Kars'ta Bu Yıl Çiftçilerin Yüzü Güldü!

Kars'ta Bu Yıl Çiftçilerin Yüzü Güldü!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Kars İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırmak için 2013 yılında yapılan faaliyetlerin üreticilerin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Kars'ta Bu Yıl Çiftçilerin Yüzü Güldü!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Kars İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırmak için 2013 yılında yapılan faaliyetlerin üreticilerin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Kars İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, “Tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırarak daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak amacına uygun olarak üretilen makine-ekipmanların dağıtımını 2013 yılında gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz. Zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerimizin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerine katkı vererek uluslararası düzeyde rekabet edilebilirliği sağlamak, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeye katkı sağlamak amacıyla çiftçilerin makine ve ekipman alımlarını ve yerinde montajını desteklemek amacıyla makine ve ekipman alımlarının desteklenmesi bölgemizde önem arz etmektedir.” dedi.

Dr. Hüseyin Düzgün, Bakanlık tarafından 26 Haziran 2013 tarih ve 28689 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğü giren “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı” Çerçevesinde Makine- Ekipman Alım Desteklemesi yapıldığını söyledi. İl Proje Yürütme Birimi tarafından Müdürlüğe yapılan toplam 632 makine-ekipman alım başvurusunun kabul edilmesiyle birlikte 598 adet başvurunun müracaat şartlarını yerine getirdiğin tespit edildiğini kaydetti. İl Proje Yürütme Birimi tarafından kabul edilen 598 adet mal alım başvurusunun toplam hibe desteği tutarının 2 milyon 632 bin 281 TL olduğunu da vurgulayan Düzgün, “Bakanlımızca İlimize 2 milyon 120 bin 564 TL bütçe tahsis edilmiştir. İlimizde 518 makine toplam 2 milyon 52 bin.216 TL hibe desteği verildi. Çiftçilerimize hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.

Düzgün daha sonra şunları söyledi:

“İlimiz toplam tarımsal üretim alanı 375 bin 225 ha’dır. Tarım alanlarımız verimli, düz parsel büyüklüğü açısından çok geniş olmasına rağmen, makineli tarımın ilimizde yaygın olmaması yeni tarım tekniklerinin kullanılmaması gibi sebeplerden dolayı, birim alandan yeterli verim elde edilememektedir. Bakanlığımız; Tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımını yaygınlaştırmak daha kaliteli ve Pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamak amacıyla, 2007 yılından itibaren yüzde 50 devlet katkısı sağlanarak çiftçilerimizin makine-ekipman ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Makine ve ekipman alımlarının desteklenmesi de bölgemizde büyük önem arz etmektedir.”

Kars Valisi Eyüp Tepe de, zor şartlarda ve bedenen çalışan üreticilerin işlerini kolaylaştırmak ve üretim maliyetlerine katkı vererek uluslararası düzeyde rekabet edilebilirliği sağlamak, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeye katkı sağlamak amacıyla çiftçilerin makine ve ekipman alımlarını ve yerinde montajını desteklemek amacıyla 2013 yılında makine ve ekipman dağıtıldığını söyledi.

Valisi Eyüp Tepe ayrıca, “Bu şehir 100 yıl öncede soğuktu şimdide soğuk olacak. Onun için bu şartlara göre hareket etmek durumundayız. Konya kadar bir Hollanda Türkiye’den daha fazla tarım üretimi yapıyorsa, yine Türkiye’nin yarısı kadar olan Ukrayna bütün Avrupa’nın, Rusya’nın tahıl ambarıysa, hala yapacak çok işimiz var. Çünkü Ukrayna bizden daha sıcak bir memleket değil. Ama onlar bilinçli tarım yapıyorlar. Daha geniş arazilerde bilinçli bir şekilde, makinelerin de yardımıyla verimli bir üretim gerçekleştiriyorlar. Bu neden den dolayı bir çok ülke gibi Türkiye de Ukrayna dan tahıl ihraç ediyor. Bizler Kars olarak ne yapmalıyız. Bizim elimizde çok ciddi bir değer var. Eğer biz elimizde ki bu değeri yani hayvancılığı doğru dürüst yapabilirsek Türkiye’nin ve bölgenin hayvancılık merkezi olabiliriz. Bu şekilde devam edilirse bu hedef pek mümkün olamayacaktır. Bütün gelişmeler doğrultusunda bizde kendimizi yenilemeliyiz ve tarımı da hayvancılığın hizmetine sunmalıyız. Peki bunu nasıl yapacağız. Çok büyük arazilerimiz var ancak biz bu arazilerden verim alamıyoruz. Küçük küçük parçalara bölünmüş arazilerin kimisi nadasta, bir kısmı boşta, kimisi ekilmiyor. Bazı köylülerimiz tarlasının yerini unutmuş durumda. Sulanabilecek arazilerimizi de yeterince sulamıyoruz. Bu konuda bütün herkesin taşın altına elini sokması lazım.” şeklinde konuştu.

AK Parti Kars Milletvekili Prof. Dr. Yunus Kılıç ise, Kars’ın tarım şehri olmasının yanında ağırlıklı olarak hayvancılık şehri olduğunu söyledi. Hayvancılıkta halkın beklediği gelirin sağlanamaması süresince, bu şehirde durmanın da bir manasının da olmayacağını kaydeden Kılıç, “Bu bölgede en iyi verimi alabilmek için elimizden gelenin en iyisini yapmak durumundayız. Dünyada en fazla üzerinde durulan alan tarımdır. Artık her ülke kendine yetecek tarımı, gıdayı üretmek amacı içerisindedir. Biz ve bizim gibi bazı iller milli gelirden aldığı pay oldukça az. Onun için bu bölgenin ilave desteğe ihtiyacı var. Bu anlamda bu güne yani 5 yıl içerisinde kadar 6 milyon lira hibe desteği verildi. Bu yıl ki ile beraber bu 8 milyon lirayı buluyor. Bu anlamda diğer emsal illere göre en fazla desteği alan il Kars ilidir. Şu an arazileri toplamaya ve sulanabilir arazilerimizin tamamını sulamaya çalışıyoruz. Bizimde bütün gayretimiz bu yöndedir’” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler