Kars'ın Yarı Kıymetli Obdisyen Taşı

Kars'ın Yarı Kıymetli Obdisyen Taşı

Kars Valisi Ahmet Kara, yalnızca Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bulunan obsidyen taşının, yarı kıymetli maden olarak tescil edilmesi için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunduklarını açıkladı.

 

Kars’a 45 kilometre uzaklıkta olan ve Ermenistan sınırında bulunan Ani Antik Kenti’nde Turist Karşılama Merkezi’nin açılışı sırasında konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan Vali Kara, obsidyen taşından yapılacak hediyelik eşyaların satışından, yöre insanının turistik gelir elde edeceğini de belirtti.

Dünyada önemli bir maden olan ve Türkiye’de öncelikli olarak Sarıkamış’ta zengin maden yatakları olduğu bilinen Obsidyen taşından, süs ve hediyelik eşyalar neden ani de satılmasın? diyen Kara, Halk Eğitim Merkezi’nde başlayan obsidyen kursunu bitirenlere atölye açmaları için destek vereceklerini de söyledi.

Vali Kara, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Türkiye’de öncelikli olarak Sarıkamış’ta bulunan Obsidyen taşı için Halk Eğitim Merkezi’nde 40 kişiden oluşan iki kurs açtık. Bu kurslar devam ediyor. Bu kursun sonunda obsidyen taş işlemeciliğini becerenlere atölye açmaları için destek vereceğiz. Bu destekle bu alanda başarılı olacak kursiyerler, obsidyen taşını işleyecekler. Ayrıca, Türk Patent Enstitüsü’ne de başvurduk ve obsidyeni yarı kıymetli maden olarak tescil ettireceğiz. Şu anda tescil işlemleri devam ediyor.”dedi.

OBSİDYEN:

Türkiye’de öncelikli olarak Sarıkamış’ta bulunan ısıtılmış obsidyenle vücudun bazı bölgelerine yapılan masajlarda, ağrıya neden olan enerjinin taşa geçtiği biliniyor. Spa taşı olarak bilinen ve hem stresten arınmak, hem de fizik tedavisinin bir parçası olarak kullanılan obsidyen taşı, Sarıkamış'ta bol miktarda bulunuyor. Dünyada en eski ayna, silah, bıçak, süs eşyası ve takılarının yapımında kullanılan obsidyen taşı, en eski şifa taşı olarak da biliniyor. Siyah ve koyu kahverengi olan bu taşlar, son yıllarda da sağlık merkezlerinde ve spa'larda hem günün stresinden arınmak hem de fizik tedavinin bir parçası olarak kas iskelet sistemi sorunların tedavisinde de  kullanılıyor. Volkanik bir taş olan obsidyen, Türkiye'de de Doğu, Güneydoğu ve Ege bölgelerinde dağlık alanlarda ve öncelikli olarak Sarıkamış’ta mevcut olsa da değeri tam olarak bilinmiyor.


OBSİDYEN TAŞI İYİLEŞTİRMİŞTİ

Geçtiğimiz yıla kadar da Kars Sarıkamış'ta asfalt yapımında kullanılan obsidyen taşı, nihayet bu bölgede hak ettiği önemi görmeye ve 'Sarıkamış obsidyeni' olarak işlenmeye başlandı. Bu keşif aslında hiç de tesadüf değil. Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Başkanı Tahsin Parlak'ın da bu keşifte önemli bir rolü var. Geleneksel sanatları geliştirmek için çeşitli projeler üzerinde çalışan ve geçtiğimiz yaz Kars'ta öğrencileriyle yaptıkları alan araştırmasında bölgenin obsidyen taşı zenginliğini fark eden Parlak, hemen girişimlerde bulundu. Parlak, obsidyen taşının değerini ve özellikle sağlık için ne kadar yararlı olduğunu da Kazakistan'da geçirdiği bir kazadan sonra uygulanan tedavide yaşayarak öğrendiğini anlatmıştı.

Parlak, “Uzun yıllar Almanya'da değerli taşlar üzerine araştırma yaptım. 2000'de de Kazakistan'da proje geliştirmek için bulunurken üçüncü kattan düştüm; üç omurga, bir kaburga kemiğim kırıldı. Beni orada alternatif tıpla iyileştirdiler. Türkiye'de doktorlar boyundan kuyruk sokumuna kadar platin takmam gerektiğini söyledi ama Kazakistan'da bir yıllık tedavi sonucu platine gerek kalmadan yürüdüm. Kazakistan'da obsidyen taşıyla spa tedavisi yapıldı. Normal kemiğin tutması için fizik tedaviye benzer şekilde sırtıma önce bitkisel bir krem sürüp, ısıtılan taşlarla masaj yaptılar. Kazakistan'da halkla iç içe olduğum için tedavilerini biliyordum, ama bu kazadan sonra kendim de yaşayarak şahit oldum. Geçen yaz da öğrencilerimle Sarıkamış'ta yaptığımız alan araştırmasında bu taşın bu bölgede ne kadar çok olduğunu gördüm.'' Diye konuşmuştu.

Tacettin DURMUŞ / KARS

yes.20120427204756..jpg

 

yes.20120427204834..jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler