde rayonundaki Nüşabe kalesine ziyaret, Yevlaxda Kür kıyısındaki düşünceler ve Kars Kafkas Üniversitesi’nde bilimsel araştırmalar, ders süreci vb. konular işlendi.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler