Karslı çocuklardan, çocuk hakları mesajları

Karslı çocuklardan, çocuk hakları mesajları

“Çocuklar haklarını en iyi çocuklardan öğrenir” düşüncesinin yattığı “Çocuk Hakları Uçurtma Şenliği'nin” ardından geride kalanlar bu tezi doğrulur nitelikte oldu.

Karslı çocuklardan, çocuk hakları mesajları

“Çocuklar haklarını en iyi çocuklardan öğrenir” düşüncesinin yattığı “Çocuk Hakları Uçurtma Şenliği’nin” ardından geride kalanlar bu tezi doğrulur nitelikte oldu. Çocukların geride bıraktığı notlar büyüklerine ders verir nitelikte idi. “Her Çocuğun Okuma Hakkı Vardır”, “Çocuklara Şiddet Uygulamayın”, “Çocuk Hakları; Barınma, Yaşama, Beslenme, Eğitim” mesajlarının yanında, “Yaşasın Araba Süreceğim” hayalleri de resimlere yansıdı. 

Çocuklardan gelen proje örnekleriyle ilgili yapılan oylama sonucunda, öncelikle çocukların birbirleriyle etkileşimde bulunmaları, birbirlerini tanımaları ve çocuk hakları komite üyesi olmayan diğer çocuklara ne gibi haklara sahip olduklarını anlatmaları amacıyla Kars’taki çocuklar için şenlik düzenlendi. Ayrıca katılım gösteren çocuklarla beraber Çocuk Hakları Resmi yapıldı.

Kars Şehir Stadında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Aydın Acay ve Çocuk Hizmetlerinden sorumlu İl Müdür Yardımcısı Yavuz Kanbay önderliğinde Kars Çocuk Hakları Koordinatörü Aylin Toy tarafından gerçekleştirilen etkinlik anlamlı görüntülere sahne oldu. Şenliğe İl Müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda korunma ve bakım altında olan çocuklar ile birlikte, Kars’ta İlköğretim, Orta Öğretim ve Lise düzeyindeki okulların öğrenci meclis başkanları, okulların çocuk hakları kulübü öğrencileri ve öğretmenlerden oluşan yaklaşık 200 kişi katıldı. Uçurtma Şenliği ve Çocuk Hakları Resimlerinin yapıldığı şenlikte yaklaşık 150 adet uçurtma çocuklara hediye edildi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Aydın Acay, “Bugün ki şenliğimiz il çocuk hakları komitesinin oluşturmuş olduğu bir şenliktir. Bu şenliğinin konuşmasında il çocuk hakları komitesinde üye olan çocuklarımızdan oluşan yönetim kurulu üyelerinin tercihleri doğrultusunda gerçekleşmiştir. Uçurtma şenliği ve boyama şenliği. Yaklaşık 300 tane uçurtma, 300 çocuğa yetecek kadar boya, kâğıt alınmış. Bu etkinliğin amacı özellikle okullarımızda okul meclisi başkanı, okullarımızda yine çocuk hakları kuruluna üye öğrencilerimiz ve bizim kuruluşlarımızda koruma ve bakım altında bulunan çocuklarımızın kaynaştırılması.”

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden Çocuk Gelişimcileri, “Hizmet içi eğitimler alıp çocuk haklarıyla ilgili etkinlikler düzenlemeye başladık. İlk etkinliğimiz uçurtma şenliği ve çocuk haklarıyla ilgili boyama etkinliği olacak. Burada ki ilk amacımız çocukların birbirlerinin haklarını birbirlerinden öğrenmeleri ve karşısındaki çocukların birbirlerini tanımaları, kaynaşmaları açısından düzenlenmiştir. Yaklaşık 150 tane uçurtmamız vardı. 150 tane uçurtmamızın 100 tanesi dağıtılmış vaziyette. Daha fazla da gelen çocuklara dağıtıyoruz. Sadece Kars ilinde ki komiteye üye olan çocuklar dışında bütün her çocuğa açıktır etkinliğimiz. O yüzden Kars ilinde komiteye üye olmayan çocuklarda bulunmaktadır. Halkta bu şekilde çocukların hakları olsun, afişler olsun o şekilde de öğrenmeye çalışıyor. Eğitim hakkı olsun, çocukların birbirleri ile etkinliklere katılmaları olsun. Ailelerinde bu konuda bilinçlenmesini sağlıyoruz.”

ÇOCUĞUN KENDİNE ÖZGÜVENİ OLUYOR

Çocuk Hakları Başkanı Esra Dağlıer, “Kız Meslek Okulu 9. sınıfta okuyorum. Her çocuğun bir hakkı vardır. Ben komitelere katıldım. Çok şey öğrendim. Ben daha önce çocuk haklarını bilmiyordum. Öğrendiğim de çok mutlu oldum. Eğlenceler yapılıyor, çocuk hakları tanıtılıyor. Ve çocuğun kendine özgüveni oluyor.”

OLARINDA HAKLARI VAR. OKUMA HAKLARI VARDIR. EĞLENME HAKKI VARDIR.

Nurten Irmak Demir, “Atatürk Kız Teknik ve Meslek Lisesinin temsilcisiyim. Çocuk gelişimi bölümündeyim. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında da üyeyim. Gerçekten bugün çok güzel bir etkinlik yapılıyor. Burada çocuklar birbirleriyle işbirliği içerisinde. Birbirlerine yardım etme çabasındalar. Ve burada bu etkinlikle birlikte çocukların haklarını en iyi şekilde öğretebileceğimizi düşünüyorum. Çünkü gerçekten il geneline bakıldığı zaman çocuklara değer veriliyor mu? Evet veriliyor. Bence çocuklar çok masum ve şuan da herkesin mutluluğu yerinde. İnşallah böyle sürere. Böylelikle ailelerde bilinçlenmiş oluyor biraz. Çocukları eğleniyor, onarlın gülüşünü görüyorlar, aileler onlara yardım ediyor.” kha

Önceki ve Sonraki Haberler