Karslı Tarihçi Akçayöz 38 Yıldır Yollarda

Karslı Tarihçi Akçayöz 38 Yıldır Yollarda

Akçayöz, yaptığı açıklamada, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde eğitim gördüğü sırada otostopla dünyayı gezmeyi hayal ettiğini, o yıllardan bu yana da dünyayı gezdiğini söyledi

 

  Gezip gördüğü yerleri 38 yıldır fotoğraflayan 58 yaşındaki Karslı esnaf Vedat Akçayöz, çektiği fotoğrafların bir kısmını da iş yerinde sergiliyor.

Akçayöz, yaptığı açıklamada, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde eğitim gördüğü sırada otostopla dünyayı gezmeyi hayal ettiğini, o yıllardan bu yana da dünyayı gezdiğini söyledi.

Şu ana kadar 76 ülkeyi gezip fotoğraf çektiğini anlatan Akçayöz, bundan sonrada gezmeye devam edeceğini belirterek, ''100 ülkeye giderek dalya deme gibi bir amacım var. Nasip olursa dünyayı bu şekilde gezeceğim. Endonezya, Vietnam, Güney Afrika, Amerika Birleşik Devletleri, Kenya, Meksika gibi ülkelere gittim. Burada bulanan fotoğraflar görebildiklerinizin birkaçı'' dedi.

En ilginç gezisini Norveç'e yaptığını anlatan Akçayöz, ''5 yıl önce bu bölgeden Norveç'e bizi davet ettiler. Orada yapılan bir film festivalinde bizden performans göstermemizi istediler. Ben de bu çerçeve doğrultusunda 20 gün orada kaldım. Bu sürede Yunus Emre ve Nazım Hikmet'in şiirlerini İngilizce olarak yorumladım. Bu benim için çok özel bir gezi oldu'' diye konuştu.

''Mesleğimi duyanlar şaşırıyor''

Bulunduğu meslek grubunun daha çok ticaretle ilgili olduğunu, mesleğini duyan kişilerin kendisini şaşkınlıkla karşıladığını anlatan Akçayöz, mesleğinin turizmle hiçbir alakası olmadığını söyledi.

İş yerine gelen turistlerin inşaat malzemesi satan bir yerde turizmle ilgili obje gördüğü zaman şaşırdığını ifade eden Akçayöz, şöyle konuştu:

''Benim mekanıma aşağı yukarı bin turist geliyor. Ben onlara mekanımı gezdiriyorum. Çektiğim fotoğrafları anlatıyorum. Bu benim için çok önemli bir işlev. Ben belgeselciyim hem de fotoğraf çeken sanatçıyım ama bunları hep amatörlük ruhuyla yapan, para elde etmekten ziyade kendi kültürümü yaşatabilmek adına birikimlerimi anlatan biriyim. Bunu istiyorum, yapıyorum ve gelecekte de yapacağım.''

''Malakanların belgeselini çekeceğim''

Akçayöz, Kars'tan göç eden Malakanların hayatını belgesel haline getireceğini belirterek, şöyle devam etti:

''Bu yakında Serhat Kalkınma Ajansı'na bir proje sunuyorum. Bu bölgede Dukabor ve Malakan kültürünün bitmesini önlemek için bir proje hazırladım. İnşallah kabul edilir. 50 yıl önce buradan giden Kars doğumlu Malakanların göç etmelerindeki anılarını, kaybolmaya yüz tutmuş manilerini bir kitapta toplayıp belgesel olarak sunacağım. Arkasından belgesel film yapacağım. Ondan sonra da bunu fotoğraf sergisi olarak açacağım. Sergiyi burada ve Türkiye'nin çeşitli kentlerinde açmayı düşünüyorum.''

Kendisini manevi ve amatör ruhu ağır basan bir turizm elçisi olarak niteleyen Akçayöz, çektikleri fotoğrafları sergilemeyi kendisine görev olarak gördüğünü kaydetti.

nuu.20130204094638..gif

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler