Kars'ın Hayvancılığı Kalkınacak

Kars'ın Hayvancılığı Kalkınacak

Kars Valisi Ahmet Kara, Kars isminde ki harflerin anlamlarını tek tek açıklayarak ekonomik ve jeopolitik önemine dikkat çekti.

 

Vali Kara, bal ve kaşar üretiminde Türkiye’de önemi oldukça büyüktür derken, hayvancılık hakkında da önemli konulara değindi.

 Kars isminde ki harfleri, Kars’ın mevcut değerlerini kapsayacak şekilde anlatan Kara; Kars Kalesi’nin benzeri yoktur. Kalesi, kazı, kaşarı, kayağı, kuyucuk gölü ve Kars çoban köpeği ile Kars çok farklı bir yerdedir. Kars’ın tanıtımını genişlettik. Kars’ın kazı başta olmak üzere, K’sında: Kars halıları, Kağızman uzun helva, Karahan Çayı, Kars Çayı ve Kars garajı, Camuşlu kaya resimleri, ketesi, kiliseleri, katerina köşkü, kümbet cami, Kafkas haber ajansı) A’sında: Allah’u Ekber dağları, Aras nehri, Arpaçay, R’esinde ise: Rus işgali vardır. Ama S ‘sinde: tarihte savaşları ve Sarıkamış hareketi ile Süt ürünlerinde meşhur olmasıdır.” dedi

 YAYLALARIMIZ PARFÜM KOKUYOR

 Kars çevresinde hayvan üretiminin eski dönemlerden kalan bir yöntem ile yapıldığına dikkat çeken vali kara, eski yöntemlerle yapılan hayvancılığın hayvan üretimine olumsuz etki ettiğini söyledi.

 Vali Kara şunları söyledi; "Bal üretiminde de Kaşar Üretiminde de Kars başta bir il. Hayvancılıkta son dönemlerde Kars’ta zayıflama vardır ama üretilen süt ve kaşarda azalma yoktur. Kaşar, Kars’ın Türkiye’nin %6’sını üretiyor balda da %4 üretim kapasitesi vardır. Kars ve Ardahan’da yaylalarımız bol çiçeklidir. Yaylaya indiğiniz zaman sanki üç dört çeşit parfüm sıkmışsınız gibi kokar. Erzurum’un Bingöl dağları da öyledir. Flora açısından bu dağlar çok zengindir. Hayvancılık çok teknik değil. Anadan abadan görme usullerle yapılıyor. Kars’ın ahırları aynı zamanda evleri ısıtma anlamında yapıldığı için hayvanlar havasız kalıyor. Hayvanlar kendi idrarlarını kokladıkları için ciğerleri çürüyor ve beslenemiyor. Bahara Kars’ın hayvanı zayıf çıkıyor sebebi ise, o kapalı beslemeler. Pencereleri yarı açık ahırlar yapılmalıdır. Kırsal Kalkınma ile SERKA’nın projelerinde kredili ahırlar bu önemlere sahip ahırlar oluyor. Yaklaşık 10 kadar modern ahır yapıldı, yapılmaya da devam ediyor. Onlar yaygınlaştığı an Kars’ın hayvancılığı daha da önem kazanacaktır. Cins olarak epey ilerde hayvana sahiptir. Yerli ırk pek yok, son yıllarda mantofon türü çoğalmıştır. Ama kapalı besi yöntemi hayvancılığı öldürüyor. Ama Kırsal kalkınma ile SERKA bu işi çözecek. Birde AKAP projesi var. Kars Ardahan Artvin’de uygulanacak. İnşallah Kars’ın hayvancılığı da kalkınacak.”

  

 

 BTK İLE KARS, ORTA ASYA’YA ULAŞACAK

  

 

 Kars’ın kalkınmasında bir önemli faktörün ise Demir yolu ağları olduğuna değinen Vali Kara; “Kars’ı kalkındıracak bir başka konu ise Turizm ve BTK ile Kars-Iğdır-Nahçivan Demir yolu projesidir. Orası da yakında başlıyor o da Mezra köyü yakınlarında kesişiyor. Aynı noktada Bakanlar Kurulu Kararı ile Lojistik merkez kurulma kararı alındı. Kars artık yurt dışı ile de bağlantı sağlayacak. Türk Devleti’nin bu anlamda Orta Asya’ya kadar bağlantısı olacak. Bu ağlar Doğu Asya ile Kars’ın bağlantısı olacak. Buda Türkiye için önemli projedir.

  

 

 SARIKAMIŞ’IN HER TARAFI PİST

  

 

 Sarıkamış kayak merkezi’nin var olandan ibaret olmadığını ifade eden Vali Kara, Orman işletmesinin kereste depolarının bulunduğu alanlar da dâhil olmak üzere 100’e yakın pist olabilecek alanın olduğunu söyledi.

 Kara sözlerini şu şekilde bitirdi, “Sarıkamış Kayak merkezi, Sarıkamış belediye sınırlarından başlamak üzere, Cıbıl tepe, Karanlık dere, malum tepeyi, hamamlı ve sofu köyünü de kaplayan bir alandır. Fakat 100 tane pist olacak alan vardır. Baktığınızda o dağlar aslında hep pist. Erzurum’un pistleri gibide değil bizim pistler ormanın içinde. Fakat Sarıkamış Orman İşletmelerinin depoların var. O depoların yeri aslında turizm merkezidir. Henüz kaldırmayı da düşünmüyorlar. Ayrıca orayı boşalttığımız zaman hazine arazisi olduğundan turizmcilere tahsis edilebilir ve büyük oteller yapılabilir. Turizm merkezinin içinde ayrıca çokta çirkin görünüyorlar. O keresteler boşaltıldığı zaman turizm Bakanlığı oraya önem verecek ve Sarıkamış’ta turizm daha da gelişecektir."

yes.20111003221902..jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler