Kars’ta 24 Saat Kesintisiz Su İçin Kollar Sıvandı

Kars’ta 24 Saat Kesintisiz Su İçin Kollar Sıvandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 5 gün öcne Kars'a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, kente 24 kesintisiz su verilebilmesi için talimat yağdırdı.

 Kars’ta 24 Saat Kesintisiz Su İçin Kollar Sıvandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 5 gün öcne Kars’a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından, kente 24 kesintisiz su verilebilmesi için talimat yağdırdı. İller Bankası Genel Müdürlüğü ve bakanlığa bağlı diğer müdürlüklerden Kars’a gelen 6 kişilik heyet incelemelerini tamamladı. Kentte yeterince içme suyu verildiği fakat kayıp kaçak yüzünden bu suyun ulaşamadığı yönünde rapor tutan heyet 2 günlük çalışmalarının ardından bugün Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ile birlikte kameraların karşısına çıktı.

Konuyla ilgili ilk açıklamayı Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş yaptı. Bozkuş, “Bilindiği üzere geçen hafta Çevre ve Şehircilik Bakanımız ilimizi ziyaret etmişlerdi. Kendisine yerel anlamda sorunlarımızla ilgili durumu anlattığımızda sağolsun gerek Erzurum Bölge Müdürlüğümüzden gerekse de Genel Müdürlüğümüzden su probleminin çözümü konusuyla birde alt yapı üst yapı sorunlarıyla ilgili projelerin üretilmesine katkı sunacak tespit yapılması için teknik arkadaşlarımızı görevlendirmişlerdir. Kendileri dün ve bugün bir çalışma yaptılar.” dedi.

16 BİN TON SU İHTİYACI VARKEN BİZ 30 BİN TON SU VERİYORUZ

Bozkuş daha sonra, “Bu çalışma sonucunda özellikle biz göreve geldiğimizde 24 saat suyun akacağını ifade etmiştik ve birçok noktada da biz sözümüzün arkasında durduğumuzu belirtmiştik. Kars halkına 24 saat suyu getirdiğimizi ve suyu verdiğimizi belirttik. Ama tabi sonuçta teknik kayıpların oluşu bunun bir şekilde 24 saat gibi bir zaman diliminde gerçekleşmediğini ifade etmiştik. Bundan dolayı Bayburt Barajından saniyede 275 lt/sn, 5 adet derin kuyudan 50 lt/sn, Borluk’tan 15 litre olmak üzere toplamda 340 litre/saniyelik su verilmektedir. Yani Kars’a gelen günlük miktarı 30 tondur. Yani dünya standartlarına baktığınızda kişi başına tüketim 180 litreiken, nüfusumuzu 80 bin sayarsanız bunu da 200 litre olarak kabul ederseniz 16 bin ton su ihtiyacı varken biz 30 bin ton su veriyoruz.” açıklamasında bulundu.

1937 YILINDAN BU TARAFA YAPILAN ABONE BAĞLANTILARI VAR

Teknik heyetin tespitleriyle ilgili de bilgi veren Başkan Bozkuş, “Burada arkadaşlarımız önemli bir konuya değinmişler. Ancak şehrimizde sorun değiş yıllarda yapılan şebeke hatlarının kontrolsüz yapılması ve ekonomik ömrünü tamamlamış olan abone bağlantılarından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Yani 1937 yılından bu tarafa yapılan abone bağlantıları var. Bunların bir kısmı demir boru, bir kısmı başka borularla yapılmış. Ve şehre verdiğimiz suyun debisi arttığı zaman basıncı da artıyor. Basıncı artığından dolayı da bu abone hatları bu basında dayanamadığı için, çürümüş olan noktalardan veya bağlantılardan bu zayıf noktalardan başlıyor ve toprağın üstünde kayıplar gözükmeye başlıyor.” ifadesini kullandı.  

KAYIP KAÇAK ORANI YÜZDE 75

Şehir şebekesindeki kayıp kaçak oranının şu anda yüzde 75 seviyesinde olduğunu da vurgulayan Bozkuş, “Bu sorunların çözülmesi ve halkımıza söz verdiğimiz gibi 24 saat kesintisiz sağlıklı su vermek için şu çözümler yapılacaktır. Şehir şebekesinde değişik yıllarda yapılan abone bağlantılarının eski ve iptal edilmiş eski şebekelere bağlantılarının olduğu tespit edildiğinden şehirdeki kayıp ve kaçakların önemli bir kısmı abonelerden kaynaklanmakta olduğu anlaşılmıştır. Bu amaçla şehirde abone hatlarının tamamı İller Bankası teknik heyetlerinin kontrolünde yenilenecektir.  Yani biz burada özellikle abonelere ait abone hatlarını İller Bankası genel müdürlüğümüz ve bölge müdürlüğünü teknik heyetlerinin kontrolünde yenileyeceğiz.” diye konuştu.  

BU ÇALIŞMALAR SONUCUNDA ŞEHRİMİZE 24 SAAT SU VERMİŞ OLACAĞIZ

Bozkuş şöyle konuştu:

“Ayrıca Doğu’da ilk kez şehrimizde şebekenin tek bir merkezden bilgisayarla kontrolü için Scada sistemi kurulacak. Buradaki amaçta şu; vana odalarının bulunduğu bölgelere debi metreleri yerleştirilecek. Vana odalarından kollara çıkışlar vardır. A, B, C şeklinde kollar vardır. Hangi kolda ne kadar su sirkülasyonu yapılıyor, su tüketimi yapılıyorsa günlük yine elektronik ortamda, bilgisayar ortamında izlenecek. Bu şekilde de kayıp kaçak olayına da müdahale edilecek. Bu çalışmalar sonucunda şehrimize 24 saat su vermiş olacağız. Arkadaşlarımız sağolsunlar özellikle de sayın bakanımızın talimatları doğrultusunda şehirde bundan sonra Allah kısmet ederse içinde bulunduğumuz 2014 yılı ve daha sonraki yıllarda alt yapı, ast yapı eksikliklerinin giderilmesi için bir takım tespitleri var. Ve sonu itibariyle biz bu tespitlere göre projelerimizi geliştireceğiz. Yine sayın bakanımızın desteğini ve arkadaşlarımızın da teknik desteğini alarak bu sorunlara proje bazında çözümlerimi üretmiş olacağız. Biz tabi Kars kamuoyuna bu müjdeyi vermek istiyoruz. Sizlerin huzurunda teknik heyete teşekkür ediyorum. Gerçekten başta sayın bakanım olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sayın bakanımızda Kars’a gelir gelmez ‘ben Kars’tan evliyim. Kars’ın enişteyim’ şeklinde ifadesi var. Çok duyarlı şekilde konuya eğildiler. Ben inanıyorum ki bu duyarlılığı daha da devam edecek. Ve sonuç itibariyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı İller Bankası ve diğer müdürlüklerden de her türlü desteği alacaktır. Bu anlam içerisinde ben arkadaşlarımıza tekrar teşekkür ediyorum.”

TEKNİK HEYET ÇALIŞMALARINI TAMAMLADI

İller Bankası Genel Müdürlüğü Altyapı Daire Başkanlığından Kıdemli Uzman Adil Ünal da, “Genel Müdürlüğümüzün görev ve talimatları doğrultusunda Kars Merkez İçme Suyu tesislerinde inceleme yapmak üzere 2 gündür Kars’tayız ve çalışmalarımıza devam ettik. Yaptığımız incelemeler neticesinde çalışmalarımız sonlandırılmıştır. İnşallah bu çalışmalar neticesinde önerdiğimiz şekilde çalışmalar sürdürülürse olumlu neticelerin alınacağından eminiz. Başkanımıza da teşekkür ediyoruz. Başkanımızın ve belediyemizin yanındayız, bunu da belirtmek isterim.” diye konuştu.

İÇME SUYUNUN YAKLAŞIK 25 YILLIK MAZİSİNİ İNCELEDİLER

İller Bankası Erzurum Bölge Müdürlüğünden Teknik Uzman İnşaat Mühendisi Fevzi Çakmak ise. “Kars içme suyunun yaklaşık 25 yıllık mazisini biz burada ele alarak incelemeye çalıştık. Şehrin genelinde temin edilen su insan tüketimi için yeterli miktarda olmasına rağmen şebekedeki kayıp ve kaçakların, geçmiş yıllardan gelen tesislerin kontrolsüzlüğünden kaynaklanan sorunun giderilmesi için belediyemize sunduğumuz teknik desteklerin devamında da burada yanında bulunacağız. İnşallah bundan sonraki süreçte belediyemize, başkanımıza, Kars halkımıza daha iyi içme suyu ortamı sağlayacağız inşallah.” şeklinde konuştu.

İller Bankası Genel Müdürlüğü’nden Müdür Dr. Hakan Çelik, Teknik Uzmanlar İnşaat Mühendisleri Gülsüm Kaplan ve Sıtkı Arslan ile İller Bankası Erzurum Bölge Müdürlüğü’nden Selçuk Çelik de toplantıda hazır bulundu.kha

 

)

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler