Kars’ta "Eğitimde İşbirliği Protokolü" imzalandı

Kars’ta "Eğitimde İşbirliği Protokolü" imzalandı

Kars Valiliğinde Kafkas Üniversitesi ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasında "Eğitimde işbirliği Protokolü" imzalandı.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

Kars Valisi Türker Öksüz’ün başkanlığında Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu ve Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun tarafından "Eğitimde işbirliği Protokolü" imzalanan protokolde il sınırları içerisinde yer alan Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında eğitimin niteliği ile ilgili öncelikli olarak belirlenmiş alanlar başta olmak üzere, taraflarca uygun görülen tüm alanlarda, planlı çalışmaların yürütülmesi hedefleniyor.

Düzenlenen imza töreni öncesi gazetecilere açıklama yapan Kars Valisi Türker Öksüz özellikle öğrencilerin başarı seviyelerini yükseltecek olan tüm eğitim hizmetlerinin niteliğinin arttırmanın yanı sıra, eğitim programlarının geliştirilmesinin, öğretmenlerin yeterliklerinin uygulamalı eğitim faaliyetleriyle arttırılmasın hedeflendiğini söyledi.

Mezun olma durumuna gelmiş öğretmen adaylarına mesleki tecrübe kazandırılmasının da hedeflendiğini belirten Vali Öksüz, “Ayrıca ailelerin sosyal, kültürel ve mesleki gelişimlerine destek olunması noktasında, taraflar arasında iş birliği ve koordinasyonu sağlamak da protokolde yer alıyor.” dedi.

Kars İl Genelinde Kafkas Üniversitesi ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasından imzalanan söz konusu protokol ile eğitim seviyesinin daha  da yükseleceğini ifade eden Vali  Türker Öksüz; “Eğitim, her ülkede büyük önem arz ediyor. Eğitim aynı zamanda sorunları ve ihtiyaçları bir o kadar fazla olan sektörlerden biridir. Amacımız ilmezdeki eğitim sorunlarını olabilindiğince azaltmaktır. İşbirliği imkanlarımızı geliştirmek, her türlü işbirliği imkanlarını kullanarak eğitimde arzu ettiğimiz noktaya gelebilmek istiyoruz. Öğrencilerimizin başarı düzeyini yükseltecek olan yapılanmayı ortaya koymak istiyoruz. Tabiî ki Kafkas Üniversitemizin bilimsel araştırmalarından ve akademik personel imkanlarından faydalanmayı umuyoruz. Eğitimde niteliği arttırmak istiyoruz. Bu hedefler çerçevesinde imkanlarımızı birleştirerek, başarı seviyesini çok daha yukarı seviyelere çekmek istiyoruz. Öğrencilerimizin akademik başarılarını artık Türkiye’deki diğer iller ile yarışır hale gelmiş bir Kars arzuluyoruz. İlimizdeki eğitimin mevcut durumumu şu zamana kadar çeşitli toplantı ve programlarda dile getirdiğimiz gibi akademik başarımızı yeterli göremeyiz. Biz mutlaka daha iyisini hedeflemek zorundayız. Üniversitemize bu anlamda teşekkür ediyorum. Umuyorum ki bu protokol il birlikte arzu ettiğimiz bu hedeflere çok daha kolay bir şekilde varmış olacağız. Ve Kars turizmimde olduğu biri eğitimde de kendinden söz ettiren, yakaladığı başarı oranıyla, eğitimdeki sıçramayla konuşulur hale gelir. Üniversitemiz zaten şu zamana kadar eğitim seviyesinin yükselmesi için önemli destekler verdi. Bu protokol bu çalışmaların somut hale gelmiş şekli olacak. Eğitim seviyesinin yükselmesinde şüphesiz en önemli unsur öğretmenlerimizdir. Bu protokol il öğretmenlerimizin bilgi ve becerilerini arttırmayı ve öğretmenlerimizden de maksimumu düzeyde faydalanmak istiyoruz.” diye konuştu.

Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu da Vali Türker Öksüz’ün bilgisi dahilinde bu protokol çerçevesinde daha önce parçalı bir şekilde çalışmalar yaptıklarını ve bugünden sonra da daha sistematik bir şekle dönüştürüp bir program çerçevesinde yürütmek istediklerini söyledi.

Programın adımlarının birbirini izleyen adımlar şeklinde devam ettireceklerini de belirten Kapu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şu ana kadar bazı programları yaptık. Bu kapsamda montörlük faaliyetlerimiz devam ediyor. Üniversitemizin kurumları çerçevesinde akademik başarıları nispeten desteklemeye ihtiyacı olan öğrencilerimize yönelik programlarımızı devam ettiriyoruz. TÜBİTAK bağlantılı projelerde hocalarımızın başkanlığında Milli Eğitim Müdürümüzün de destekleri ile diğer programlarda yürüyor. Bundan sonraki süreçte özellikle sadece işin eğitim kısmı ile birlikte sosyal ve kültürel faaliyetler etkinliklerde de üniversite olarak milli eğitim camiamızı ciddi bir şeklide desteklemek istiyoruz. İmkânlarımızı karşılıklı olarak kullanarak eğitim kalitemizi yükseltmek istiyoruz.”

Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun da imzalanan "Eğitimde işbirliği Protokolü"nün hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından protokol imzalandı.

Protokol de neler var:

Protokol beş yıllık süre için imzalanmıştır. Protokol kapsamında 4 temel alanda çalışılmıştır. Bunlar eğitim ve öğretim faaliyetleri, eğitim yönetimi, ders dışı etkinlikler ve sağlık beslenme ve destek çalışmalarıdır. Bu çalışmaların alt başlıkları şu şekilde sıralanabilir;

1.Eğitim ve Öğretim

1.Tam yıl süreli staj uygulaması

2.Hazırlık yetiştirme kursları, etütler, ders destek hizmetleri

3. Zümre toplantılarının etkili kılınması

4. Üniversite adayı öğrenci programı/ mesleki rehberlik

5. Öğretmen ve öğretim üyesi /öğretim görevlisi hareketliliği uygulaması

6. Materyal Paylaşımı

2.Eğitim Yönetimi

Eğitim yönetimi 2 çalışma alanı olarak planlanmıştır.

1. Öğretmen ve Yönetici Eğitimleri

1.1 Kısa Süreli Eğitimler  (Hizmet içi eğitimler, mesleki çalışmalar)

2.1 Uzun Süreli Eğitimler (Sertifika programları, yüksek lisans ve doktora Programları, özel öğrenci statüsü uygulaması)

2.2. Araştırma, Yayın ve Projeler

Araştırma ,Yayın (kitap, makale, bülten, dergi) çalışmaları.

Proje çalışmaları (TÜBİTAK, AB) ve Bilimsel Organizasyonlar (kongre, sempozyum, forum, çalıştay vb.)

Tezlerin Kars iline yönlendirilmesi.

Veri tabanına ve kütüphaneye erişim , Sosyal medya ve  e-iletişim kanallarının kullanılması.

3.Ders Dışı Etkinlikler (Kültürel, Sanatsal, Sportif ve Bilimsel Çalışmalar)

Sanatsal ve sportif, Bilimsel etkinlikler: Güzel Sanatlar (resim, müzik, tiyatro, edebiyat, heykel vb.)ve spor alanlarında “Kulüp” temelli kurs ve egzersiz düzenleme.

Okul kulübü - üniversite kulübü iş birliği ve ortak çalışmalar.

Okul kulüpleri ile ülke düzeyindeki takım, kulüp, sanatçı, sporcu iş birliği ve ortak çalışmalar.

Tüm çalışmaların sahnelenmesi, sergilenmesi.

4.Sağlık, Beslenme ve Destek Çalışmaları

1.Sağlık taramaları ve eğitimlerin yapılması  ( Göz, diş, işitme, kalp, taramaları,  ilk aşama tedavilerin yapılması, izleme, değerlendirme, öğrenci, veli ve il halkına dönük sağlık eğitimlerinin yapılması)

2.Beslenme desteği sağlanması: Öncelikli okullara süt ve kahvaltı desteği sağlanması için işbirlikleri

3.Veli destek çalışmaları  (Meslek kursları düzenleme, atölye kurma, ürünlerin pazarlanması, aile eğitimleri, velilerin açık öğretime yönlendirilmesi,)

kars’ta-egitimde-isbirligi-protokolu-imzalandi-(2).jpgkars’ta-egitimde-isbirligi-protokolu-imzalandi-(1).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler