KARSİAD Başkanı Kars'ı Değerlendirdi

KARSİAD Başkanı Kars'ı Değerlendirdi

Kafkas Sanayici ve İş Adamları Derneği (KARSİAD) Başkanı Sultan Murat Dereci, Kars'ın Sarıkamış şehitleri ile Mevlana'ya ders vermiş olan Ebu'l Hasan Harakani Hz'lerinin tanıtımıyla gelişebileceğini ifade etti.

 

KARSİAD Başkanı Sultan Murat Dereci, Kars'ta işletmelerin birleşip bir proje üzerinde harekete geçemediğine dikkat çekti. Dereci, "Kars'ın içinde bulunduğu durumdan kurtulabilmesi için üniversitemizin bir fırsat ama bunu değerlendiremiyoruz. Sanayimizi geliştiremiyoruz. Bölgemize uygulanan teşviklerin daha özel ve işlevsel hale getirilmesinin yanı sıra Kars'ı iç ve dış ticarette daha kazançlı hale getirecek mevzuatların uygulanmasını hükümetten bekliyoruz." dedi. 

 

Doğu Anadolu Bölgesi'nde serhat şehirlerinin nadasa yatırılmış verimli tarım arazileri gibi beklediğini dile getiren Dereci, açıklamasında şunlara yer verdi: "Ülkemizin değişik bölgelerinden iş adamlarını yatırımcıları misafir ediyoruz. Konuşulan konuların başında sınır kapıları, turizm ve hayvancılık oluyor. Dernek olarak işletmeleri ilimize yatırıma çağırıyoruz. Hayvanını dışarıdan dahi alsa kesim, parçalama ve sütünden yağına kadar işlenmesiyle oluşacak istihdam ile buralar kalkınsın diyoruz. Lakin iş adamlarımızda tedirginlik var. Bunları çözüme kavuşturmak gerekiyor. Örnek bir oluşuma ve işletmeye ihtiyaç duyuyoruz. Bu hususta valiliğimizin desteğine ihtiyaç duyuluyor." 

 

Kars'tan başka hayvancılıktan tarihi dokusuna kadar önemli potansiyeli olan başka bir sınır şehri bulunmadığını ileri süren Dereci, "Ama daha henüz meşhur kaşarımızın bile patentini alabilmiş değiliz. Bölge olarak sınır kapılarımızı kullanamıyoruz. Bu değerlerler işleme konulamayınca hep kaybediyoruz. Şu aşamada Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu'nun açılmasının şehrimizde canlılık meydana getirmesini bekliyoruz. Hükümetten lojistik üssü de bir an önce faaliyete geçirilmesini ve bölgeye yatırım yapmayı düşünen işadamlarımıza kolaylık sağlamasını bekliyoruz. Hiç olmazsa hayvancılık ve hayvancılığın devamında sucuktan süte kadar işletme teşebbüsünde bulunan işadamı ahırını kurduğu zaman ilk etapta verilecek teşviklerin bir bölümünü alabilsin." 

 

Tarih ve inanç turizmde ülke genelinde Çanakkale ve Konya'nın öne çıktığının altını çizen Dereci, "Sarıkamış şehitlerimizi layık oldukları değerde tanıtamıyoruz. Mevlana'nın ders aldığı hocası Ebu'l Hasan el-Harakani Hz'lerini tanıtamıyoruz. Günümüzde bir Üniversite kenti olan Kars bu iki değerin değerlendirilmesi ile kalkınacaktır. KARSİAD olarak bizler bu iki değerin tanıtılması yönündeki çalışmalarımızı sürdüreceğiz." diye sözlerini tamamladı.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler