Kars'ta Bu Uygulama Dikkate Alınmıyor!

Kars'ta Bu Uygulama Dikkate Alınmıyor!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeyle, 8 Şubat 2015’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Peynir Tebliği’nde uygulama 1 Ocak 2016’da başlasa da Kars’ta bu uygulamanın pek dikkate alınmadığı gözden kaçmıyor.

1 Ocak 2016 tarihi itibarı ile uygulanması gereken ambalajsız peynir satışı yasağına %70 oranında uyulmadığı dikkatlerden kaçmazken bakanlığın yaptığı düzenlemeyle, markette, pazarda, çarşıda ambalajsız peynir satılamayacağı ifadeleri Kars’ta henüz hayata geçirilmiş değil.

Kars’ta özellikle iş hanlarında bu uygulamaya tezat görüntülere rastlamak fazlasıyla mümkün. 

Peki bu uygulama ne zaman ve nasıl hayata geçirildi: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeyle, 8 Şubat 2015’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Peynir Tebliği’nde uygulama 1 Ocak 2016’da başladı. Üretiminden muhafazasına, taşınmasından piyasaya arzına kadar birçok yenilik getiren düzenlemeye göre, peynir artık ambalajsız satılamayacak.

Sektör, üniversiteler ve STK’ların görüşleri alınarak uzun süren çalışmalar sonucu Türk Gıda Kodeksi’ne uygun hazırlanan tebliğ, peynirlerin ambalaja girmesiyle ilgili düzen getiriyor. Buna göre, doğrudan satış için üretilen peynirler ambalajlı şekilde ve hijyen kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya sunulabilecek. Peynirler, Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği’ne ve Gıda Hijyeni Yönetmeliği hükümlerine uygun malzemelerle ambalajlanacak. Buna göre, açıkta veya gıda ambalajına uygun olmayan poşet, kutu, plastik, strafor kutular kullanılamayacak. Ama gelin görün ki Kars’ta bu uygulamaya henüz geçilmiş değil. Öyle ki iş hanlarında torbalar ve leğenler içinde peynir çeşitlerini görmek mümkün. Hijyenliği açık açık tartışılır halde olan bu peynirlerin halka açık alanlarda bu şekilde satışa sunulması denetimlerin ne sıklıkla yapıldığı veya yapılıp yapılmadığı sorusunu akıllara getiriyor.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler