Kars’ın Her Tarafında Şehit Kemikleri Fışkırıyor

Kars’ın Her Tarafında Şehit Kemikleri Fışkırıyor

Kars Valisi Ahmet Kara, Kars'ın bir çok savaşlara ev sahipliğini yaptığını belirterek, bu toprakların ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

 

“Kars’ın her tarafında şehit kemikleri fışkırıyor” diyen Vali Kara, “Sadece şehit kemikleri de değil, diğer uluslara ait kemiklerde çıkıyor” dedi.

 

Vali Kara, Temmuz ayında Allah-u Ekber Şehitliği anma törenlerinin yapılıp yapılmayacağı yönündeki bir soru üzerine, Temmuz ayının Kars’ın geleneksel olarak çayır biçme şenliklerinin, bayramların olduğu ay olduğunu söyleyerek onun için de Sarıkamış’ta vatandaşların yaylara çıkıp oralarda eğlendiklerini ifade etti.

 

Vali Kara, bugünlerde yaylalarda programlar olduğunu ve hemen hemen her gün bir davet aldığını da belirterek, “Allah-u Ekber Şehitliklerinde de insanlar genelde yaylalara çıkmışlar. Yoksa, şehitliklerimizin Temmuz ayıyla bir alakası yok. En azından Sarıkamış, Ruslarla yaptığımız mücadelede 90 bin şehidimizin donarak şehit olduğu olayla bir ilgisi yok. Yoksa, bizim Kars’ın her mevsiminin harplerle, şehitlerle ilgisi vardır.” diye konuştu.  

 

BU TOPRAKLARI CİDDİYE ALIN

Bu toprakların ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Vali Kara, “Bu topraklar çok pahalı topraklar. Bu topraklar ucuz elde edilmiş topraklar değil. Bu topraklarda 1,5 milyon şehit yatıyor. Hangi tarafı açarsanız açın Kars hayatı boyunca harplerle tarihi geçmiş bir şehir. Dolayısıyla burası ister tabyaların yakını olsun isterse uzağı olsun herhangi bir yerleşim yerine yakın bir yeri kazın mutlaka kemikler çıkıyor. Geçen Ticaret Lisesi bahçesinde kız yurdu yapılırken oradan da kemikler çıktı. Müze Müdürümüz 150 yıllık kemiklerin çıktığını tespit etti. Onları savcılığa bildiriyoruz. Savcılık “Bizim tarafımızda yapılacak bir şey yok” diyor. Bizde idari olarak Müze Müdürüne inceletiyoruz. Kültür varlığı olarak tescil eden bir şey çıktıysa onu tescil ediyor. Gömüyoruz onları normal olarak açıkta kalmasın diye. Onun dışında yapacağımız bir şey yok.” şeklinde konuştu.

 

HER TARAFTA ŞEHİT KEMİKLERİ FIŞKIRIYOR

Kars’ın her tarafında şehit kemiklerinin fışkırdığını ifade eden Vali Kara, şunları söyledi:

“Sadece şehit kemikleri de değil, diğer uluslara ait kemiklerde çıkıyor. Büyük Çatma köyünde biz o zaman inceledik, hem Müslüman şehit var hem de başka milletlerin ölü kemiklerine rastladık. Düğmeleri var, elbiseleri var. diyelim Rus düğmeleri çıkıyor ya da ay yıldız çıkıyor ondan tanıyoruz. Anlaşıldı ki Büyük Çatmada hem başka milletlerin ölüleri var hem de bizim şehitlerimiz var. çünkü yüz yıllarca buraları harp edilmiş. Bura Serhat kent, Gazi Kars unvanlarını boşuna almamış. Serhat olmak böyle bir dezavantajı bünyesinde barındırıyor. Serhat olunca harp odlumu ve ya düşman ve ya savaşılan millet ilk defa buralardan girmiş. Ve ya biz buralardan çıkıp saldırmışız. Biz tarihte 7 defa Ruslarla savaşmışız. 5’inde Ruslar bizi yenmiş. 2’sinde de biz Rusları yenmişiz. Kanlı tabya dediğimiz aslında bir sıra tabya vardır orada. Ora İran akınlarına karşı yapılmış. Kalenin civarındaki tabyalar Rus akınlarına karşı yapılmış. Çeşitli akınlara karşı Kars binlerce yıllık bir şehir. M.Ö’de vardı Kars M.S. vardır. Dolayısıyla çokça harp olmuş çokça akınlar olmuş.

 

Burada Urartular, İskitler, Moğollar yaşamış. Dünyanın en savaşçı kabileleri en savaşçı milletleri gelmiş geçmiş buralardan. Persler buraların hükümdarı olmuş. Selçuklular, Osmanlılar, Ruslar olmuş. Şu anda da Türkiye Cumhuriyeti’nin bir sınır kenti olarak devam ediyor. İnşallah bundan sonra da bir Türk yurdu olarak devam eder. Atalarımızın şehitliklerine, onların mücadelelerine onlara verdiğimiz değer dolayısıyla saygı göstermemiz lazım. Onları en güzel şekilde incitmeden gömmemiz lazım yerlerine.”

 

 

 

KHA

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler