Kars'ta Doğa Kuzey Doğa'yla Kurtuluyor!

Kars'ta Doğa Kuzey Doğa'yla Kurtuluyor!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü,Iğdır'da yapılması planlanan Tuzluca Barajı'nın tehdidi altında olan Kars-Iğdır sınırındaki Aras Nehri Kuş Cenneti'nin Tabiatı Koruma Alanı statüsünü hak ettiği kararını verdi

Kars'ta Doğa Kuzey Doğa'yla Kurtuluyor!


Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti İçin Umut Işığı

Bakanlık, Doğu Anadolu’da En Çok Kuş Türü Kaydedilen Alanı Doğu Anadolu’nun İlk Tabiatı Koruma Alanı Olmaya Layık Buldu

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Iğdır’da yapılması planlanan Tuzluca Barajı’nın tehdidi altında olan Kars-Iğdır sınırındaki Aras Nehri Kuş Cenneti’nin Tabiatı Koruma Alanı statüsünü hak ettiğine karar verdi. 2006 yılından bu yana her sene 150-180 gün boyunca bilimsel kuş halkalama ve gözlem çalışmalarıyla kuş cennetini araştıran KuzeyDoğa Derneği, alanda kaydettiği 249 kuş türüyle, Aras Nehri Kuş Cenneti’nin Doğu Anadolu’da en çok kuş türü barındıran sulak alan olduğunu tespit etti. Dernek, sayısız raporlar, basın açıklamaları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve diğer bakanlarla görüşmeler ve diğer izleme ve tanıtım faaliyetleriyle bu dünya çapında öneme sahip alanın korunması gerekliliğini yetkililere ve dünyaya anlatıyor. Bu çalışmalar binlerce kişi tarafından da destek görüyor. Tuzluca Barajı’nın bu cenneti yok etmemesi için derneğin başlattığı www.arasikurtar.org kampanyası 10,400 imzaya ulaştı. Dünyanın en önemli bilim dergisi Science, bu haftaki sayısında Aras Nehri Kuş Cenneti’ni manşete taşıdı. Türkiye’nin hızla yok edilen doğasının bir sembolu ve Türkiye’de calışan bilim insanlarının yaşadığı zorluklara bir örnek olarak gösterdi.

Aras Nehri Kuş Cenneti’nin korunması için KuzeyDoğa Derneği başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu’nun Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na verdiği dilekçeye, bakanlıktan olumlu cevap geldi. Orman ve Su İşleri Bakanı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden Şekercioğlu’na gelen mektup, alanın "Tabiatı Koruma Alanı" ilan edilecek nitelikleri sağladığını belirtiyor ve “Dilekçenize konu saha ve çevresine ilişkin yerinde yapılan incelemeler ve değerlendirmeler neticesinde, Genel Müdürlüğümüzce sahaya verilebilecek en uygun statünün "Tabiatı Koruma Alanı" statüsü olduğu kanaatine varılmıştır.” ifadesine yer veriyor. Şekercioğlu bu önemli gelişmeyi şöyle değerlendirdi:

“Sayın Iğdır milletvekili Sinan Oğan’ın TBMM’de Aras Nehri Kuş Cenneti’nin korunmasını istemesine cevaben “Bu kuş cennetini korumak boynumuzun borcudur” diyen Sayın Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Eroğlu’nun, Türkiye kuş türlerinin %52’sini barındıran Aras Nehri Kuş Cenneti’nin korunması sürecini başlatması bizi çok mutlu etti. Bakan Eroğlu ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerinin konuyla ilgilenmesi sonucu burasının Doğu Anadolu’nun ilk Tabiatı Koruma Alanı olması değerlendirilmektedir. Ümidimiz, bu değerlendirmenin bir an önce resmi ilana dönüşmesidir. Bunun için, Bakan Eroğlu’nun teklifiyle Bakanlar Kurulu kararı alınması lazımdır. 15 yıldır ülkemizde yeni bir Tabiatı Koruma Alanı ilan edilmemiştir. Aras Nehri Kuş Cenneti Tabiatı Koruma Alanı, Doğu Anadolu bölgesinde doğa koruma ve ekoturizm için de çok önemli bir ilk olacaktır. Ülkemizin yüzölçümünün %21’ini kaplayan Doğu Anadolu, zengin doğasına ve en büyük bölgemiz olmasına rağmen ülkemizdeki 31 Tabiatı Koruma Alanının hiçbirine sahip değildir. 249 kuş türü ile Türkiye’nin doğusunda en çok kuş türü kaydedilmiş alan olan Aras Nehri Kuş Cenneti’nin Doğu Anadolu’nun ilk Tabiatı Koruma Alanı olması çok isabetli bir karardır. Böylesine bir doğa hazinesini korumak, araştırmak ve tanıtmak, Iğdır’ın örnek köyü seçilmiş olan Yukarı Çıyrıklı köyü ve çevresindeki Aras Nehri Kuş Cennetini ilin cazibe merkezlerinden biri haline getirecek ve bölgede ekoturizmi de arttıracaktır. Düzinelerce bilim insanı ve yüzlerce gönüllüyle sekiz yıldır yürüttüğümüz Türkiye’nin en aktif iki kuşbilim ve kuş halkalama merkezlerinden biri olan Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde halkaladığımız 45.000’den fazla kuş, 3 kıtada iki düzineden fazla ülkeye göç ederek Aras Nehri Kuş Cenneti’nin küresel önemini de göstermiştir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın desteğiyle soyu tehlikedeki küçük akbabaların uydu vericileriyle takibi, Türkiye’de ilk kez jeolokatörlerle ötücü kuşların takibi gibi Türkiye’de kuşbilim ve ekoloji için önemli ilklere de imza attığımız ve ülkemizin ender doğabilim merkezlerinden birinin olduğu bu alan yok edilmemeli ve korunmalıdır. Aras Nehri Kuş Cenneti resmi olarak Tabiatı Koruma Alanı statüsüne kavuşursa, hem Türkiye’deki kara hayvanı (omurgalı) türlerinin %40’nin kaydedildiği bu dünya çapında önemli sulak alan korunacak, hem de Doğu Anadolu’nun ilk “Tabiatı Koruma Alanı” olarak bölgenin ekoturizm merkezi haline gelecektir.

Aras Nehri Kuş Cenneti için TBMM’de “Bu kuş cennetini korumak boynumuzun borcudur” diyen Bakan Eroğlu’na, Aras Nehri Kuş Cenneti’ni TBMM gündemine taşıyan Iğdır milletvekili Sinan Oğan’a, Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık’a, Orman ve Su İşleri Iğdır İl Șube Müdürü Mete Türkoğlu’na ve diğer yetkililere bu alanın resmen korunma sürecini başlattıkları için Türkiye’nin doğası adına teşekkür ediyoruz. 58 ilkokul öğrencisinin “Aras Nehri Kuş Cenneti yok olmasın” mektuplarına cevap veren Cumhurbaşkanı Gül’e ve verdiğimiz dilekçe ve brifinglerle ilgilenen Başbakan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve AB Bakanı Egemen Bağış’a da müteşekkiriz. Kars-Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti’nin dünya çapındaki ekolojik öneminden dolayı Tabiatı Koruma Alanı statüsünü hakkettiği, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından resmen teyit edilmiştir. Bu ümit verici bir gelişme olsa da, Aras Nehri Kuş Cenneti’nin yok olma tehdidi devam etmektedir. Çünkü Aras Nehri Kuş Cenneti halen Tabiatı Koruma Alanı olarak ilan edilmemiştir. Aras Nehri Kuş Cenneti, dünyaca önemli sulak alan statüsü olan Ramsar statüsünün 4 ayrı kriterini karşılamaktadır. Tek Ramsar kriterini karşılamak bile, bir alanın Ramsar Alanı ilan edilmesi için yeterlidir. Aras Nehri Kuş Cenneti’nin Doğu Anadolu’nun ilk “Tabiatı Koruma Alanı” olarak ilan edilmesi, Türkiye kuş türlerinin yarısından fazlasının kaydedildiği ve 3 kıtadaki düzinelerce ülkeden kuşların beslenme, üreme, kışlama ve göç esnasında dinlenme için geldiği bu 10 km2’lik kuş cennetinin geleceğini garantiye alacaktır. 2006 yılında kurduğumuz Aras Nehri Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi, bu dalda Doğu Anadolu’nun ilk merkezi olup, Türkiye’deki ender uzun süreli ekolojik araştırma istasyonlarından da biridir. Türkiye’de en çok kuş halkalanan 2 ornitoloji (kuş bilim) araştırma istasyonundan biri olan Aras Nehri Kuş Cenneti, düzinelerce ülkeden ve düzinelerce üniversitemizden gelen yüzlerce gönüllü ve öğrenciyle, aynı zamanda Iğdır için çok önemli bir eğitim, bilim turizmi, ekoturizm, gönüllü turizmi ve uluslararası tanıtım merkezidir. Yetkililerden dileğimiz, Aras Nehri Kuş Cenneti’nin bir an önce Bakanlar Kurulu kararıyla resmen Doğu Anadolu’nun ilk “Tabiatı Koruma Alanı” olarak ilan edilmesi, alanı tehdit eden faktörlerin ortadan kaldırılması ve buradaki bilimsel araştırma, ekoturizm ve çevre eğitimi çalışmalarının desteklenerek devam etmesidir. Bu süreç boyunca tüm doğaseverlerin www.arasikurtar.org kampanyamıza destek vermelerini rica ediyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler