Kars'a Organize Besi Bölgesi

Kars'a Organize Besi Bölgesi

AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç, Kars'ta hayvancılığın modern tesilerde yapılması için Tarım Bakanlığı ile Belediye'nin ortaklaşa Organize Besi Bölgesi Projesi'ni hayata geçirilmesi için çalışmalar başlattıklarını belirtti.

Milletvekili Prof. Dr. Kılıç, bundan böyle Kars’ta hayvancılığın yüksek seviyede katma değer sağlayan besicilik kısmının yapılacağını söyledi.
AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç; “Kars’ta zaten hep hayvancılığını zahmetli kısmı yapılıyordu bu güne kadar. Ama yüksek seviyede katma değer sağlayan, yani besicilik kısmı asıl parayı kazandıran hayvancılığın entegrasyonun yapıldığı yüksek fiyattan ürünlere dönüştüğü kısmı hiç yapılamıyordu. Köylü çok ağır şartlarda ağır köy koşullarında, çok yüksek yem fiayatlarına, mazota, gübreye, ilaca rağmen bir üretim yapıyordu. Fakat bundan çok yüksek seviyede kar elde edemeden batıya satıyordu. İnsanlar batıda bunun karını elde ediyorlardı. Biz istiyoruz ki emeği verilen yerde aynı azamanda gelirde orada kalsın” dedi.
HAYVANCILIK CAZİP HALE GETİRİLMEZSE KARS’TA DA DURMANIN VATANDAŞ AÇISINDAN CAZİP TARAFI KALMAZ
Tarım ve hayvancılık bölgesi olan Kars’ta hayvancılığın mutlak suretle yagınlaştırlması ve cazip hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Yunus Kılıç; “Çünkü Kars’tan hayvancılığı, tarımı kaldırırsanız. Yani buradan insanlar gerekli geliri elde edemezse, açıkcası Kars’ta durmanında vatandaş açısından çok da cazip bir tarafı kalmaz. Dolayısıyla vatandaşın burada gelir seviyesini, yaşam koşullarını yükseltmemiz lazım. Bununda yolu hayvancılığının her noktasından geliri Kars’ta tutmanın yoluna bakmak lazım. O yüzden böyle bir Organize Besi Bölgesi projesini hayata geçirmek oluyor böyle bir noktada . ikinciside sizinde çok iyi bildiğiniz gibi Kars, Kars ama, şehir ama, il ama, köye benzer taraflarıda çok fazla yani insanlar özellikle köylerden şehirlere göç etme hızla yaptığı dönemlerde en yakın buldukları yerlere iskanlarını kurmuşlar. Şehirin kenerlarında köyler oluşturmuşlar. Şehire yerleşmişler hayvancılığı bir şekilde yapıyorlar. Yapmasınlar mı? yapmalarıda lazım çünkü; bu insanlara başka istihdam alanları, başka hizmet alanları bulamadığımız zaman bir şekilde hayatını idame ettirecek bununda bildiği yol hayvancılık. Dolayısıyla bizim bunlardan da bir şekilde şehiri kurtarmamız lazım. Ama bu insanlara sıkıntı vererek değil. Bu inasanların yapmış olduğu gelir getirici uğraşlarına son vererek olmamalı bu. O zaman ne yapmak lazım bunların en iyi bildiği şeyi daha medeni ortamlarda yapmanın bir yolunu bulmak gerekiyordu işte Tarıma dayalı Organize Hayvancılık Bölgesi fikrinin çıkış noktası budur” şeklinde konuştu.
BİZ AK PARTİ MİLLETVEKİLLERİ OLARAK HİÇ BOŞ DURMADIK
Seçildikten sonra Kars’ın bütün sorunlarını Ankara’ya taşıdıklarını ve bunları projeler halinde ilgili bakanlıklara sunduklarına dikkat çeken Prof. Dr. Yunus Kılıç; “Biz bunu tabi çok dillendirdik ama boş durmadık. Seçimden hamen sonra bunun Ankara’da her an takibini yaptık. Biliyorsunuz Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker’i biz davet ettik. Sağoslun Bakanımız davetimiz üzerine buraya geldi. Bunun gerekliliği zaten onlarda biliyordu. Bu bölgenin hayvancılık bilgisi zaten ellerinde var. Bunun sözünü zaten bize verdiler. Ve şu anda Türkiye’de Tarıma Dayalı Organize İhtisas Bölgeleri hayvancılık bölgeleri, Tarım Bakanlığı’nın uhdesine geçti. Yapma işide buda bizim bir nasibimiz, belki eskiden Sanayi Bakanlığı yapıyordu. Çok da uzun sürelerde yapılıyordu bu iş şimdi Tarım Bakanlığına geçti. Tarım Bakanlığı’da zaten bu işte sıcak. Ve en öncelikli il Kars. O yüzden inşallah çok yakın zamanda bunun arazisi falan belli Belediye de işin içerisinde biz belediye başknımızla birlikte üçümüz gittik, hep beraber görüştük. Arazisi falan belli şuan da projeleri hazırlanıyor. Tarım Bakanlığı bunun alt yapısını yapacak. Üst yapısını da Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Birliği Kurumu var. Bu Avrupa fonlarından destekleniyor. Bununlada inşallah üst yapısını yapacağız. Vatandaş, çok küçük belki bedellerle çok güzel medeni insani ortamlarda hayvancılığının besicilik kısmını özellikle yapacak. Bir arada olacak veteriner hekimi olacak. Suyu olacak güzel barınakları olacak. Her türlü imkanı olacak. Her şeyi bir arada olacak. Bunu hayvancılığın tadına vararak, yapma ve yüksek gelir elde etme imkanına kavuşacak ve vatandaş bunu zaten gönüllü olarak kendisi kuracak göreceksiniz. Bu yakında olacak hizmetlerden bir tanesidir” şeklinde konuştu.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler