Kars'ta Aşıklar Kendilerini Yenilemeli

Kars'ta Aşıklar Kendilerini Yenilemeli

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Aşıklık geleneğinin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve aşıkların kendilerini yenilemeleri gerektiğini söyledi.

 

Kars Belediyesi Namık Kemal Toplum Merkezi Aşıklar Evi’nde Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği tarafından verilen kahvaltıya katılan Başkan Bozkuş, aşıklık geleneğinin sürdürülmesi ve geliştirilmesiyle ilgili görüşlerini dile getirdi.

 

Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen’in de katıldığı kahvaltıda aşıklık kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için sağlıklı mekanlar gerektiğini belirten Başkan Bozkuş, “Yılın belli dönemlerinde, belli aylarında düzenli programlar yapılmalı ve aşıklarımızın da kendilerini yenilemeleri lazım. Aşıklarımız kendilerini yeniler ve geliştirirse ben inanıyorum ki, daha farklı noktalara gidilecektir. Biz bu seneki Âşıklar Bayramında da bir farklılık yaptık ve aşıklarımızı kent ormanına götürerek açık havada program düzenledik. Bu program vatandaşlarımızı da memnun etti. Bu tür geleneğe ve göreneğe hasret duyan çok insanımız var. Bunları yaşamak onların da hakkıdır.” dedi.

 

Aşıklar Bayramıyla, Aşıkların gelenekleriyle, görenekleriyle, kültürüyle Türkiye kamuoyuna tanıtıldığını ifade eden Bozkuş, “Bizde bu sene Aşıklar Bayramı’nın altıncısını yaptık. Buradaki amaç aşıklar, geleneklerimizin gelecek nesillere aktarılmasına büyük etkisi olan aşıklar şölenini önemli rol oynamaktadır. Aşıklarımızın sorunlarını ve sıkıntılarını çözme noktasında derneğimizin faaliyetleri var. Diğer derneklerde var. Tabi derneklerin sayısının artması olumsuz yönde bir rekabet değil de, “Daha nasıl güzel hizmetler sunabiliriz” anlamında yarış devam ederse biz inanıyoruz ki aşıklar geleneğinin ve göreneğinin ileri gitmesinde çok olumlu etki yapacaktır.” diye konuştu.  

 

Bozkuş daha sonra şunları söyledi:

“Belediye olarak aşıklarımıza desteklerimiz her zaman sürecektir. Sayın başbakanımıza sunmuş olduğumuz Kentsel Tasarım Projesinin şu anda birinci etabı olan uygulama projeleri çiziliyor. Millet Bahçesi ile İstihkam Çay Bahçesi ve Ordu Caddesi’nin sokak sağlıklaştırması. Millet Bahçesi’nde aşıklar geleneğine, göreneğine ve kendi faaliyetlerini yürütecekleri yerle ilgili ciddi anlamda bir çalışma var. Çünkü orada piknik alanları var, anfi tiyatro sahnesi var, restoranı, kafesi, yürüyüş alanları var. Bu da artık şunu gösteriyor ki budan sonra aşıklar şöleni yapılırken muhakkak ilimizin tarihi ve kültürel varlıkları da öne çıkacaktır. Artık sadece Halk Eğitim Salonu’na kapalı kalarak değil, bu sene birinci uygulamasını yaptığımız telsizlerdeki piknik alanında yine farklı çalışmalar yapacağız. Aşıklar derneğimizin, ozanlarımızın destekleriyle Kars’taki kültür varlıklarımız olan Ani Ören Yeri, Çıldır Gölü, Sarıkamış bölgesini ciddi şekilde uygulamalı olarak tanıtmayı hedefliyoruz. Bu anlam içerisinde Kars’taki hemşehrilerimizin de, derneklerimizin de o konuda destekleri olacağı gibi bizim de desteklerimiz olacaktır.”

 

Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği Başkanı Mahmut Karataş da, “Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği olarak ve dernek yönetimi olarak sizleri bu dernekte görmekten mutluyuz. Herkese destekleri için teşekkür ediyorum. Bizlerde sizlere vefa borçluyuz. Aşıklar Evi’nin bize verilmesi inanım bizleri çok sevindirdi. Ben burada Sayın belediye Başkanımız Nevzat Bozkuş’a ve diğer tüm destekçilere teşekkür ediyorum. Burada Ramazan özel programlarda yapacağız. Eski geleneklerimizi hikayelerle yaşatacağız. Aşık atışmaları, değişler olacak. Köylerde eski fıkra anlatıcıları var. Onları da getirip Ramazan Ayı boyunca fıkra ve hikaye anlatmalarını sağlayacağız. Hemşehrilerimizi bazen hüzünlendireceğiz bazen de neşelendireceğiz. Biliyorsunuz hikayeler unutuldu. Bizler bu tür programlarımızla eski kültürün yok olmasının önüne geçmiş olacağız. Kültür ve Turizm Bakanlığı kitaplarımızı da çıkardı. Allah nasip ederse Ağustos ayı sonunda da bu kitabın İngilizcesi çıkarılacak. Eski kültürümüzün unutulmamasını istiyoruz. Eski hikayelere de ağırlık vererek yeni nesle bunları aktaracağız.” şeklinde konuştu.

yes.20110725143241..jpg

yes.20110725143337..jpg

yes.20110725143430..jpg

yes.20110725143819..jpg

 

 

 

 

KHA

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler