Kars'ta Azerbaycan Evi Açıldı!

Kars'ta Azerbaycan Evi Açıldı!

Kars'ta, Türkiye - Azerbaycan Diasporası çalışmalarına katkıda bulunmak ve iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine katkı sağlamak amacıyla Azerbaycan Evi açıldı.

Kars'ta Azerbaycan Evi Açıldı!

Kars’ta, Türkiye - Azerbaycan Diasporası çalışmalarına katkıda bulunmak ve iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine katkı sağlamak amacıyla Azerbaycan Evi açıldı.

Filiz Civan başkanlığında kurulan Azerbaycan Evi’nin açılışı düzenlenen törenle yapıldı.

Faik Bey Caddesi üzerindeki İnönü Karakolu karşısında bulunun Kadın Dayanışma Merkezinin içerisinde ki tarihi binada kurulan derneğin açılışına, Kars Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Güler, Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonları Genel Başkanı Bilal Dündar, Kars Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Filiz Civan, Derneklerden Sorumlu Genel Başkan yardımcıları Tamer Karadağ ve Volkan Aydemir, Azerbaycan Kars Başkonsolos yardımcıları Fariz Caferov ve Ramin Yusufov ile Karslılar katıldı.

Derneğin açılışının ardından Azerbaycan Halk Danslarının folklor gösterileri eşliğinde Azerbaycan Evi Derneği tarafından açılış kokteyli düzenlendi. 

Derneğin açılış kurdelesini, Kars Belediye Başkan Yardımcısı Yüksel Güler ve Azerbaycan Kars Başkonsolos yardımcısı Fariz Caferov ile birlikte kesen Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonları Genel Başkanı Bilal Dündar, bir açılış konuşması yaptı.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE – AZERBAYCAN İLİŞKİLERİ 

Doğum yeri olarak kabul ettikleri, hatıralarının canlandığı ve gurur duydukları Kars’ta bu derneğin kurulmasından dolayı mutluluklarını dile getiren Genel Başkan Dündar, Kars’ta bir millet iki devlet olan Azerbaycan - Türkiye dostluk ve kardeşliğine katkı sunmak üzere derneğin kurulmasında çaba sarf eden Filiz Civan ve arkadaşlarına teşekkür etti.

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN BERİ AZERBAYCAN, HER ZAMAN TÜRKİYE’NİN YANINDA OLMUŞTUR
Azerbaycan ile Türkiye’nin tarihin her döneminde birlikte olduklarına dikkat çeken Dündar, geçmişten günümüze Türkiye – Azerbaycan ilişkilerini anlattı. 

1918’li yıllarda Ruslar ve Ermenilerin Azeri Türklerine soykırım uyguladıklarında Azerbaycan’ın yanında sadece Türkiye’ni olduğunu belirten Dündar: “1918’li yıllarda Ermeniler ile Ruslar birlik ve beraberlik içerisinde Azerbaycan üzerinde bir katliama girişiyorlar. Binlerce insanı hunharca ve insanlık dışı bir şekilde ülkeyi yakıp yıkmışlardır. O şartlarda Azerbaycan’ın imdadına tek bir devlet yetişiyor. O devlette o zaman ve şartlarda orduları dağıtılmış savaş halinde olan, topraklarının bir bölümü işgal altında olan Türkiye olmuştur. Nuri Paşa komutasında ki Kafkas İslam Ordusu Azerbaycan’ı katliamdan kurtarıyor. Azerbaycan’da bulunan şehitlikte sade 35 Yozgatlı kardeşimizin mezarı vardır. Bunun yanında Edirne, Çanakkale, Mardin ve Karslı şehitlerinde mezarları da bulunmaktadır.” Dedi.

AZERİ KIZLAR, PARMAKLARINDAKİ YÜZÜKLERİ SATARAK ATATÜRK’E GÖNDERDİ

Kurtuluş Savaşı sırasında, Azerilerin ve özellikle Azeri kızların parmaklarında ki yüzük ve alyanslarını satarak Türkiye’ye yardım kampanyası düzenlediklerini de belirten Dündar: “Çanakkale’de yaklaşık olarak 1400 Azeri, gönüllü olarak buraya gelmiş ve Türkiye için şehit olmuşlardır. Kurtuluş Savaşı’nda da bir tek mermi ve çarığa ihtiyaç olduğu zamanda, Batı ile savaş halinde olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, son bir umut olarak Rusya’dan yardım istiyor. Ankara’da yeni açılan Meclisten dört diplomatı Rusya’ya gönderiyor ve 10 Milyon Ruble borç istiyor. Bu parayı almak için giden diplomatlar ise eli boş geri dönüyor. Bunun üzerine Atatürk, o zaman Azerbaycan’ın başında bulunan Meriman Merinamov’a bir mektup yazarak yardım talep ediyor. Merimanov’un girişimiyle Atatürk, Rusya’dan 10 Milyon yerine 1 Milyon Ruble borç para alabiliyor. Ama Kardeş Azerbaycan, hazinesinde bulunan 750 kilo altının 500 kilosunu Rusya’ya vererek Türkiye’nin silah almasını sağlıyor. Azerbaycan bununla da yetinmeyerek genç kızlar parmaklarındaki alyans ve yüzükleri ile küpelerini ortaya koyarak Atatürk’e yardım kampanyası başlatıyorlar. Azerbaycan ayrıca Türkiye’ye 4,5 yıl petrol ürünlerini bedava veriyor.” Diye konuştu.

KARDEŞ KARDEŞE BORÇ VERMEZ 

Kurtuluş Savaşı sırasında Atatürk’ün duygulanarak yardımlarından dolayı Azerbaycan’a teşekkür mektubu yazması karşılığında ise Azerbaycan’dan ‘Teşekkür etmenize gerek yok. Kardeş kardeşe borç vermez. Kardeş kardeşi kendisinden üstün tutar’ şeklinde cevap verildiğini de dile getiren Dündar daha sonra şu ifadeleri kullandı.

“Bunun üzerine Mustafa Kemal Atatürk, çok duygulanarak Azerbaycan’a bir mektup yazarak teşekkür ediyor ve en kısa zamanda borçlarını ödeyeceklerini söylüyor. Atatürk’ün bu cevabına Azerbaycan’dan gelen cevap ise ‘Teşekkür etmenize gerek yok. Kardeş kardeşe borç vermez. Kardeş kardeşi kendisinden üstün tutar’ denir. İşte Türkiye ile Azerbaycan’ın dostluğu ilelebettir, daimidir. Ama bunu bilerek veya bilmeyerek iki ülke arasında problem çıkarmak veya bardağın boş tarafına bakmaya alışkın olan insanlara rağmen bu dostluk bitmez. Azerbaycan Rusya’dan kopup bağımsızlığına kavuştuğu zaman Azerbaycan’ı ilk tanıyan ülke Türkiye olmuştur. O şartlardaki Bakü – Tiflis – Ceyhan Boru Hattı, daha sonra Bakü –Tiflis – Erzurum – Kars Demir Yolu Hattı ve Bakü – Tiflis – Kars İpek Demir Yolu Hattı iki ülke ve Kars için çok önemlidir. Azerbaycan son yıllarda Dünyada istikrar ve ekonomik olarak atılım halindedir. “

ALİYEV’E VERİLEN DEĞER İKİ ÜLKE ARASINDA Kİ DOSTLUĞU ORTAYA KOYMAKTADIR

Daha sonra söz alan Azerbaycan Kars Başkonsolos Yardımcısı Fariz Caferov da Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanoğlu’nun Kars dışında olması nedeniyle açılışa katılamadığını belirterek açılışa katılanlara selamlarını illetti.

Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonları Genel Başkanı Bilal Dündar’ın konuşmasında dile getirdiği geçmişten günümüze Türkiye - Azerbaycan ilişkilerini çok güzel bir şekilde ifade ettiğini belirten Başkonsolos Yardımcısı Fariz Caferov: “İki ülke arasındaki bu ilişkileri tekrar hatırlamaktan dolayı çok duygulandım. Türkiye’nin birçok ilinde parklara, bahçelere, kültür merkezlerine, Merhum Azerbaycan Milli Lideri Haydar Aliyev’in adı verilmektedir. Ayrıca Aliyev adına çeşitli etkinlikler de yapılıyor. Tüm bunlar iki ülke arasında ki dostluk ve kardeşliğin bir göstergesidir. Bu derneğin de Kars’ta kurulması iki ülke için son derece önemlidir. Bu nedenle Derneğin kurulmasında emeği geçen başta Bilal Dündar ve Başkan Filiz Civan ile birlikte her kese teşekkür ederim.” Dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİKİLER DAHA DA GELİŞECEK

Kars Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Filiz Civan ise Derneğin Kars’ta kurulmasıyla Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerinin daha da artarak perçinleşeceğine dikkat çekti. Derneğin kurulmasına destek veren Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Türkiye Azerbaycan Dernekleri Federasyonları Genel Başkanı Bilal Dündar ve herkese teşekkür etti. Civan ayrıca Dernek olarak Türkiye – Azerbaycan ilişkilerinin gelişmesi için her zaman çeşitli etkinlikler yapacaklarını da kaydetti. Tacettin Durmuş

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler