Kars’ın uygun yatırım alanları nelerdir?

Kars’ın uygun yatırım alanları nelerdir?

KTSO'YA GÖRE KARS'IN TARIM VE HAYVANCILIĞA DAYALI EKONOMİK DURUMU

Kars’ın uygun yatırım alanları nelerdir?

KTSO’YA GÖRE KARS’IN TARIM VE HAYVANCILIĞA DAYALI EKONOMİK DURUMU

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOOB) tarafından organize edilen program kapsamında Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Kestutis Kudzmanas’ın Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen’in davetlisi olarak düzenlenen toplantıda Kars’ın ekonomik durumu masaya yatırıldı.

Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fahri Ötegen tarafından organize edilen ve Grand Ani Otel’de düzenlenen toplantıda, iki ülke arasında ve Kars ile Litvanya arasında oluşması muhtemel ekonomik işbirliği fırsatları değerlendirildi. 

Toplantıda Kars Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) tarafından hazırlan ‘Kars Ekonomisine Genel Bakış ve Uygun Yatırım Alanları’ konulu sunum, slayt eşliğinde Büyükelçi Kudzmanas ve katılımcılara sunuldu.

Kars Sanayi ve Ticaret Odası Akademik Danışmanı Kafkas Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. N.Savaş Demirci tarafından yapılan sunumda, Kars’ın Litvanya veya diğer ülkelere ihraç etmesi muhtemel bal, kaşar, tarım ve hayvansal ürünler anlatıldı. Sunumda ayrıca Bakü Tiflis Kars Demiryolu Projesi ve bu projeye bağlı olarak Lojistik Merkezin önemi, bu yıl açılması planlanan Aktaş ve Türkgözü Sınır Kapısının Kars için önemi ve yeni teşvik sistemi anlatıldı.

KARS, TÜRKİYE’NİN SÜT ÜRETİMİNİN YÜZDE 3,6’SININ KARŞILIYOR

Yapılan sunumda Kars’ın bazı olumlu ve olumsuz yönleri ve değerleri de sunumda yer aldı. Kars Sanayi ve Ticaret Odası tarafından hazırlanan sunumu Büyükelçi Kudzmanas ve katılımcılara aktaran Kars Sanayi ve Ticaret Odası Akademik Danışmanı Kafkas Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. N.Savaş Demirci geride bıraktığımız yıl içerisinde Kars’ın yıllık süt üretimin 670 bin ton olduğunu belirtti.  Demirci bu miktarın ülkedeki 18 milyon 499 bin tonluk toplam üretimin yüzde 3,6’sını ilimizin karşıladığını belirterek Kars’ta ki süt üretiminin 2013’e göre yüzde 26 artırarak en çok süt üreten 5. il olduğunu belirtti.

KARS’TA KOYUN SAYISI 518 BİN

Kars il genelinde büyükbaş hayvan sayısının ise 518 bin olduğunu da belirten Demirci, Ülkedeki toplam 14 milyon 123 bin büyükbaş hayvanın yüzde 3,7’sinin Kars’ta bulunmakta olduğunu da belirterek ilimizin bu alanda Türkiye’de 81 il arasında 5. Sırada olduğunu kaydetti. Koyun sayısının ise 466 bin 500 olduğunu da belirten Demirci, Ülkedeki toplam 31 milyon 115 bin koyunun yüzde 1,5’inin de ilimizde bulunmakta olduğunu söyledi. .

KARS’TA KAZ SAYISI 280 BİN

Kars’ta ki kaz sayısın ise 280 bin 500 olduğunu da sunumunda belirten Demirci, Ülkedeki toplam 911 bin 990 kazın yüzde 31,8’i ilimizde bulunmaktadır. Kars kaz sayısında Türkiye’de 1. sırada bulunmaktadır. 2013’te 116 bin 480 olan kaz sayısı 2014’te yüzde 141 artmıştır.”dedi.

KARS’TA BAL ÜRETİMİ: 1 MİLYON 260 BİN 113 KG

Demirci Kars’ta üretilen ortalama bal üretimimin ise 1 milyon 260 bin 113 kg olduğunu da belirterek, Ülkedeki toplam 102 milyon 486 bin kg’lık üretimin yüzde 1,3’ünü ilimiz karşılamaktadır. İlimizdeki bal üretimi son 1 yılda yaklaşık 4 katına çıkmıştır.” Şeklinde açıkladı. 

BİTKİLSEL ÜRETİM

Demirci sunumunda geçtiğimiz yıl içerinde bitkisel üretim verilerini ise şu şekilde sıraladı:

Patates: 1 milyon 918 ton, Arpa: 85 bin 995 ton, Buğday: 84 bin 039 ton, Şeker pancarı: 15 bin 310 ton, Kayısı: 6 bin 724 ton, Mısır: 13 bin 822 ton.

En büyük özel sektör tesisi: Kars Çimento Fabrikası (Çimentaş Group, İzmir merkezli). En büyük kamu tesisi: Kars Şeker Fabrikası (Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., Ankara merkezli). İlimizde bu sanayi kuruluşları dışında büyük ölçekli yatırım bulunmamakla birlikte diğer işletmeler KOBİ statüsündedir.

TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNE DAYALI UYGUN YATIRIM ALANLARI:

Kars’ta et ve süt ürünü tesisi sayısı 40 adet, bu sayıdan sadece bir tanesi ise et ve et ürünleri tesisidir. 2 işletme ise şeker üretmektedir. 2 adette yem tesisi bulunmaktadır.

SERKA İLE NELER YAPILABİLİR!

Demirci Kars Sanayi ve Ticaret Odası tarafından hazırlanan raporda ayrıca Serhat Kalkınma Ajansı’nın destek programları kapsamına giren pazar ve hammade sorunu yaşamayacak alt sektörleri ise şu şekilde kaydetti.  “Süt ve süt ürünleri: Kış aylarındaki hammadde ihtiyacını çözecek ve modern şartlarda 4 mevsim peynir üretimi sağlanacak.

Damızlık inek yetiştiriciliği: Süt ve et verimi artacak.

Et besiciliği ve et ürünleri: Sektördeki katma değeri il ekonomisine katacak.

Arıcılık ve bal üretimi: Ülke çapında bilinen Kafkas arı ırkından modern tesislerde bal üretmek.

Kaz entegre üretimi: Kaliteli yem, uygun maliyetle hayvancılık sektörüne sunulacak. Tarım makineleri üretimi: Özellikle bölgede sürekli artan traktör ve ekipman ihtiyacını karşılayacak. kha

Önceki ve Sonraki Haberler