Kars'a Hayran Kaldılar!

Kars'a Hayran Kaldılar!

Karşılıklı kültür alış-verişinin yapıldığı 4 günlük ziyaretin Kars ayağında Anı Ören Yeri, Kars Kalesi, Çıldır Gölü ve kent merkezini ziyaret eden şair ve yazarlar Kars’ın kültür ve inanç turizmine hayran kaldıklarını belirttiler.

Adana Yaşam Sanat Derneği organizasyonunda Kars’ta bir araya gelen Türkiye’nin değişik şehirlerinden ve Kıbrıs’tan 15 şair ve yazar çocuklarla ve vatandaşlarla buluşup onlara imzalı kitaplarını hediye ediyorlar. Karşılıklı kültür alış-verişinin yapıldığı 4 günlük ziyaretin Kars ayağında Anı Ören Yeri, Kars Kalesi, Çıldır Gölü ve kent merkezini ziyaret eden şair ve yazarlar Kars’ın kültür ve inanç turizmine hayran kaldıklarını belirttiler.

Adana Yaşam Sanat Derneği üyesi ve derneğin kültür sanat dergisinin yazarlarından olan Sarıkamışlı şair ve yazar Coşkun Karabulut ve dernek başkanı Mehmet Taşar öncülüğünde Kars’a gelen şair ve yazarlar Sarıkamış Belediyesi’nin tahsis ettiği otobüsle 4 günlük kent gezisine çıktılar. Anı Ören Yeri, Çıldır Gölü, Kars Kalesi, Ebu-l Hasan Harakani türbesi başta olmak üzere kentin tarihi ve mimari dokusunu yerinde gören şair ve yazarlar tarihi hamamlar, tarihi taş köprü, Kars Evlerini de ziyaret ettiler. Kars Belediyesi Namık Kemal Kültür Evi’ne geçerek aşıklık geleneğini inceleyen şair ve yazarlar Çoban Heykeltıraş Metin Doğrukartal’ın taşları oyarak yaptığı Minia Kars’ı da yerinde gördüler.

Kars kent merkezinden Sarıkamış ilçesine hareket eden şair ve yazarlar burada çocuklarla ve vatandaşlarla buluşup öykü ve şiirlerini okuyup imzalı kitaplarını dağıtacaklar. Kentin kültür ve sosyal yaşamı gibi değerlerle de buluştuktan sonra Sarıkamış şehitliğini ziyaret edecekler ve b.u gezilerden edindiklerini izlenimlerini şiir ve öykülerine yansıtacaklar.

Sarıkamışlı şair ve yazar Coşkun Karabulut, “Türkiye’nin değişir şehirlerinden şair ve yazar 15 arkadaşımızla birlikte Sarıkamış ve Kars çevresindeki çocuklarımıza yazarlar imzalı kitaplarını vermek ve gençlerimizi kitapla buluşturmak için geldik. Aynı zamanda da vatandaşlarımız kitabını almış oldukları yazarlarla karşılaşmış olacaklar. Köylerdeki çocuklarımıza da kitaplardan hediye ediyoruz onlarda çok mutlu oluyorlar. Bizlerde onları kitaplarla buluşturduğumuz için çok mutluyuz. Kars kalesini, Anı Öner Yerini, Çıldır’ı, kent merkezini gezdik. Yazarlarımızda Kars ve çevresini, gördüklerini kitaplarında, öykülerinde, şiirlerinde yazacaklar. Hem buranın tanıtımı hem de halkın kitapla buluşmasını sağlıyoruz.” dedi.

Karabulut ayrıca, “Adana Yaşam Sanat Derneği ve dergisi olarak bu organizasyonu düzenledik. Dernek başkanımız Sayın Mehmet Taşar ve bende Sarıkamışlı olarak derneğin üyesi ve derginin yazarı olarak 8’i şair 7’si öykü yazarı arkadaşımızla Kars’a geldik. Kıbrıs’tan gelen arkadaşlarımızda var. 15 kişiyle kendi kitaplarımızı getirdik, imzalayıp veriyoruz. Sarıkamış’ta da imza günü ve söyleşi yaparak halka şiirlerimizi ve öykülerimizi okuyacağız. 4 günlük ziyaretten sonra memleketlerimize döneceğiz.” diye konuştu.

Adana Yaşam ve Sanat Derneği Başkanı Mehmet Taşar de, “Bütün sanatçılar aslında kültür hamallarıdır. Bugünün kültürünü, yaşamını geleceğe taşıyan insanlardır. Dolayısıyla bizde bu ülkenin her toprağı bizimdir diyerek o toprakları tanıma, oradaki yaşamı anlama ve bunu gelecekteki eserlerimize yansıtma gibi bir işlevi olduğunu düşünüyorum. Hem değişik yerleri tanıyoruz, hem arkadaşlarla bir buluşma gerçekleştiriyoruz. Bunu zaman zaman değişik kentlerde yapıyoruz. Bu Kars-Sarıkamış gezimizin ikincisi. Çünkü Sarıkamış hepimizin içinde bir yaraydı, hüzündü. O hüznü burada daha iyi hissettik. Umarım bu duygularla daha farklı şeyler yapma ve yazma şansımız olur.” şeklinde konuştu.

Taşar, gezilerdeki izlenimlerini de şöyle dile getirdi:

“Kars zaten bir kültür kenti. Köylerde çocuklarla buluşmak oldukça güzel. Sarıkamış’ın mahallelerinde halkla buluşmak, onlara kitaplarımızı imzalamak oldukça güzel bir duygu. Yani aslına bakarsanız bu bir karşılıklı alış-veriştir. Bizler çok farklı ve çok derin bir kültürü tanımaktan açıkçası çok mutluyuz. Yani bu bizi zenginleştirdi, buna kesinlikle inanıyoruz. Bu gezilerin zaten başka işlevi de yeni yerle görmek olduğu gibi kendi kültürümüzü daha iyi tanımak ve bundan sonraki kuşaklara da aktarmak gibi bir amaca yönelik hizmet etmeye çalışıyoruz.”

karsa-hayran-kaldilar!-(1).jpgkarsa-hayran-kaldilar!-(2).jpgkarsa-hayran-kaldilar!-(3).jpgkarsa-hayran-kaldilar!-(4).jpg

karsa-hayran-kaldilar!-(5).jpgkarsa-hayran-kaldilar!-(6).jpgkarsa-hayran-kaldilar!-(7).jpgkarsa-hayran-kaldilar!-(8).jpgkarsa-hayran-kaldilar!-(9).jpgkarsa-hayran-kaldilar!-(11).jpgkarsa-hayran-kaldilar!-(12).jpg

karsa-hayran-kaldilar!-(13)-002.jpgkarsa-hayran-kaldilar!-(14)-002.jpgkarsa-hayran-kaldilar!-(15)-002.jpgkarsa-hayran-kaldilar!-(16)-002.jpgkarsa-hayran-kaldilar!-(17).jpgkarsa-hayran-kaldilar!-(18).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler