Kars'ta açık logar kapakları tehlike saçıyor

Kars'ta açık logar kapakları tehlike saçıyor

Kars Barajının su tutmaya başlamasıyla birlikte trafiğe kapatılan Dereiçi yolu ile birlikte diğer yapılar da kaderine terk edildi.

Tacettin DURMUŞ

Yıllarca Kars il merkezini Boğazköy ve güzergâhtaki diğer köylere bağlayan tarihi doku zengini Dereiçi yolu üzerinde bulunan üzeri açık kanalizasyon hattının logar kapakları olası trafik kazalarına davetiye çıkartıyor.

Dereiçi Yolu üzerinde Kars Çayı üzerindeki 1855 yılında İngiliz sivil mimarisinin eşsiz örneklerinden birisi olan ve Albay Lake tarafından yaptırılan tarihi Albay Lake Köprüsünün restorasyonunun tamamlanmasına rağmen hemen yanı başında bulunan kanalizasyon ve atık su şebekesinin logar kapakları ise açık bırakıldı.

Kaderine terk edilmiş olan ve köstebek yuvasına dönüşmüş olan yol üzerinde unutulan üzeri açık logar kapağı bölge ışıklandırılmadığı için büyük tehlike oluşturuyor. Işıklandırma bulunmayan yolda bulunan üzeri açık logar kuyusuna araçlar ve insanlar düşmesin diye vatandaşlar tarafından konulan taşların olası riski ortadan kaldırmadığı dikkat çekiyor. İçerisinden yoğun bir şekilde akan üzeri kapalı kanala düşecek olan insan ve hayvanların ise canlı çıkamayacağı gibi hatta aransa bile bulunamayacak olması büyük risk oluşturuyor.

Öte yandan gazetemizde yakın zaman önce de dile getirdiğimiz gibi, Kars’ı çevreleyen tabyalarının da büyük kısmına, Kars Barajına, Kars Kalesine, kendisi gibi kaderine terk edilmiş Kent Ormanı ve diğer sayfiye yerlerine ulaşımı sağlayan Dere içine olan ilgisizlik, Kars halkını üzmeye devam ediyor.

Güzergahta bulunan köylerin sular altında kalması nedeniyle araç trafiğinin devam ettiği vadi, bisikletçiler ve sporcular için cazibe bölgesi olurken, yolda yürümek bile imkansız hale geldi. Dereiçi boyunca su tutan yaklaşık 12 kilometre yol güzergahında canlılık devam ederken, tarihi dokuyu barındıran bölgeye bir an önce el atılması bekleniyor.

Ayrıca su tutulan bölgeyi boydan boya geçen yoldaki dev çukurların bir an önce doldurulmasını isteyen Karslılar, Kars'ın tarihi, sosyal, kültürel ve turistik değerleri gözetilerek, kentin turizm potansiyelini artırmak amacıyla geçtiğimiz yıl başlatılan 'Kars Vadisi Projesi', bedesten ve diğer çevre düzenlemesi çalışmaları devam ediyor. Devam eden Kars’ın tarihi ve doğal güzelliklerini ortaya çıkartacak olan proje kapsamında Dereiçi yolunun da en azından dev çukurların doldurulması önem arz ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler