Kars’ta 3 Gün Bilgi Şöleni Düzenlenecek

Kars’ta 3 Gün Bilgi Şöleni Düzenlenecek

Kars Belediyesi, Uluslararası Kaşğar'dan Endülüs'e Türk - İslam Şehirleri Sempozyumlarına (Bilgi şöleni) ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

 

Sempozyumlarda Gazi Kars Şehrengizi vurgusu yapılacak ve Bakü-Tiflis-Kars Demir İpek Yolu’nun önemine değinilecek. 

 

Sempozyumlarda, Kafkasya’nın merkezi Gazi Şehrimiz Kars’ın dünü, bugünü ve yarınını Türk İslam şehirleri ile etkileşimleri de ele alınacak. Bunun yanı sıra Bakü - Tiflis - Kars Demir İpek Yolu özel programına ise Türk - İslam Coğrafyasının bilim insanları, şehircilik otoriteleri ve şehir yazarları katılacak. Üç gün sürecek etkinliklere bu toprakların yüzüne sinen anlamları okumak üzere 28 ülkenden temsilciler katılacak.

 

29 - 31 Ekim 2011 tarihleri arasında yapılacak olan sempozyumlara ev sahipliği yapacak olan Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, etkinlik ile ilgili olarak, “Dünyaya yayılmış Türk - İslam mimarlık eserlerinin Dünya gündemine getirilerek varlıklarının bilimsel yöntemlerle belirlenmesinin sınıflandırılarak kayıt altına alınması Türk - İslam Kültürü açısından tartışılmayacak kadar önemli bir konudur.” dedi.

 

BAŞKAN BOZKUŞ, SEMPOZYUMLAR İLE İLGİLİ OLARAK ŞU BİLGİLERİ VERDİ.

“Mimarlık eserleri de her şey gibi elbette fanidir ve varlığını belirli bir zaman sürdürebilir. Zaman içerisinde gerek fiziksel koşullar ve gerekse insan eliyle yıpranarak yok olurlar. Gerekse de ideolojik kaygılarla kaderlerine terk edilir veya kasten yok edilirler. Nitekim özellikle son yıllarda devletlerarası siyasi anlaşmazlıklar sebebiyle Türk ve İslam karakteri taşıyan birçok önemli eser yok edilmiş veya yok edilmektedir. Daha önce varlıkları bir kayda bağlanmayan eserler şimdi ‘yok’ hükmündedirler. Bu duygu ve düşüncelerle mensubu bulunduğum ve Kars ilinde temsilciliğini yaptığım Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarları Birliği’nin daha önceki yıllarda oluşturduğu Bilim Platformu’nun eriştiği seviye ile Türk Dünyası Mimarcılık ve Şehircilik Kurultayları’nın ardından uluslararası kargaşadan Uluslararası Kaşgar’dan Endülise Türk - İslam Şehirleri Sempozyumlarıyla Türk - İslam karakteri taşıyan şehirlerimizin mimarlık şehircilik ve kültürel değerlerimiz şehir şehrengizleri toplantılarıyla Dünya kamuoyunda yaşayan tarih şeklinde gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde intikal ettirilecektir.”

 

BOZKUŞ, SEMPOZYUMU DÜZENLEYEN ORTAKLAR İLE İLGİLİ OLARAK TA ŞU BİLGİLERİ VERDİ.

“29 – 31 Ekim 2011 tarihlerinde Kars ilimizde gerçekleştirilecek olan Gazi Kars Şehrengizi, Şehrimizin ev sahipliğinde Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği’nin organisazyonunda uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY Genel Sekreterliği’nin Koordinasyonunda ve Yine Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği’nin temsilciliği bulunan 28 ülkenin çok değerli bilim insanlarının ve seçkin üniversiteleriyle kurum ve kuruluşlarının desteklerinde ve sizlerinde katılımıyla gerçekleştirilecektir.

 

Bu Şehrengiz toplantısıyla, Dünya Mimarlık Sanatına tarihe mal olmuş değerlerimizin yanında yeni orijinal ve üzerinde durulması gereken konularıyla birçok ülkeden bildirileri ve katılımlarıyla Türk - İslam Dünyasınca bilinen birçok bilim sanat ve edebiyat insanı bir araya gelecek. Bir zamanlar Serhat Şehriyken yenidünya düzeninde Kafkasya’nın merkezi durumuna gelerek yeniden Demir - İpek Yolu adıyla hayata geçirilen tarihi ipek yolunun altın halkasını oluşturan Bakü- Tiflis - Kars Demir İpek Yolunun ana istasyonu durumunda ki Kars şehrimizin tarihi bu gün ve geleceği üzerinde değerlendirmeler yapılacak. Farklı coğrafyalarda fakat aynı kültürel altyapıyla oluşturulmuş diğer Türk – İslam şehirleriyle karşılaştırıp Dünya gündemine taşınacaktır.”

 

SEMPOZYUMUN YÜRÜTME KURULU ÜYELERİ:

Nevzat Bozkuş: Ev sahibi Kars Belediye Başkanı

 

Yürütme Kurulu Onursal Başkanı: AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan.

 

Yürütme Kurulu Başkanı: Dr. İlyas Demirci, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı

 

Koordinatör: Prof.Dr. Düsen Kaseinov, Uluslar arası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY Hüseyin Tutar: T.C. Kalkınma Bakanlığı / Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri

 

Pfof. Dr. Sami Özcan: Kafkas Üniversitesi Rektörü.

 

Prof. Dr. Ramazan Korkmaz: Ardahan Üniversitesi Rektörü, Sempozyum Bilim Kurulu Başkanı ve Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı.

 

Faruk Şahin: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı

 

Yahya Akengin: TÜRKSAV (Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı) Genel Başkanı,

 

Doç.Dr.Cengiz Alyılmaz: Valeyh Hacılar Uluslararası Bilimsel ve Kültürel Araştırmalar Vakfı Başkanı

 

İbrahim Terzioğlu: Türk Mühendisler ve Mimarlar Birliği Yönetim Kurulu üyesi

 

Yer: Kars Belediyesi Kültür Merkezi (Kars Halk Eğitim Merkezi Çok Amaçlı Salonu)

 

 

yes.20111020000238..jpg

 

yes.20111020000345..jpg

 

 

KHA

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler